IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плановете на ЕК за енергийна сигурност стимулират шистовата революция

Предложението на Брюксел е ЕС да разчита все повече на втечнен природен газ за покриване на потреблението

12:03 | 17.02.16 г. 12
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Във вторник Европейската комисия представи план за подобряване на енергийната сигурност на Европейския съюз (ЕС). Опасенията обаче са, че с предложените мерки ще бъдат стимулирани дейности, които могат да се окажат вредни за околната среда, пише EurActiv.

Пример за това е, че общността ще разчита все повече на втечнен газ за задоволяване на потреблението и намаляването на зависимостта от един източник на суровина - Русия, макар и това да не беше признато от Комисията. Идеята обаче може да окуражи развитието на фракинга в държави като САЩ, например, посочва изданието.

Причината ЕК да насочи поглед към втечнен природен газ е фактът, че местният добив в ЕС намалява. С новите планове общността ще може да разчита на вноса на суровина от Канада, Австралия, Япония, Нигерия и Алжир, както и от САЩ, където "шистовата революция" промени нагласите и след продължила десетилетия забрана страната отново може да изнася енергийни източници.

Природният газ е най-чистото изкопаемо гориво и един от най-екологичните източници за производство на електроенергия, коментира при представянето на енергийния пакет ресорният комисар Мигел Ариас Канете. Така, чрез използването на суровината, ще могат да бъдат изпълнени и голяма част от ангажиментите, които държавните лидери поеха по време на климатичната конференция в Париж в края на миналата година.

В същото време обаче методът за добив на шистов газ - фракинг, е критикуван и сочен в анализи като вреден за околната среда, посочва EurActiv.

Нещо повече - втечненият природен газ трябва да бъде пренасян с танкери, а този транспортен сектор остана извън плановете за ограничаване на емисиите по време на конференцията в Париж.

Според изданието около половината от шистовия газ в САЩ се добива именно чрез метода фракинг, който предвижда вкарването на течност под високо налягане, която да разчупи шистовата скала и по този начин да освободи съдържащия се газ. Наблюдения показват, че в редица региони, където се добива шистов газ в САЩ, има значително увеличаване на концентрацията на метан в атмосферата.

Този газ е много по-опасен и с по-голям потенциал за глобалното затопляне от въглеродния диоксид и така се губи ефектът от използването на природен газ вместо въглища, коментира още EurActiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"шистовата революция"...баси цинизма ! Тея шистоваците и монсанто с говнотиите си просто трябва да бъдат разстреляни немедлено !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
А за шистовият газ съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485защо е престъпление срещу човечеството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
В доклада на Европ.комисия е написано какво се внася и за енег.ефективност накрая - http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/energy2_bg.pdfМога да направя България и ЕС 80% независим от внос на петрол и газ ,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558и се радвам ,че се каза за топлата вода - http://***.greentech.bg/archives/64614
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 6
vzhekoff
преди 8 години
*** = cгaни Xуu за шuбaнатa цен3урa !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 9
vzhekoff
преди 8 години
Малиииий, доставки от Австралия ! Че що не и от луната бре? По-далеко е, респ. ще стане още по-скъпо.Тази чиновническа *** трябва някой да я озапти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 9
bgMan
преди 8 години
Пак ли стимули за шистоваци?Те ги убиха от стимули тея бе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
Pyramid
преди 8 години
Толкова ли нямаше нови и интересни теми, да предъвкваме стари ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 12
studioaa
преди 8 години
Ами според мен плановете на ЕК ликвидират всяка възможност за развитие в сектора на шистовия газ, защото ЕК смята на намалява въглеродните емисии с 40-50% до 2030. Но както е тръгнало ЕК може вече да не съществува до тогава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 12
крас
преди 8 години
ВМЕСТО ДА СЕ ВЛОШАВАТ НЕЩАТА СТАВАТ БЕЗНАДЕЖДНИ. КАКВИ ЛИ НЕ ГЛУПОСТИ СЕ РОДИХА В ГЛАВИТЕ НА ТЕЗИ ДЕГРАДИРАЛИ ЕВРОПЕЙСКИ ПОЛИТИЦИ. ТО НЕ БЕ ВЕТРОГЕНЕРАТОРИ, ТО НЕ БЯХА СОЛАРНИ ПАРКОВЕ ТО НЕ БЕ ЧУДО. СЕГА ИДВА РЕД И НА ШИСТОВАТА РЕВОЛЮЦИЯ!ПРАВИЛНО! На кого американците ще си продават шистовия газ. Цената му няма значение. Важното да не е руски, защото мирише лошо.ЕГАТИ И ***!ПРОДЪЛЖВАЙТЕ ТАКА И С ГАЗТА И С ТОКА И С МИГРАНТИТЕПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДОКАТО СЪСПЕТЕ ЕВРОПА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
IQ96
преди 8 години
Обичам да чета разни трилъри, а и филма "Скорост!!" май дава подходящ пример за взривяване на танкери. Ще трябва да се охраняват и е по-опасно. Разбира се, че един ден ще стигнем и до шистите, но за сега е малко рано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още