IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет неща, които Г20 няма да направи на срещата в Хамбург

Като домакин Ангела Меркел има по-голям интерес да се опита да успокои страстите, вместо да настоява за обща позиция по обсъжданите теми

10:45 | 07.07.17 г.
<p>
	Канцлерът на Германия Ангела Меркел се срещна с президента на САЩ Доналд Тръмп в навечерието на срещата на Г20 в Хамбург. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Канцлерът на Германия Ангела Меркел се срещна с президента на САЩ Доналд Тръмп в навечерието на срещата на Г20 в Хамбург. Снимка: Ройтерс

През 2017 г. Г20 е група с повече вътрешни конфликти, отколкото допирни точки. Това означава, че срещата на групата, която започва днес в Хамбург, е като минно поле за домакина – канцлера на Германия Ангела Меркел, пише Bloomberg в свой анализ.

Този път обаче тя има по-голям интерес да се опита да успокои страстите, вместо да настоява за обща позиция по обсъжданите теми. Затова и за тази среща е по-важно това, което няма да се случи, отколкото какво би могло да се постигне, допълва информационната агенция.

Ето и какво да не очакваме от срещата на Г20.

Пробив по търговските въпроси

Макар и Меркел наскоро да коментира, че цели Г20 да изпрати „ясно послание за свободните пазари и срещу протекционизма, както и ясен ангажимент в подкрепа на търговските системи“, това няма да е възможно заради натиска на американския президент Доналд Тръмп. Той демонстрира, че държи на протекционистките си предизборни си обещания и продължава да критикува Германия заради търговския ѝ излишък със САЩ.

Вчера външният министър на Германия Зигмар Габриел коментира, че е възможно да се стигне и до търговска война между Европейския съюз (ЕС) и САЩ. Той настоява двете страни да продължат да преговарят, за да я предотвратят, макар и при предишните преговори да не стигнаха доникъде.

Основната цел на Меркел е да предотврати избухване на спорове на срещата, особено след като вчера ЕС и Япония постигнаха принципна договорка за бъдещото търговско споразумение. Преговорите, които се водят от години, се ускориха, след като Тръмп оттегли САЩ от Транстихоокеанското партньорство.

Прогрес по въпроса за климатичните промени

Откакто САЩ обявиха, че се оттеглят от споразумението за климата от Париж, други големи държави решиха да потвърдят ангажиментите си към него. Без американско участие обаче е трудно да си представим с какво единно становище ще излязат лидерите на Г20.

Срещата между Тръмп и Путин

Доналд Тръмп пристига в Хамбург от Полша – една от малкото европейски държави, където той може да се радва на топъл прием, тъй като националисткото правителство на Полша използва подобна реторика. Същевременно поляците се опитват да бъдат приятелски настроени и към Путин, докато обещават да си купят американската система за противоракетна отбрана и да постигнат дългосрочна сделка за доставки на американски втечнен природен газ, за да намалят зависимостта си от руските доставки.

Тръмп обаче трябва да бъде внимателен и да не гледа твърде леко на Русия, защото ще се сблъска с тежки критики у дома, ако това се случи. Срещата му с Путин ще бъде внимателно наблюдавана от коментатори за какъвто и да било знак на приятелско отношение.

Едва ли и Путин ще се втурне да ласкае или манипулира Тръмп по някакъв начин. По-скоро се очаква да е непримирим и да не се предава по темите за Сирия и Украйна, които със сигурност ще са част от темите за разговор.

Възможно е обаче той внимателно да окуражи Тръмп за позициите му то въпросите за търговията и климата. Все пак разривът между ЕС и САЩ е една от основните му цели.

Нищо съществено за имиграцията

Темата за имиграцията също е в програмата на Г20, но постигането на обща позиция ще си е чист късмет предвид антиимигрантските настроения на Тръмп и не само, Brexit и изискванията на премиера на Великобритания Тереза Мей и затрудненията с нелегалните мигранти, които фрустрират премиера на Италия Паоло Джентилони.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган пък не крие разочарованието си от поведението на ЕС след сключването на споразумението за миграцията. Предстоящата среща на вътрешните министри на държавите от ЕС в Талин дава по-добри шансове за успех по темата за миграцията.

Европа – новият глобален лидер?

Европейците твърдо се противопоставят на Тръмп, като се опитват да оказват натиск и върху Путин. Незападните лидери обаче също си гонят някакви цели. Президентът на Китай Си Дзинпин е в лагера на ЕС по въпросите за търговията и климатичните промени, а Тръмп не е доволен, защото смята, че усилията на Си да разубеди Северна Корея да продължава с ядрената ѝ програма не са достатъчни. Китай се съгласи обаче да отпусне големи кредити за две контролирани от руското правителство компании, които попадат под удара на американските санкции.

Японският лидер Шиндзо Абе също изглежда приятелски настроен към Тръмп, като дори му предложи помощ за Северна Корея. Индийският лидер Нарендра Моди пък се опитва да е приятел на всички и избягва сблъсъци с Тръмп и Путин, както и новият престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Динамиката на срещата в Хамбург значително намалява ефективността на Г20. Заключителната декларация вероятно ще бъде пълна с изречения в бъдеще време. В свят на двустранни сделки и промени в конфигурациите списъкът от въпросите, по които може да се очаква единодушие, силно намалява. Този формат все повече губи значение и се превръща все повече във форум, удобен за двустранни срещи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още