Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Петте проблема на инвестициите в облигации

Драматичното понижаване на лихвите през последните години подкопава принципа за закупуване на облигации и ценни книжа с фиксиран доход

Петте проблема на инвестициите в облигации

Снимка: Ройтерс

От години облигациите и ценните книжа с фиксиран доход са основен компонент на стратегическите инвестиции и изграждането на активи. Но драматичното понижаване на лихвите през последните години подкопава този принцип. Все още по-голямата част от инвестиционните портфейли е подплатена от стари облигации, закупени преди много години, които съчетават сигурност с добри купони, тоест - добра лихва. Но делът на тези доказани книжа в портфейлите намалява, а еквивалентна алтернатива не се задава. Всеки, който възнамерява да вложи пари в облигации, е изправен пред множество проблеми. Ето петте най-важни предизвикателства, обобщени от германското икономическо издание WirtschaftsWoche.

1. Изключително ниските или отрицателните лихвени проценти не предоставят на инвеститорите адекватна компенсация за поетите от тях рискове.

Всеки, който заема пари например на Германия за срок от десет години, в момента трябва да плаща 0,6 процента всяка година. От инвестиция от 10 000 евро само за десет години ще се получат едва 9400 евро. Ако от сумата се извади и 1,5 процента инфлация годишно, след десет години няма да останат дори 8 000 евро. Е, натрупването на богатство би трябвало да изглежда по различен начин.

Търсенето на рентабилност води до това все повече инвеститори да преминават към облигации, които все още предлагат няколко лихвени процента. Но дори и тук ниските печалби, предписани от централните банки, са забележими: румънските държавни облигации с десетгодишен период в евро например предлагат възвръщаемост от 1,3% - преди данъци, такси и инфлация. Очевидно е, че такова малко заплащане не си заслужава предвид рисковете за инвестиране в една от най-слабите и рискови страни в ЕС.

Още по темата


На пръв поглед нещата изглеждат различно, когато става дума за миниоблигация на компания за недвижими имоти например, като FCR. В момента в средносрочен план тя гарантира около пет процента възвръщаемост. Този аргумент обаче може да бъде обърнат: ако пазарът в момента плаща двадесет пъти повече за FCR, отколкото за Румъния (румънските държавни облигации с падеж през 2024 г. доходност между 0,2 и 0,3%), колко опасно е всъщност инвестирането във FCR?

При отрицателни в средностатистически план лихвени проценти в евро в момента практически няма сигурни облигации, които все още да дават ефективна възвръщаемост. Прибягването до рентабилните неинвестиционни облигации може да е примамливо, но е много опасно, тъй като дори и там често има изключително ниски лихви, които неутрализират поемането на действителния риск от тези книжа.

2. Поскъпването на повечето облигационни депозити все повече се обуславя от повишаването на курсовете, а все по-малко - от плащанията с купони. За частните инвеститори това е опасна комбинация.

От началото на деветдесетте години, когато започна бумът на фондовите борси, облигационният индекс Rex Performance се увеличи петкратно. В Rex Performance се отчитат купоните и промените в цената на облигациите. Rex P отразява сравнително добре представянето на дългосрочен портфейл от облигации. Прави впечатление, че Rex Performance нараства с малко под пет процента от 2017 г. насам, докато Dax е в застой в същия период.

Но точно това представлява опасност дори за заветните бундове. Не става въпрос за пресмятането на падежа, а за възможните ценови загуби през периода. А те могат да бъдат значителни: Когато средният лихвен процент (текущата доходност) нарасна от минус 0,75 процента до минус 0,50 процента в началото на септември, германските облигации с десетгодишен падеж загубиха почти три процента - само за две седмици.

Ако един ден наистина се стигне до дългосрочно увеличение на лихвите, то ще доведе до значителни спадове на курсовете именно там, където през последните години са постигнати най-големи печалби: високодоходните облигации с дълъг и изключително дълъг падеж.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Енрико Лета: Европа се нуждае от рестарт на миграционната политика