Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пет сценария за бъдещето на Европейския съюз

Бялата книга на Брюксел ще бъде в основата на широк дебат как ще продължи общността в следващите години

Пет сценария за бъдещето на Европейския съюз

Жан-Клод Юнкер. Снимка: Архив Ройтерс

Пет сценария за бъдещето на Европейския съюз е разработила Европейската комисия. Те са в основата на т.нар. "Бяла книга", която ще бъде обсъдена от европейските лидери на 25 март. Тогава ще бъде отбелязана 60-та годишнина от възникването на идеята за ЕС, на който сме свидетели днес.

От Брюксел са разработили план с ползите и слабите страни на петте предложения за бъдещето на общността до 2025 година, става ясно от съобщението на пресцентъра на Европейската комисия. Дебатите как ще продължи ЕС дойдоха на дневен ред след гласуването на британците за излизане от общността.

Още по темата

Първият вариант е "Продължаваме, както досега". Това предполага ЕС да се съсредоточи върху изпълнението на програмата си за реформи и единството на 27-те държави да се запази. Негативните страни на този план е, че общността все пак може да се разедини при възникване на големи спорове и ако липсва решимост за съвместно постигане на резултати.

На второ място от ЕК са разгледали възможността "Остава само единен пазар". При този сценарий ЕС не може да прави повече в много области, които не са свързани с ключовите моменти, свързани с единния пазар. Тогава решенията ще са по-прости, но решаването на проблемите, които касаят повече от една държава ще стане по-трудно. Правата, които имат гражданите на ЕС в момента, също могат да бъдат бъдат ограничени с времето.

Третият вариант е "Тези, които искат да правят повече, правят повече" или на практика това е идеята за "ЕС на две скорости". Положителното е, че единството на ЕС ще се запази, а разминаването между очакваните и постигнатите резултати в страните, които искат повече, ще намалее. При този вариант обаче възникват въпроси за прозрачността и отчетността на различните нива на вземане на решения и също ще има неясноти относно правата на европейците - те ще варират в зависимост от местоживеенето.

Вариант според ЕК е и "Правим по-малко, но по-ефективно" - действа се в определени области и не се прави нищо в сектори, за които се смята, че няма да носят добавена стойност. Тогава европейските граждани ще чувстват, че ЕС действа само, когато това носи истинска добавена стойност. По-ясно ще се насочват ресурсите и това ще помогне за по-бързи действия на 27-те държави. Негативната страна на този план е, че в началото по-трудно ще бъдат определени приоритетните области.

Петият сценарий е за задълбочаване на интеграцията - "Правим много повече заедно". При този вариант държавите ще решават съвместно за действия в повече области, процесът на взимане на решенията ще е по-мащабен, а гражданите ще имат повече права. Съществува риск обаче от отчуждаване ан части от обществото, които чувстват, че ЕС няма легитимност или че е отнел твърде много правомощия от националните власти.

Бялата книга разглежда още как Европа ще се промени през следващото десетилетие - от въздействието на новите технологии върху хората и работните места до съмненията относно глабализацията, страховете и възхода на популизма. "Това е началото на процеса, а не краят, и аз се надявам, че сега ще се проведе откровен и широк дебат", коментира председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер при представянето на документа.

Преди седмица Юнкер коментира, че не вижда начин страните от ЕС да продължават да правят "едно и също нещо заедно" и коментира, че вариант за общността е за действие на няколко скорости. За подобни идеи се изказват и други европейски лидери, сред които и германският канцлер Ангела Меркел. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
0
 
10
Тава е до: Императорът
преди 1 година
Вървим по еволюционната спирала-робството ще бъде заменено с феодализъм, а после ако има планета Земя....
0
 
1
 
9
nobel до: nobel
преди 2 години
Няма профилна снимка
А ако икономическото състояние в Европа и Щатите се влошава това няма как да не се отрази и на базираната на износ икономика на Китай. А ако нещата започнат да се влошават И в Китай за нас ще е много трудно да предположим какъв ли точно "популист" ще довее вятъра там. Защото може да е и много лош. Както и да обяви китайците за висша раса, а европейците и американците за мързеливци, които не произвеждат нищо. Знае ли човек?
0
 
1
 
8
преди 2 години
Няма профилна снимка
На мен сценария с идването на китайците ми се струва доста вероятен. Въпреки, че той по мое лично мнение е най-лошият. Икономическите проблеми винаги докарват на власт радикални реформатори. Когато нещата вървят добре никой не иска промяна. Идването на Доналд на власт в Щатите във всички случаи означава, че там ИМА икономически проблеми КАКВОТО И ДА НИ ГОВОРИ СТАТИСТИКАТА. Сега за сега още не знаем какви ще дойдат тази година на власт в Европа но самият факт на нарастваща популярност на разни "популистки" както ги наричат организации е достатъчно красноречив за това какво мислят гласоподавателите за сегашното управление в Европа. А кой ще дойде на власт зависи САМО и ЕДИНСТВЕНО от икономическото състояние, защото нормалните хора от политика не се интересуват. Интересува ги само какво им дрънка в джоба. А статистиките могат да отчитат каквото си искат.
0
 
7
 
7
преди 2 години
Няма профилна снимка
Сам по себе си фактът на официалното признаване, че повече не може да се кара както до сега вече е нещо положително. До къде ще се стигне и какво ще бъде то сега никой не знае. Всеки влиза в играта със своите намерения.
Може би, има вероятност, най-големите турболенции да се случат около и по време на нашето председателство. Това, разбира се е и шанс, но дали сме подготвени да го използваме. За сега няма никакви признаци за това. Нямаме манталитета да играем такава игра. Боричкането и ританенето помежду ни са основното ни занимание, което познаваме и умеем.
4
 
2
 
6
takiteasy до: supertrader
преди 2 години
Няма профилна снимка
И след това какво? Китайско Руски капитализъм?

Още от Анализи
Оттегляне, ама не съвсем - може ли Путин да копира модела на Казахстан?