IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните протести във Франция са предупреждение за света

В почти всяка богата страна възрастта за пенсиониране трябва да се вдигне, за да стане по-устойчива пенсионната система

09:22 | 22.12.19 г. 27
Автор - снимка
Създател
<p>
	Протестиращ срещу френската пенсионна реформа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестиращ срещу френската пенсионна реформа. Снимка: Ройтерс

Когато става дума за пенсиониране, Франция е като другите страни, само че в по-голяма степен: Всичко в системата й е несъстоятелно. Несъстоятелно е, че в страната има 42 различни пенсионни схеми - една за машинисти, друга за оперни певци и т.н. Несъстоятелно е французите да смятат, че имат дадено от Бога право да се пенсионират на 62 години или дори по-рано. И е несъстоятелно да се бунтуват по улиците всеки път, когато правителството се опита да се изправи срещу тези реалности, пише Андреас Клут за Bloomberg. 

Ако възприемат малко по-различна гледна точка, французите всъщност може да имат основание да празнуват. В крайна сметка, както хората в почти целия свят, те могат да очакват по-дълъг живот. Единственият проблем е, че ако те не работят по-дълго, ще трябва да получават пенсиите си в продължение на повече години. Освен това, поради по-ниската раждаемост през последните поколения, по-малко млади хора ще финансират тези пенсии.

Тази световна пенсионна криза е цъкаща бомба, която не е толкова опасна, колкото климатичните промени, но с почти същите последици за финансовите пазари, жизнения стандарт и много други неща. Тази година почти един от всеки 10 души в света ще се пенсионира, според ООН. До 2070 г. това ще става с приблизително един на всеки пет.

Кризата не е равномерно разпределена. Африка, поне веднъж, има по-малко проблеми, заради относителната си младост. В Северна Америка проблемът е голям. В Азия и Европа той е огромен. Най-старата държава в света (демографски) е Япония, а една от най-бързо застаряващите е Южна Корея. Най-възрастният континент е Европа, а държави като Гърция, Полша, Португалия, Словакия, Словения и Испания са сред най-бързо остаряващите.

Политиците имат всичко на всичко три начина за справяне с тази дилема.

Първият е чрез степента на пенсионния принос: колко са длъжни да плащат в системата хората в трудоспособна възраст. Процентът на вноските върви нагоре в богатите страни. Това представлява нарастваща тежест за младите хора, които се опитват да започнат кариерата си (и се съмняват дали системата дори ще съществува, когато сами те се пенсионират). Алтернативата на това да накарате работниците да плащат повече е финансирането на недостига от хазната, което е чудесен план за предизвикване на следващата криза с държавния дълг.

Вторият начин е чрез степента на заместване: доходите на пенсионерите спрямо това, което са изкарвали, докато са били на работа. Този процент варира от едва около 30% в Литва, Мексико и Великобритания до цели 90% в Австрия, Италия, Португалия и Турция. Тъй като повечето пенсионни системи са неустойчиви, тези нива ще спаднат почти навсякъде. Това означава, че много стари хора ще се окажат бедни.

Това ни води до третия начин: чрез пенсионната възраст. Повишаването й е най-простият начин да се направят пенсионните системи по-устойчиви, като същевременно се премахва тежестта върху по-младите поколения и се обещават повече доходи на възрастните хора. Важното е, общото време, което хората прекарват в пенсия, да не се увеличава. Това означава, че пенсионната възраст не само трябва да бъде вдигната незабавно, но и да бъде обвързана с бъдещото нарастване на продължителността на живота.

За съжаление, само една държава, Естония, наскоро повиши възрастта си за пенсиониране. Няколко други, преди всичко Дания, имаха добри пенсионни политики във времето, така че техните системи са на практика устойчиви демографски.

За разлика от тях, повечето други богати страни (дефинирани тук като 36-те членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) са изправени пред проблеми. Едва малко над половината са приели законодателно бъдещи увеличения на пенсионната възраст, които обаче прибавят към нея само половината от годините, с които ще се повиши продължителността на живота за същия период. С други думи, те са недостатъчни.

Още по-притеснително е, че доста правителства отстъпват от разумната политика, като реално намаляват възрастта за пенсиониране, разхлабват правилата за ранно напускане на работната сила или прекъсват връзката с очакваната продължителност на живота, която бяха установили. Сред тези, които се отклоняват, са Канада, Чехия, Италия, Полша, Словакия и Испания.

Причините за тази динамика не са толкова мистериозни. Ефектите от демографските промени, като и тези от изменението на климата, ще се разгръщат постепенно с десетилетия. За разлика от това, в политиката една седмица е дълго време. Лидерите, които гледат надалеч, трябва да предложат на своите избиратели промени, които рушат старите навици и като че ли не носят нищо друго освен неудобство.

Гласоподавателите по принцип възнаграждават такава честност и далновидност у лидерите, като въстават или ги свалят от власт. Това е още една причина по-спокойните умове да говорят открито и да похвалят смелостта на онези политици, които се осмеляват да реформират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
А първоначалният капитал за инвестиции как се прави.--с наследство, с измама, с кредит ... избери си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 13 rate down comment 0
hazard
преди 4 години
Май пенсионната състема е измислена, с цел пирамида.Повечето хора работят по 15-20г. средно.После взимат средно по 5-10г. 50 % и то инфлационно изядени наполовина, демек 25%.В Индия няма пенсии.Имат 5-10 деца, те ще ги издържат после и някоя скрита златна монетка.Сметнете колко пари давате за пенсионни осигуровки за 25 год средна заплата, ПЛЮС капитализация от 5% на година.Държавата да поддържа социално слабите, не да взима от здравите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 2
honaniga
преди 4 години
Изборът е твой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 18 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 4 години
Не трябвало да се разчита нандържавната пенсия. Ами за да не се разчита, на нея да се махнат пенсионните вноски, от доходите. Така е редно, нали. То не може хем да си осигуриш доходи за пенсия. пък докато работиш държавата да ти взима от парите за пенсия дето след това я няма. Това му се вика грабеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 6
honaniga
преди 4 години
Съгласен съм. Така е на всякъде по света.Не трябва да се разчита на държавната пенсия и по възможност осигуряване на минимална заплата. Ние да решаваме до кога ни се работи а не някой друг.Свобода, свобода.Много трудно и изключително скъпо удоволствие, подплатено с първоначални лишения и огромни усилия и желание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Това е вярно, но сам знаеш, че доста голям процент от хората по природа са безотговорни и няма да спестят нищо за пенсия. Тогава държавата пак ще бъде поставена пред избор дали да им плаща помощи, или да ги остави да измрат от глад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 4
honaniga
преди 4 години
А първоначалният капитал за инвестиции как се прави.Или ти е останало наследство или си се потрудил да го направиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 2
honaniga
преди 4 години
Всяка една държавна пенсионна система е направена заради безотговорните и в ущърб на отговорните. Отговорните и можещите са най ценните кадри в тези системи за да подпомагат безотговорните и неможещите.Ето я перфектната схема осигуряване на минимална работна заплата за всички и всеки да си спестява кой както може за стари дни. Нека всеки да си поема отговорност.Това няма как да стане, защото държавата няма от къде да цица и няма как да държи пенсионерите в зависимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 2
terziеv
преди 4 години
Пенсията идва от ТРУДОВ стаж, а в момента с труд не се изкарват пари. Аз например взимам средната за София заплата и се скъсвам от работа за тези пари. В същото време средно месечно имам около 700 лв. доходност от дивиденти; без да съм си мръднал пръста. Ако така продължава не след дълго ще мога без да работя да си изкарвам средна заплата, което е абсолютно ненормално. Как после ще убедите 30-годишните изобщо да работят нещо и да спестяват за пенсия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 3
novata_ikonomika
преди 4 години
Фалити няма, фалити. Фалити няма с една дума. Това, което ни липсва са фалити в корпоративния свят на запад. Банките ще подскочат с лихвите заради несигурността. Пенсионните дружества ще минат на печалба. И така нещата с пенсиите пазара ще ги подреди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още