Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Планът на Байдън напомня по мащаби космическата програма на Кенеди

Общо 580 млрд. долара ще отидат за укрепване на американското производство, докато други 620 млрд. долара ще бъдат инжектирани в транспортния сектор

Планът на Байдън напомня по мащаби космическата програма на Кенеди

Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Bloomberg Finance LP

Президентът на САЩ Джо Байдън ще представи в сряда вечерта своя план за стимулиране и подобряване на инфраструктурата в страната в размер на 2,25 трлн. долара, който според неговата администрация ще се окаже най-мащабната подобна инициатива от времето на космическата програма на Кенеди от 60-те години на миналия век и изграждането на междущатската пътна мрежа през 50-те години, пише Bloomberg. 

Още по темата

„Подобно на големите проекти от миналото, планът на президента ще обедини и мобилизира страната, за да отговори на големите предизвикателства на нашето време: климатичната криза и амбициите на автократичен Китай“, посочват от Белия дом преди следобедната реч на Байдън в Питсбърг.

Планът, съставен от четири части, предвижда 620 млрд. долара за транспортния сектор - включително удвояване на федералното финансиране за обществения транспорт - и 650 млрд. долара за инициативи, свързани с подобряване качеството на живот, като качеството на водоснабдяването и достъп до високоскоростен широколентов интернет.

Други 580 млрд. долара ще отидат за укрепване на американското производство - около 180 млрд. долара от които ще бъдат инжектирани в развитието на научноизследователска и развойна дейност. Още 400 млрд. долара ще бъдат насочени за подобряване на грижите за възрастни хора и хора с увреждания.

Данъчните увеличения ще покрият изцяло инвестициите от този план през следващите 15 години, посочват от Белия дом. Американският корпоративен данък ще нарасне до 28% от 21 на сто, като в същото време ще бъде определен минимален данък от 21% върху корпоративните печалби.

Това, което Байдън ще представи в сряда, е само първата част от дългосрочната му икономическа програма, като вторият кръг от инициативи ще бъде обявен в средата на април. Те ще се съсредоточат върху „подпомагане на семействата" и предизвикателствата, пред които са изправени като разходите за здравеопазване, грижите за децата и образованието, изтъкват от Белия дом.

Програмата ще се окаже далеч по-сложна за изпълнение от законопроекта за подпомагане на икономиката в размер на 1,9 трлн. долара, подписан по-рано през март, като се има предвид твърдото противопоставяне на републиканците срещу увеличението на данъците и мащаба на мерките, които се очаква да подхранят между- и вътрешнопартийни битки.

Първоначалните планове на Байдън се оказват много по-големи от прогнозите на икономистите. Преминаването към значително разширяване на фискалната политика вече доведе до прогнози за растеж през тази година и стимулира ръста на доходността по държавните облигации.

Въпреки че при търговията с акции се забелязва известна волатилност през последните седмици, индексът S&P 500 напредна до рекордно високо ниво в петък.

Планът на Байдън ще създаде милиони нови работни места, заяви представител на администрацията пред журналисти, като отказа да предостави конкретна информация.

Модел „Питсбърг“

Байдън ще представи своя „План за работните места в Америка“ в сряда в Питсбърг, град, който Белият дом гледа като отличен пример за стар производствен център, съживен от новите индустрии - от здравеопазването до технологиите.

Администрацията иска същия тип преориентация, подобно на Питсбърг, за да предостави нови възможности на градовете с преобладаващо население от работническата класа в цялата страна. Планът предвижда скъп политически гамбит, който ще се осъществи през следващото десетилетие, за да се опита да създаде добре платени работни места, да актуализира инфраструктурата на страната и да я подготви за предстоящите метеорологични модели, породени от изменението на климата.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
4
 
3
0pk до: ing5rov
преди 5 месеца
Спокойно колега, сега на Марс ще кацнат да се разходят :D
0
 
4
 
2
преди 5 месеца
На мен пък ми прилича на изхарчени 3 долара за ефект 1, а накрая още по-голям дълг. Приели са, че няма да изплуват и сега барем да си подредят държавата,че Китай отдавна ги е издухал като инфраструктура. Имат принтери печатят, прибират стоки и услуги, а накрая ами рестарт, но си остават с инфрастркуктурата.
2
 
5
 
1
преди 5 месеца
"Планът на Байдън напомня по мащаби космическата програма на Кенеди "Хахахаха ... ако и тоя план завърши с кулминационно ходене до луната ...

Още от Анализи
Служителите трябва да получават акции както директорите