Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пет години след фалита на Lehman Brothers домакинствата не смеят да инвестират

Нагласите са насочени към сигурността на финансовите средства, а желанието за увеличението им отстъпва

Преди пет години фалира инвестиционната банка Lehman Brothers, което постави началото на финансовата криза, обхванала целия свят. Но дори и днес домакинствата трудно се доверяват на инвестиционните си посредници и все още трудно се решават да „играят” на фондовите пазари.

Анализ на АР, направен сред домакинства, живеещи в различни условия – в богати и в бедни държави, с проблеми на пазара на труда или с възходящ икономически тренд, имат еднакви опасения, когато става дума за инвестиции  - от загуба, което избутва на заден план възможността да увеличат парите си.

Проучването на информационната агенция обхваща домакинства в 10-те най-големи икономики в световен мащаб. Данните показват, че те все още предпочитат да спестяват, вместо да купуват ценни книжа, които предлагат по-изгодна доходност. Изследването обхваща САЩ, Китай, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Русия, Италия, Бразилия и Индия. В тези държави живее повече от половината население на света и се произвеждат 65% от глобалния брутен вътрешен продукт.

Всъщност желанието за сигурност за първи път от Втората световна война насам е толкова силно, коментират анализатори. Избягването на заемите и свиването на разходите е добро само за финансите на едно семейство. Когато обаче става въпрос за цялата икономика нещата не стоят точно така, коментира АР.

Още по темата
Високата безработица в някои страни естествено свива потреблението. Но дори и хората със сигурна работа и доходи затягат коланите. „Lehman промени всичко. Сега стремежът е към сигурност”, коментира Ейрън Холцхаузен, главен икономист в Allianz.

Изследването на АР показва няколко основни извода:

Бягство от акциите – стремежът към сигурност е накарал мнозина да избягат от пазара на акции, макар индексите в повечето държави да са далеч над дъната си от началото на 2009 година. Инвеститорите в най-големите десед държави са изтеглили 1,1 трлн. долара от договорни фондове за инвестиции в акции за пет години, или 10% от общите активи в началото на периода

Дори повече от тази сума – 1,3 трлн. долара, са били вложени в договорни фондове за инвестиции в облигации – въпреки, че лихвените плащания се стопиха до рекордно ниски нива.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
1
 
6
 
13
преди 6 години
Няма профилна снимка
Потребление й трябва на икономиката. По моите скромни наблюдения, най-благоприятните потребителски нагласи се срещат основно в две групи от хора: жените и ***’ите (просто обичат да пазаруват ;)). Т.к. няма как с щракване на пръстите да увеличим броя на жените, тинк-танковете тр. да се замислят, как по-голяма част от от мъжете да бъдат направени ***’и. Аз около себе си вече виждам обнадеждаващи признаци в тая насока ;)). Няма да си развивам до край мисълта, но виждам и други позитиви, които останалите хетеро-мъже, ще можем да извлечем от такава тенденция ;)
1
 
6
 
12
nobel до: Chick-Chirick
преди 6 години
Няма профилна снимка
Точно така. По времето около Голямата депресия е имало много хора, които съзнателно са представяли състоянието на собствените си фирми като много по-лошо, отколкото е в действителност и след като акциите им паднат са си ги изкупували сами на безценица. По този начин така наречените "дребни инвеститори" всъщност са им купували фирмите. Аз, например, никога не бих повярвал, че подобен елементарен номер би могъл да мине два пъти в историята на човечеството, ама пред изумения ми взор в България по едно време се проведе "масова приватизация", което си беше ачик точно същото. Друг е въпроса доколко беше успешно, но най-невероятната гледка, която съм виждал в живота си бяха едни хора, дето се редяха на опашки, за да си КУПЯТ бонови книжки. А това, че имаше и втори етап на масовата приватизация няма как да го коментирам. Защото то бива да си балък, ама....
1
 
7
 
11
iivanoff до: iivanoff
преди 6 години
най-елементарното д-во на думите ми е следния факт:

- парите набутани в балона /за балонизиранеТО/, са много по-големи от тези прибрани от хората /за манипулиранеТО/, пардон маймуните!

- за проверка на д-воТО се сещам например за QE1,2,3,4...

Но понеже маймунските мозъци не са настроени да "мислят критично"м то въпреки че манипулация ТИП центруфуга съм я обяснявал как действа над 3 пъти тук във коментарите и форума, то никога една *** няма да я разбере, дори и да се съгласи с действието и... проблема е че е извън полето и на виждане, избор и мислене...
0
 
12
 
10
Chick-Chirick до: nobel
преди 6 години
Няма профилна снимка
"На днешно време аз не мога да си представя как може да си дребен инвеститор" - защо само на днешно? То винаги си е било така! Това с инвеститора си е маркетингова стратегия на банките да хващат риби. Нямаш ли вътрешна информация и контрол никакъв инвеститор не си! Как мислиш, дали банката в която ти е депото от любезност ти предлага да те представлява на общ.събр. на акт.? Чиста спекула си е това с дребните сумички, ама айде да сме инвеститори, че някакси по-лъскаво звучи :)
3
 
11
 
9
iivanoff до: deant
преди 6 години
измерва манипулационния натиск! а балонзацията е над него и тя го създава!... именно чрез нея манипулират маймуните!

Още от Анализи
Началото на края за големите петролни компании започва