IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет урока от трагедията в Париж

Целта на терористичните удари в Париж е унищожаването на ценностната система на Европа като цяло

10:50 | 17.11.15 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Терористите удариха за пореден път, този път в Париж и то с унищожителни резултати.

Франция е изправена пред най-смъртоносната си атака от Втората световна война насам, и то само десет месеца, след като три терористични атаки във френската столица отнеха живота на 17 души, припомня Huffington Post.

Днес се фокусираме върху това да скърбим за жертвите, да успокоим семействата им, да помогнем на ранените, да успокоим изнервената общественост и да повишим сигурността докато в същото време гарантираме, че няма терористични сънародници, които чакат да стартират нова вълна на насилие. В същото време властите трябва да сглобят парчетата на това, което всъщност се случи, кои са извършителите, къде са били обучени и от къде са дошли оръжията, дали френското разузнаване е пропуснало сигналите за това, което се оказа сложен план, а не внезапна проява.

Утре фокусът ни трябва да се измести към пет дългосрочни фактора.

Първо, солидарността между страните съмишленици трябва да бъде постоянна, а не епизодична. Цивилизованият свят е изправен пред транснационална заплаха. Терористите са в постоянно движение. Те се възползват от дигиталната ера, която не познава граници. Те създават както формални, така и неформални мрежи, които могат да простират върху страни, континенти и дори извън тях.

Отговорът трябва да гарантира възможно най-много консултации, сътрудничество и координация между страните, изпаднали в една и съща ситуация.

Второ, крайно време е да се откажем от уклончивия език, използван твърде често, за да опишем извършителите на тези отвратителни деяния и да бъдем по-конкретни.

Те не са просто „екстремисти“, макар да са и такива. Те не са просто „терористи“, макар да са и такива.

Те са радикални ислямисти, вдъхновени от тяхното тълкуване на религия, колкото и изкривено да е то. Те крещят „Аллах е велик“, преди да убият. Те вярват в Джихада като легитимна форма на агресия. Те се стремят към обещаното им място в рая като „мъченици“ и към справедливите им награди. И те вярват, че изпълняват волята на Бог.

Трето, това е време на изпитание за Франция и за цяла Европа. Твърде много е заложено на карта. А тези отвън, които цинично иронизират Европа или я изхвърлят в кофата за боклук на историята правят фундаментална грешка.

Европа трябва да победи в тази епична битка. И ако не успее, целият свят – или поне тази част, която вярва в демократичните ценности, върховенството на закона, плурализма и защитата на човешкото достойнство, губи. Европа, заедно с приятелите си, трябва да намери волята и капацитета да отвърне на удара, да се защити и да победи.

Няма да бъде лесно, нито пък ще се случи бързо. Но да се надяваме, че проблемът един ден просто ще изчезне не е стратегия, нито пък ограничаването на дейността или намаляването на бюджетите на правоприлагащите органи, разузнаването и военните, нито пък защитата на неприкосновеността на личните данни на всяка цена, както някои политически пуристи искат, дори ако това означава застрашаване на националната сигурност и личната безопасност. Някои разумни промени трябва да бъдат направени в нашите демократични общества, иначе последиците може да се окажат сериозни.

Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

46
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=PxuBm5NZPrwЕто целта на атентатите! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Пич...правописа!:) Като го оправиш, после ме лепвай етикети:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 4
delcoSmoka
преди 8 години
Селчо ти пък къде се буташ ?Пишем си с другаря Мави, ама щом толкова искаш да знаеш ти си в графата на УЗЕФЪЛ ИДИОТС !!!Интересно и тебе ли те е срам че си БЯЛ ? Щото комунето Мави вече го разбрахме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Тебе правописа не ти е силната страна, нали:) на 31 съм, 89та завари семейството ми без член на партията. Даже обратното-повечето до ден днешен са аполитични. Аз в коя графа попадам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Уроци!? На мишките като нас, обикновените овце , редовите "избиратели" само уроци ни изнасят знайни и незнайни "мъдерци" И ние учим ли учим. Пет урока от тази статия, 20 урока от Паулу Коелю, 15 от Памела Андерсон и т.н.....:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"При добро желание и добри намерения, Ислямска държава за една година може да бъде ликвидирана и в Сирия, и в Ирак. Но как да стане това, като някой има интерес тя да съществува? Говоря за САЩ, за Турция, за Катар, за Саудитска Арабия. Разбира се, никой не иска Ислямска държава да доближава до неговите граници, но нямат нищо против да разрушават Сирия, да разрушават трети или четвърти държави.- Смятате ли, че има вероятност Ислямска държава да бъде ликвидирана?- Щом американците казват, че войната срещу Ислямска държава ще продължи от 3 до 5 години, значи, че нямат намерение да ги ликвидират по-рано от този срок.Саддам Хюсейн беше свален, а неговата армия унищожена за 15 дена, а Ислямска държава няма една десета от капацитета на Саддам Хюсейн. Защо трябва да чакат от 3 до 5 години?"http://m.blitz.bg/news/article/344901
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
- Кой печели от износа на това оръжие?- Големите печалби отиват в джобовете на посредниците, чрез комисионите по сделките. Кои са те трябва да се направи разследване.България също печели, това е нормално, тези сделки не са тайна.Но кои фирми продават оръжие, колко пари печелят, къде отиват, колко са комисионите - тази информация в България е табу. Все едно става въпрос за наркотици. А за тези сделки трябва да има прозрачност. Щом нищо лошо няма в тях, защо ги крият? Явно някой има интерес никой да не бърка в този бизнес, защото става въпрос за доста големи париПреди промените износът на оръжие носеше доход на България около 2-3 млрд. годишно. Но дойдоха американците и ни наредиха да затворим нашите военни заводи. Те не искаха да имат конкуренция в Близкия изток. Нашите работници бяха хвърлени на улицата. Нашите правителства не поискаха никакви компенсации. И нашите оръжия ние сега изпращаме там, където американците ни разрешават, и на когото ни позволяват. "http://m.blitz.bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"- За колко българско оръжие, изнесено за терористите, имате информация, господин Абуаси?- До 30 март тази година 7 самолета Джъмбо, които принадлежат на Военновъздушните сили на Саудитска Арабия, натоварени с над 500 тона българско оръжие, излетяха за тази дестинация, по-точно летище Табук в Саудитска Арабия, близо до йорданската граница.Проблемът не е юридически, документите на тези фирми са редовни. Но не всичко, което е законно, е морално. И най-големите приватизационни сделки в България бяха законни, затова никой не влезе в затвора нито за продажбата на Кремиковци, нито за авиокомпания Балкан. Но бяха ли морални?"http://m.blitz.bg/news/article/344901
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 3
delcoSmoka
преди 8 години
*** на дърти години каменни тикви като тебе най-ги боли. Цел живот си *** партийни ***.Строил си СВЕТЛОТО бъдеще ха ха ха а накрая другарите ви ритнаха в пенсия и си уредиха децата я с хотел я с завод.А на балъците с ЧЕРВЕНАТА ИДЕЯ остана само форума по интернет ха ха ха Гадно е ЦЕЛ ЖИВОТ ДА СИ ЖИВЕЛ НАПРАЗНО ! А още по-гадно е и децата ти да ти плюят на сурата забегнали в УМРАЗНАТА АМЕРИКА ха ха хаПоздрави на Ленин павирана кратуно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 1
panther
преди 8 години
Автор на статията: Дейвид Харис от Американо Еврейски Комитет (AJC).Ако някой не е усетил сам смрадта. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още