IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пита ли някого Фед, преди да промени курса на паричната си политика?

Правилната комуникация с пазарите и навременното обявяване на действията са част от предизвикателствaтa пред следващия председател на Фед Джанет Йелън

15:09 | 31.01.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пита ли някого Фед, преди да промени курса на паричната си политика?

Федералният резерв на САЩ спази обещанието си и намали с още 10 млрд. долара покупките на облигации до 65 млрд. долара месечно.

Какво бе по-различното този път? Последва вълна от масови разпродажби. Снощи фондовите борси в Америка затвориха на червена територия. Днес ги последваха и водещите пазари в Азия. Реакцията на пазарите е странна, имайки предвид, че те приеха положително решението на централните банкери от декември. Тогава те за пръв път понижиха месечните покупки на активи.

Причината се крие и в негативните икономически данни както от Китай, така и от азиатските държави като цяло. Разпродажбите на развиващите се пазари от последните дни, действията на техните централни банки и правителства за обуздаване на инфлацията и обезценяване на валутите им чрез повишаване на лихвените проценти също е една от основата причина за песимистичните настроения на инвеститорите.

Правилната комуникация с пазарите и навременното обявяване на действията. Именно това сa предизвикателствaтa както пред следващия председател на Фед Джанет Йелън, така и пред централните банкери като цяло. Бен Бернанке й преотстъпва мястото си на 1 февруари след изключително успешно управление на централната банка през годините на финансова криза.

Въпросите, които изникват, са няколко. Ще продължи ли Йелън сегашната политика на Бернанке? Ще предприеме ли друг подход? Ще срещне ли съпротива на Стенли Фишер, например, който заема нейния пост?

Възможните сценарии ще са три. Първо, Фед ще изпълни плана си и до средата на 2014 г. ще прекрати покупките на облигации. Второ, с отслабването на покупките страната може да навлезе в рецесия, което да принуди Йелън да повиши обема им през лятото. И трето – след излизането от програмата на количествените улеснения да се гледа вече на покачването на лихвените проценти, които след началото на кризата са почти до нулата.

По време на изслушването си пред Банковата комисия на Сената Джанет Йелън защити енергично политиката на Фед. Тя каза, че ще приоритизира борбата с безработицата, отколкото да преследва целта за инфлацията от 2% на всяка цена. При по-рязък скок в инфлацията обаче Йелън ще бъде принудена да покачи лихвените проценти по-рано от планираното. Очакванията са, че ултра ниските лихви ще се задържат до 2015 г. дори и след това.

Все пак очакванията са, че новият председател на институцията ще продължи курса по свиване на мащабните стимули, чиито позитивни ефекти вече са останали в историята.

Но е възможно нещо ще се обърка, твърдят анализатори. В хода на възстановяването и/или ще се образува балон на финансовите активи, или ще се появи инфлация.

Придържането към бъдещите насоки я противопоставя и срещу заместник-председателя на Фед Стенли Фишер. Той оспорва ефективността на инструмента на централната банка и изразява опасения, че използването му може да принуди промяна в подхода, ако икономическите данни се подобрят.

На финансовите пазари изявленията на Фед в частност за покупките на облигации отдавна се следят изключително точно. Федералният резерв е налял по този начин вече близо 4 трлн. долара, за да подкрепи икономиката.

Тук идва и следващият въпрос – пита ли някого Фед преди да смени курса на паричната си политика? Не. Банкерите гледат данните за напредъка на икономиката на САЩ, трудовия пазар и инфлацията. Те не се обръщат към развиващите се пазари, към които поеха огромни капитали, стимулирани от ниските лихвени проценти, превръщайки някои от инвестициите в спекулативни.

Когато за пръв път през май Бернанке намекна за прекратяването на количествените улеснения, последва отлив на капитали. Сега сме свидетели на същото действие, но ефектът е предизвикан и от закъснелите структурни реформи. Те трябваше да облекчат трудовото законодателство и да привлекат дългосрочни инвестиции в развиващите се държави. Без тези реформи много от развиващите се икономики ще изгорят, ако Фед се забави твърде дълго и реши да прекрати паричните стимули отведнъж по-късно.

Последните данни за безработицата и за инфлацията подсказват, че те се доближават до гонените от централната банка цели. През декември безработицата спадна до 6,7 на сто, а инфлацията се качи до 1,5% на годишна база. банкерите са се прицелили в цифрите 6,5 и 2 на сто. Неведнъж те изразиха готовност да покачат лихвените проценти, когато целите бъдат изпълнени.

Ето защо предизвикателствата пред Йелън са всъщност предизвикателствата както и пред развиващите се пазари, така и пред световната икономика.

Повече по темата можете да разберете от разговора между Иван Нончев от Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Към днешна дата//07.01/, и ако приемем данните от днешната статия в Инвестора за ДЦК-та, нещата се случват така.Още повече в краткосрочен план хамериканците е много вероятно да подготвят силен долар/за кратък период/, докато си обезпечат активи извън УСА-то. Диверсификацията на енергоносители/нефт, газ/, плановете за инвазия в ЕС пазара относно електромобили, изграждане на мрежи за тях, подставено финансиране на ВЕИ-та, недвижимости и спомагането по този начин на търговията в ИЕ/ЕС/ на руски горива, подсказват такава възможност.След това една рязка обезценка ще "качи на пързалката" доста хора. Ще има и Йефтини стоки и покачване на "благосъстоянието" с такива стъпки. Малко по-късно - всички ще са равни.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Понеже не пиша за прости хора, безплодния ти напън да ме разбереш, ще е пример колко дълго трябва да бъде само 1 от изреченията ми, ако исках и простите хора да ме разберат:Този мой отговор на твой цитат: "Важно е , че политиците в България лобират за тях /Лукойл/" - ДА, но не за ТЯХ, а за шефовете им, които са ги и поставили И политиците тук! - че те ви дават уж ВИЕ да си ги избирате /ама ТЕ избират предварително кои да избирате/Би бил:"Важно е , че политиците в България лобират за тях /Лукойл/" - ДА, политиците в България лобират, но НЕ за Лукойл, а за скритите собственици на Лукойл, именно защото скритите собственици на Лукойл, са ги поставили И политиците тук, чрез манипулацията - скритите собственици на Лукойл, да определят предварително кои политици да избирате /първичен избор/, които в последствие уж ВИЕ да избирате /вторичен избор/! Та вторичния избор на хората, се вменява като техен собствен, а такъв е само първичния избор направен от скритите собственици на Лукойл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Наистина е жалко, че нищо не си разбрал! Пример: "Никой от народа не е избирал Лукойл. "Разбира се, че ако не можеш да разбереш това което съм написал, можеш да предположиш, че съм казал това... но не съм!Написал съм: "политиците в България лобират, но не за ТЯХ, а за шефовете им" - "НЕ за тях, а за шефовете им", означава НЕ за Лукойл, а за скритите собственици на Лукойл! (в коментар 13 давам по-ясна поредстава кои са те)После продължавам: "които са ги и поставили И политиците тук!" - или написано опростено но дълго, казвам, че "скритите собственици на Лукойл", "са ги поставили И политиците тук", за които после казвам, че "ТЕ избират предварително кои да избирате"Искренно те съжалявам! :) - защото изобщо това което казвам аз, не е това което казваш ти, нито е това което си "мислиш" че казвам! А е съвсем различно нещо, от което следват толкова различни неща, че представа си нямаш просто колко ми е кеф ;))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 7
lozkhris
преди 10 години
T.e. ти си съгласен с мен , ама без да си съгласен...Щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Те ги избирали, ама ги избирали преди тях да ги изберат...Витиеват опит да излезеш от вербалния капан, в който сам се вкарвашНикой от народа не е избирал Лукойл. А политиците се избират с фалшификации и кебапчета, не с демократична инвазия, брато !!Така че всичко, което съм казал прави цената на горивата такива, каквито са - 2.55 лв, а не 80 цента, колкото е в САЩQuod erat demonstrandumИ се пише "йерархичност"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Изразяваш се за Лукойл като за последна инстанция:"Или наглостта на Лукойл и марионетките им в нашите институции""В България има картелно споразумение за цените на горивата и то се диктува от Лукойл"А исках да ти подскажа, че над тях ерархичността продължава до обединяване с много други "УЖ" свободни монополисти, изглеждащи погледнати отдолу като различни субекти!После това: "Важно е , че политиците в България лобират за тях" - ДА, но не за ТЯХ, а за шефовете им, които са ги и поставили И политиците тук! То именно в това е едната врътка на системата - че те ви дават уж ВИЕ да си ги избирате /ама ТЕ избират предварително кои да избирате/ и после налагат вторичния избор на хората като техен собствен! и следователно в последствие се налага приемането на всички гласувани закони и т.н. защото уж "народа ги е избрал"!А подхода ти на ползване на "Ad hominem аргумент" в съчетание с "Фалшива дилема" -> "А ти наверно си на хранилката на Лукойл" - някак си не ми се иска да коментирам ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 6
lozkhris
преди 10 години
Изобщо не е важно кой е собственикът на Лукойл. На никой не му дреме дали са руснаци, холандци или бимбинистанциВажно е, че в България са дадени специални превилегии на тая престъпна, монополно-реализирана компанияВажно е , че политиците в България лобират за тяхЧе Европа се е превърнала в икономически / някога/ колос на глинени кракаА ти наверно си на хранилката на Лукойл...иначе нямаше да знаеш какво е "харесвам", "разсъждавам" и изобщо нямаше да си субективен глобалистП.С. Собствеността не променя факта, че складова база има само Лукойл...и останалите изводи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Кой е собственика на Лукойл:http://vbox7.com/play:51e432dd6b - та добре е , някой като си "хареса" субективно някое ниво (или обект от дадено ниво) да не се ограничава само до него и да "разсъждава" само от него надолу към себе си, както и да го налага като фиксирано ниво/обект към другите нива! - ще сгреши с изводите - следствие пак от субективизма! и разбира се ще изтърве глобалността на "проблема" отклонявайки се субективно чрез вменените политически манипулации на даденото ниво, които маскират обективните причини и истината...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
lozkhris
преди 10 години
В България има картелно споразумение за цените на горивата и то се диктува от Лукойл,който единствен има складова база / и право / да съхранява горивата, където па те трябва да престоят определено време - това е истината, независимо дали си виждал или не изметнат шперплат.В Европа пък има високи акцизни ставки, което силно надува цените, както и еврейски техники за оскъпяване на Брента - само виж каква е разликата между европейските доставки / оправдание - проблеми в Либия/ и американските в момента - 107$ срещу 97 такива.Другото при теб не е толкова неинформираност и незнание, колкото просто малко по-лошо възпитание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 2
anami
преди 10 години
Много е лошо когато всички грешат.Основният проблем на човек е смърта не парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
това наистина е трудно за разбиране от маймуните - защото глобалното управление минава през няколко под-нива и на всяко от тях обясняват процесите с дадени политически решения , като следствие на конкретни конфликти или любоффф -> да е по-лесно смилаемо от маймуните и да може лесно да си обръща посоката /знака/ при необходимост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още