Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пита ли някого Фед, преди да промени курса на паричната си политика?

Правилната комуникация с пазарите и навременното обявяване на действията са част от предизвикателствaтa пред следващия председател на Фед Джанет Йелън

Федералният резерв на САЩ спази обещанието си и намали с още 10 млрд. долара покупките на облигации до 65 млрд. долара месечно.

Какво бе по-различното този път? Последва вълна от масови разпродажби. Снощи фондовите борси в Америка затвориха на червена територия. Днес ги последваха и водещите пазари в Азия. Реакцията на пазарите е странна, имайки предвид, че те приеха положително решението на централните банкери от декември. Тогава те за пръв път понижиха месечните покупки на активи.

Още по темата
Причината се крие и в негативните икономически данни както от Китай, така и от азиатските държави като цяло. Разпродажбите на развиващите се пазари от последните дни, действията на техните централни банки и правителства за обуздаване на инфлацията и обезценяване на валутите им чрез повишаване на лихвените проценти също е една от основата причина за песимистичните настроения на инвеститорите.

Правилната комуникация с пазарите и навременното обявяване на действията. Именно това сa предизвикателствaтa както пред следващия председател на Фед Джанет Йелън, така и пред централните банкери като цяло. Бен Бернанке й преотстъпва мястото си на 1 февруари след изключително успешно управление на централната банка през годините на финансова криза.

Въпросите, които изникват, са няколко. Ще продължи ли Йелън сегашната политика на Бернанке? Ще предприеме ли друг подход? Ще срещне ли съпротива на Стенли Фишер, например, който заема нейния пост?

Възможните сценарии ще са три. Първо, Фед ще изпълни плана си и до средата на 2014 г. ще прекрати покупките на облигации. Второ, с отслабването на покупките страната може да навлезе в рецесия, което да принуди Йелън да повиши обема им през лятото. И трето – след излизането от програмата на количествените улеснения да се гледа вече на покачването на лихвените проценти, които след началото на кризата са почти до нулата.

По време на изслушването си пред Банковата комисия на Сената Джанет Йелън защити енергично политиката на Фед. Тя каза, че ще приоритизира борбата с безработицата, отколкото да преследва целта за инфлацията от 2% на всяка цена. При по-рязък скок в инфлацията обаче Йелън ще бъде принудена да покачи лихвените проценти по-рано от планираното. Очакванията са, че ултра ниските лихви ще се задържат до 2015 г. дори и след това.

Все пак очакванията са, че новият председател на институцията ще продължи курса по свиване на мащабните стимули, чиито позитивни ефекти вече са останали в историята.

Но е възможно нещо ще се обърка, твърдят анализатори. В хода на възстановяването и/или ще се образува балон на финансовите активи, или ще се появи инфлация.

Придържането към бъдещите насоки я противопоставя и срещу заместник-председателя на Фед Стенли Фишер. Той оспорва ефективността на инструмента на централната банка и изразява опасения, че използването му може да принуди промяна в подхода, ако икономическите данни се подобрят.

На финансовите пазари изявленията на Фед в частност за покупките на облигации отдавна се следят изключително точно. Федералният резерв е налял по този начин вече близо 4 трлн. долара, за да подкрепи икономиката.

Тук идва и следващият въпрос – пита ли някого Фед преди да смени курса на паричната си политика? Не. Банкерите гледат данните за напредъка на икономиката на САЩ, трудовия пазар и инфлацията. Те не се обръщат към развиващите се пазари, към които поеха огромни капитали, стимулирани от ниските лихвени проценти, превръщайки някои от инвестициите в спекулативни.

Когато за пръв път през май Бернанке намекна за прекратяването на количествените улеснения, последва отлив на капитали. Сега сме свидетели на същото действие, но ефектът е предизвикан и от закъснелите структурни реформи. Те трябваше да облекчат трудовото законодателство и да привлекат дългосрочни инвестиции в развиващите се държави. Без тези реформи много от развиващите се икономики ще изгорят, ако Фед се забави твърде дълго и реши да прекрати паричните стимули отведнъж по-късно.

Още по темата

Последните данни за безработицата и за инфлацията подсказват, че те се доближават до гонените от централната банка цели. През декември безработицата спадна до 6,7 на сто, а инфлацията се качи до 1,5% на годишна база. банкерите са се прицелили в цифрите 6,5 и 2 на сто. Неведнъж те изразиха готовност да покачат лихвените проценти, когато целите бъдат изпълнени.

Ето защо предизвикателствата пред Йелън са всъщност предизвикателствата както и пред развиващите се пазари, така и пред световната икономика.

Повече по темата можете да разберете от разговора между Иван Нончев от Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg!

гледано: 9861   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
5 гласа

По статията работиха: автор Свилен Колев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (20)

   1| 2    
0
 
0
 
20
edimi до: SSIW
преди 6 години
Към днешна дата//07.01/, и ако приемем данните от днешната статия в Инвестора за ДЦК-та, нещата се случват така.
Още повече в краткосрочен план хамериканците е много вероятно да подготвят силен долар/за кратък период/, докато си обезпечат активи извън УСА-то. Диверсификацията на енергоносители/нефт, газ/, плановете за инвазия в ЕС пазара относно електромобили, изграждане на мрежи за тях, подставено финансиране на ВЕИ-та, недвижимости и спомагането по този начин на търговията в ИЕ/ЕС/ на руски горива, подсказват такава възможност.
След това една рязка обезценка ще "качи на пързалката" доста хора. Ще има и Йефтини стоки и покачване на "благосъстоянието" с такива стъпки. Малко по-късно - всички ще са равни.......
0
 
5
 
19
iivanoff до: lozkhris
преди 6 години
Понеже не пиша за прости хора, безплодния ти напън да ме разбереш, ще е пример колко дълго трябва да бъде само 1 от изреченията ми, ако исках и простите хора да ме разберат:

Този мой отговор на твой цитат:

"Важно е , че политиците в България лобират за тях /Лукойл/" - ДА, но не за ТЯХ, а за шефовете им, които са ги и поставили И политиците тук! - че те ви дават уж ВИЕ да си ги избирате /ама ТЕ избират предварително кои да избирате/

Би бил:

"Важно е , че политиците в България лобират за тях /Лукойл/" - ДА, политиците в България лобират, но НЕ за Лукойл, а за скритите собственици на Лукойл, именно защото скритите собственици на Лукойл, са ги поставили И политиците тук, чрез манипулацията - скритите собственици на Лукойл, да определят предварително кои политици да избирате /първичен избор/, които в последствие уж ВИЕ да избирате /вторичен избор/! Та вторичния избор на хората, се вменява като техен собствен, а такъв е само първичния избор направен от скритите собственици на Лукойл!
0
 
7
 
18
iivanoff до: lozkhris
преди 6 години
Наистина е жалко, че нищо не си разбрал!

Пример: "Никой от народа не е избирал Лукойл. "

Разбира се, че ако не можеш да разбереш това което съм написал, можеш да предположиш, че съм казал това... но не съм!

Написал съм: "политиците в България лобират, но не за ТЯХ, а за шефовете им"

- "НЕ за тях, а за шефовете им", означава НЕ за Лукойл, а за скритите собственици на Лукойл! (в коментар №13 давам по-ясна поредстава кои са те)

После продължавам: "които са ги и поставили И политиците тук!"

- или написано опростено но дълго, казвам, че "скритите собственици на Лукойл", "са ги поставили И политиците тук", за които после казвам, че "ТЕ избират предварително кои да избирате"

Искренно те съжалявам! :)

- защото изобщо това което казвам аз, не е това което казваш ти, нито е това което си "мислиш" че казвам! А е съвсем различно нещо, от което следват толкова различни неща, че представа си нямаш просто колко ми е кеф ;))))))))
7
 
0
 
17
lozkhris до: iivanoff
преди 6 години
Няма профилна снимка
T.e. ти си съгласен с мен , ама без да си съгласен...

Щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Те ги избирали, ама ги избирали преди тях да ги изберат...
Витиеват опит да излезеш от вербалния капан, в който сам се вкарваш
Никой от народа не е избирал Лукойл. А политиците се избират с фалшификации и кебапчета, не с демократична инвазия, брато !!
Така че всичко, което съм казал прави цената на горивата такива, каквито са - 2.55 лв, а не 80 цента, колкото е в САЩ
Quod erat demonstrandum


И се пише "йерархичност"
1
 
12
 
16
iivanoff до: lozkhris
преди 6 години
Изразяваш се за Лукойл като за последна инстанция:

"Или наглостта на Лукойл и марионетките им в нашите институции"
"В България има картелно споразумение за цените на горивата и то се диктува от Лукойл"

А исках да ти подскажа, че над тях ерархичността продължава до обединяване с много други "УЖ" свободни монополисти, изглеждащи погледнати отдолу като различни субекти!

После това: "Важно е , че политиците в България лобират за тях" - ДА, но не за ТЯХ, а за шефовете им, които са ги и поставили И политиците тук! То именно в това е едната врътка на системата - че те ви дават уж ВИЕ да си ги избирате /ама ТЕ избират предварително кои да избирате/ и после налагат вторичния избор на хората като техен собствен! и следователно в последствие се налага приемането на всички гласувани закони и т.н. защото уж "народа ги е избрал"!

А подхода ти на ползване на "Ad hominem аргумент" в съчетание с "Фалшива дилема" -> "А ти наверно си на хранилката на Лукойл" - някак си не ми се иска да коментирам ;))

Още от Анализи
ТВ дуелът: бурен спор между Байдън и Тръмп