IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Песимизмът спрямо европейските акции не е оправдан

Сред факторите в тяхна полза са експортният потенциал, ангажираността с климатичните промени и Фондът за възстановяване на ЕС

15:25 | 16.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Франкфуртската борса. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Франкфуртската борса. Снимка: Bloomberg

През последните години европейските акции изобщо не бяха на мода. И в скорошна анкета сред клиенти изглежда липсата на ентусиазъм все още е налице, пише за Financial Times Карън Уорд, главен пазарен стратег за Европа, Близкия Изток и Африка в JPMorgan Asset Management.

Когато попитах кой според клиентите ще бъде най-добре представящият се регионален пазар тази година, само 3% от 700-те респонденти отговориха, че това ще е континентална Европа. Повече от три пъти повече смятат, че това ще са САЩ, въпреки факта, че към този момент индексът S&P 500 има съотношение очаквана печалба/цена от 23 пъти, спрямо 18 за MSCI Europe ex UK.

Твърдите консенсусни възгледи винаги заслужават задълбочено обмисляне, тъй като точно в тях често се крият възможностите. Ако очакванията са ниски, потенциалът за силна възвръщаемост може да бъде голям. Има четири причини да вярваме, че този консенсус може да се окаже погрешен и че Европа заслужава своето справедливо място в един глобален портфейл от акции.

Първо, когато ваксините срещу Covid-19 са разпространят навсякъде, глобалното възстановяване вероятно ще бъде силно, а експортните икономики ще са основните печеливши. Щедростта на правителствените стимули по света доведе до значително натрупване на спестявания у домакинствата. Нашите очаквания са, че когато ограниченията бъдат трайно премахнати, потребителското търсене вероятно ще скочи.

Това глобално възстановяване на търсенето вероятно ще бъде от полза предимно за Европа, тъй като се очаква да бъде доминирано от разходи за луксозни стоки и капиталови инвестиции - два сектора, които са добре представени в европейските бенчмарк индекси.

Както публичните, така и частните инвестиции също вероятно ще се възстановят след десетилетие на слаб растеж. Covid-19 принуждава компаниите да инвестират в нови технологии. Въпреки че частният и публичният дълг се повишиха, ниските лихвени проценти са голямо изкушение. От много краища на света чуваме компаниите и правителствата да говорят за необходимостта да се възползват от ниските лихви, за да инвестират. Фондът за възстановяване на ЕС осигурява допълнително гориво в самата Европа. Като цяло очакваме да видим съживяване на търсенето за европейските капиталови стоки.

Второ, европейските компании би трябвало да се възползват от засилената глобална инерция за справяне с изменението на климата, която идва с избирането на Джо Байдън за президент на САЩ. По-конкретно, очаквам Байдън да използва екологичните стандарти като нова граница в преговорите на САЩ с Китай. Това може да доведе до глобална надпревара за пренасочване към възобновяемите енергийни източници. Много от европейските компании би трябвало да се възползват от това, че вече изпреварват вълната на този фронт. Например, три четвърти от световните вятърни активи имат корпоративни седалища в Европа.

Трето, в даден момент Федералният резерв на САЩ ще трябва да даде сигнал за ограничаване на своите покупки на активи. На даден етап през следващите години това ще се случи и кривата на доходността ще стане по-стръмна.

Отрицателните ставки и плоските криви не са добри за финансите, тъй като банките плащат краткосрочни лихви по депозитите и получават дългосрочни по заемите, които отпускат. Така че плоските криви на доходността потискат нетните лихвени маржове. Но те са добри за технологичните акции и тези на растежа (предвид намаляването на дисконтовия фактор за бъдещите печалби). Когато глобалната крива на доходността стане по-стръмна и перспективата за по-отрицателни лихви избледнее, очаквам финансовите акции да се представят по-добре от технологичните и следователно акциите на стойността да победят тези на растежа.

Тази ротация би трябвало да работи в полза на Европа. MSCI Europe ex-UK има относително висока тежест на финансите (15%, в сравнение с 11% в S&P 500) и относително ниско тегло при технологиите (10%, спрямо 28% за S&P). Вече видяхме тази динамика да се разиграва в къси времеви отрязъци: на 9 ноември доходността по 10-годишните ДЦК се повиши с над 0,1 процентни пункта, а европейските акции се повишиха с 2,7 пункта над американските.

И накрая, тази криза в много отношения укрепи европейската институционална архитектура. Фондът за възстановяване на ЕС е голяма крачка за поправяне основния недостатък на единната валута - валутен съюз без фискален такъв - който се разкри по време на дълговата криза. Този път, благодарение на фонда за възстановяване на ЕС, рисковата премия, свързана с европейските активи, би трябвало да бъде по-ниска при излизането от сегашната пандемична криза.

Накратко, не твърдя, че европейската икономика ще изпревари американската през тази година, особено като се имат предвид забавянето на ваксинациите на Стария континент и мащабния пакет стимули, който Байдън изглежда ще прокара, казва Карън Уорд. Но все пак важат две основни правила при инвестициите: фондовият пазар не е икономиката и не е само това, което купувате, а и какво плащате. Докато някои сегменти на глобалния фондов пазар изглеждат невероятно балонизирани, Европа все още изглежда страда от свръхпесимизъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още