IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Перфектната буря" за оскъдните ресурси ще настъпи през 2030 г.

Не растящото население на планетата е причината за недостига на ресурси, а увеличеният дял на консуматорското общество

08:49 | 27.09.13 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Едно решение е да използваме по-голям набор от ресурси, отколкото само един. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Едно решение е да използваме по-голям набор от ресурси, отколкото само един. Снимка: Ройтерс

Корпоративните лидери си поставят слаба оценка що се отнася до опитите им за осигуряване на устойчиви запаси от природни ресурси, които са все по-оскъдни заради нарастващото население на Земята и увеличаващия се дял на средната класа от консуматори.

Докато търсенето на храна, на вода и на редки полезни изкопаеми се очаква да продължи да нараства, компаниите и правителствата подценяват разнообразните опити за създаване на устойчива верига на доставките. Това бе един от основните акценти на годишната среща на Clinton Global Initiative, пише CNBC.

Продължаващата една седмица конференция ще събере повече от 1000 световни лидери, неправителствени организации и филантропи от повече от 70 страни. Дори американският президент Барак Обама ще бъде там. Целта ще бъде всички те да измислят начини за овладяване на увеличаващата се зависимост от природните ресурси, които все още държат глобалната икономика на крака.

Те ще имат много работа, имайки предвид данните от последното изследване на ООН „Global Compact“ - най-голямата корпоративна инициатива в света за създаване на една по-устойчива глобална икономика. Проучването е направено сред повече от 1000 изпълнителни директори от целия свят. Данните разкриват, че две трети от тях вярват, че глобалната икономика не е в състояние да задоволи търсенето на нарастващото население.

В краткосрочен план суровият икономически климат затрудни компаниите да оправдаят своите инвестиции. Дългосрочната перспектива обаче остава непроменена. Но според доклада на ООН корпоративните директори са срещнали значителни пречки, когато трябвало да оправдаят своите инвестиции за управление на веригата на доставките за насърчаване на икономическия растеж.

Според директорите, за да се увенчаят опитите им с успех, и компаниите, и правителствата трябва да си сътрудничат по-тясно и да излязат с предложения пред различните сектори и браншове. И двете страни трябва по-добре да споделят финансовите последици.

За глобалните компании може би не е толкова спешно наваксването с устойчивостта особено във време, когато мудният икономически растеж намали натиска за увеличаване на доставките на суровини и цените им. Текущият напредък в развитието на веригите на доставките може би буди надежди, че модерните технологии ще спомогнат за разрешаването на кризата с ресурсите.

Например, германският софтуерен гигант SAP, който е и един от участниците в Clinton Global Initiative, е и сред големия брой компании, които помагат на други компании и на правителствата да внедряват нови процеси и технологии, за да подобрят ефективността на веригите си на доставки. Бързият напредък в събирането на данни спомага да се контролират и да се намалят изхвърляните отпадъци.

Последна актуализация: 03:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Защо се забравя най-важният ресурс, човешкият?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
Eon
преди 10 години
Дори и да е така както казваш. Нека приемем, че не е защото са им свършили ресурсите.Нека приемем, че е някаква друга причина. Сигурен съм, че за тази причина е отговорен същия "човешки гений". ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
IQ96
преди 10 години
до dataНали знаем,че количествените натрупвания водят до качествени изменения....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 2
data
преди 10 години
Доста елементарно . Та защо викаш нямали какво да ядат и пият - щот им свършили ресурсите или по някаква друга причина ? А и теорията е по скоро обратна - за т.н. златен милиард , но е доста стара .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Драги съфорумници...Решения има за почти всички проблеми, даже повече от едно.Работата е там, че прилагането на повечето от тях ще доведе до:1. Увеличаване на безработицата поради това че доста услуги, дейности и части свързани със сегашното потребление ще станат излишни.2. Промяна на стойности и геополитическа тежест, поради което много сега големи световни корпорации и някой водещи държави ще трябва да отстъпят водещото си място, поради което слагат прът в развитието и въвеждането на намерените вече решения.Извода е само един единствен: след като на управляващите не им е изгодно да въведат намерените решение в масова употреба всеки трябва да се спасява поединично. Както междувпрочем правят китайците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 5
Eon
преди 10 години
data, кажи го това за човешкия гений на 1-ния милиард дето няма какво да яде и да пие. Докато не дойде на нашия *** ни се струва ала-бала.Нали знаеш, сития на гладния не вярва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 35 rate down comment 13
Pastir2
преди 10 години
За всеки един от глобалните проблеми в момента се разработват решения.1. Чиста възобновяема енергия2. Пържоли отгледани в лаборатория (да му мислят свинеферми и земеделци)3. Обезсоляване на океанска вода (не вервам да намалиме значително равнището на световния океан в близките векове)За мен бъдещето е по-положително от всекога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 14
data
преди 10 години
хаххаха Такива прогнози излизат периодично още от времето на Томас Роберт Маутус . За сега човешкия гений за сега ги опровергава успешно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 1
supertrader
преди 10 години
Т.е. това са напъни в посока повишени стойността на парите, които се печатат. Но какво ще стане когато тази лъжа бъде развенчана и то може да се случи много бързо и ще се случи, защото всяко нещо има своето начало и своя край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 6
supertrader
преди 10 години
Работата е манипулативна, ресурсите все още са огромни, но проблема е в контрола и това е причината тези, които не могат да се контролират да не се развиват.Парите - основните валути са обезпечени с ресурси, точното обезпечение е достъпът до ресурси. В дъното пак са централните банкери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още