IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плановете на Русия да заобиколи Украйна за транзита на газ - скъпо начинание

Транзитът през Украйна е най-евтиният и лесен път руският газ да достигне до Европа, според експерти

11:01 | 17.07.15 г. 7
Плановете на Русия да заобиколи Украйна за транзита на газ - скъпо начинание

Плановете на Русия да заобиколи Украйна като маршрут за транзит на природен газ за Европа ще струват скъпо, пише онлайн изданието EurActiv.com, като се позовава на източници от индустрията.

Само разходите за годишните транзитни такси за “Газпром” през България и Словакия може да достигнат 1 млрд. долара, отбелязва изданието.

Москва иска да заобиколи Украйна като транзитна дестинация заради ценовия спор, който стигна и до Арбитражния съд в Стокхолм, припомня изданието. Споровете за цените на руския газ за Украйна на няколко пъти спираха доставките за Европа. Нови спирания обаче също ще се окажат твърде скъпи за руския доставчик.

Милиарди ще бъдат необходими за изграждане и разширяване на алтернативни маршрути за доставки на синьо гориво от Русия за Европа." Газпром" освен това ще трябва да плаща транзитни такси на България и Словакия, дори ако Русия успее да заобиколи Украйна до 2020 г., заради сключените дългосрочни договори съответно до 2030 г. и 2028 г.

Маршрутът през Словакия освен това е от ключово значение за газовия поток към някои от най-големите клиенти на “Газпром” - Италия и Германия.

"Това е най-големият проблем - никой не знае какво да прави с този договор (договорът със Словакия – бел. ред.)", коментира източник от "Газпром".

Словашката компания Eustream отчете приходи в размер на 630 млн. евро през миналата година, докато през 2013 г. приходите достигнаха 697 млн. евро. По-голямата част от постъпленията идват от “Газпром”. Други около 90 млн. евро се плащат на българската "Булгартрансгаз". Събраните транзитни такси от двете страни са практически същите, отбелязва изданието.

Държавната газова компания на Украйна – "Нафтогаз", е спечелила около 2 млрд. долара  от транзитни такси от “Газпром” през миналата година. Това е около 6 на сто от приходите в бюджета на Украйна.

Геополитическите опасения

Плановете на “Газпром” да избегне транзита на синьо гориво през Украйна поставиха в центъра строителството на газопровода “Турски поток”, който преминава по дъното на Черно море и след това през територията на Турция. Русия обаче все още не разполага с твърдо споразумение с Анкара за проекта, обявен от руския президент Владимир Путин през декември и посрещнат с враждебност от страна на Европейския съюз (ЕС).

“Газпром”, който генерира около 8% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия, определи разходите за първата линия на газопровода на 3,3 млрд. евро. Съоръжението трябва да се състои от четири тръби, всяка с годишен капацитет от 15,75 млрд. куб. метра.

Разширяването на "Северен поток" през Балтийско море, което беше лансирано през миналия месец, се изчислява на 9,9 млрд. евро.

“Очевидно е, че от икономическа гледна точка всичко това изглежда неразумно. Но тези разходи може и да се разглеждат като инвестиция с цел намаляване на транзитните рискове", коментира Андрей Полишчук, анализатор в Райфайзен банк.

Експертът Михаил Корчемкин обаче подчертава, че “Газпром” е похарчил 43 долара за транзит на всеки 1 000 куб.м синьо гориво през "Северен поток" през миналата година, докато разходът за транзита през Украйна е 33 долара.

"Смятаме, че нашият транзитен маршрут е най-прекият и най-евтиният", коментира и Ольона Осмоловска, говорител на “Нафтогаз”.

Някои анализатори се съмняват, че “Газпром” ще успее напълно да заобиколи Украйна до 2020 г. Все още не е започнало полагането на тръбите по дъното на Черно море за “Турски поток”. Освен това, договорът с италианската Saipem за изграждането на връзката беше отменен.

“Газпром” изкупи и акциите на европейските си партньори Eni, EDF и Wintershall в компанията за отменения проект “Южен поток” за около 1 млрд. долара. Заради санкциите срещу Русия обаче на компанията ще й е трудно да намери западни партньори за реализацията на проектите за тръбопроводи.

Миналия месец главният изпълнителен директор на “Газпром” Алексей Милер коментира, че компанията е готова да преговаря, за да продължи да транзитира газ през територията на Украйна. Миналата година през Украйна са доставени почти 60 млрд. куб.м руски газ за Европа, което е 40% от износа на руския държавен гигант.

“Напълното заобикаляне на Украйна като транзитен маршрут в момента е съмнително”, коментира Валери Нестеров, анализатор от Сбербанк. Според него до 5-10 години отношенията с Киев ще се стабилизират и някои от транзитните потоци ще бъдат запазени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
Teo88
преди 8 години
Словаците прибрали 630 милки ойро от транзит и то последната година. Преди това прибрали 697. А пък българите - 90!!! ЦАЦАРОFFF!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
vzhekoff
преди 8 години
Между другото, защо свенливо се премълчава, колко е струвало за последната година на ЕС (разбирай и на България) субсидираето на газа за Украйна, прикрито под различни форми, като "заеми за обновяване на инфраструктурата", които заеми никога няма да се върнат, директни трансфери, "продажби" на реверсиран газ, който обаче все още не е платен и вероятно ще се поеме от някакъв хипотетичен газов пул, "отпускане" на средства за пълнене на празните хранилища и т.н. и т.н.Със сигурност всичко това ще струва многократно повече. Истината е, че начинът да се направи евтин газът е да се пуснат алтернативни източници, както са ВЕИ-тата, въглищата и атомните централи. Не случайно в Бавария закриха чисто нова газова централа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
vzhekoff
преди 8 години
Да, тук говорим за 1-2Г, а при гърчолята - 80-90-100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 8 години
Всичко за всички започва да става скъпо! Нали това е целта - да борим дефлацията! Те американците са й майстори, където пипнат, всичко поскъпва - особено за Европа! И Ирак, и Либия, и Сирия, сега и Украйна. А Гърция за ве ни е евтина? хахаха!Ама ние плачем за Газпром... хаха! Газпром на загуба няма да продава, каквото поскъпне, ще си го платиме с газа - споко! Те американците са си заплюли транзита през Украйна и се канят от там да цицат - тогава ще видите кой кум, кой сват, кой на булката брат... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
vzhekoff
преди 8 години
Ако поразгледаме числата се вижда, че транзитът през Украйна (60 млрд. кубика) струващ уж по-евтино с 10$ спрямо северния поток би следвало да "спести" на Газпром 600 млн. Дали обаче това е така, при положение, че украинците не плащат и дължат минимум 2 млрд ? Как изглеждат нещата ако украинците вдигнат транзитните такси ? Едно е ясно - ако се пусне директната тръба до Истанбул, ние ще загубим знаителна част от цитираните 90 млн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още