IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът на Байдън за американските чипове – още една щипка глобално напрежение

Въпреки паническата реторика на Байдън - „Китай и останалият свят не чакат“ - САЩ са абсолютен лидер при полупроводниците

21:40 | 19.04.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Решението на президента на САЩ Джо Байдън да подкрепи американското производство на чипове отразява логиката на китайската политика, свързана с изграждането на нова инфраструктура.

Изявлението на Байдън отпреди два месеца, по време на което държеше малък чип, представлява допълнителен знак, че както САЩ, така и Китай изглежда признават, че в днешната информационна ера предефинирането на думата „инфраструктура“ е от решаващо значение, пише Nikkei Asia Review.

Нищо не подчертава това така добре, както предложението на Байдън да инжектира 50 млрд. долара в индустрията на полупроводниците в САЩ в допълнение към другите 22 милиарда долара, които вече бяха предвидени в отделно законодателство.

Заимствайки от китайския наръчник, планът на Байдън ще осигури данъчни облекчения, субсидии и отделно финансиране за научноизследователска и развойна дейност за компаниите от индустрията на полупроводниците.

Китайската тактика относно конкуренцията може да е победила в няколко битки, но САЩ имат много по-голям шанс да увеличат производствения си капацитет при чиповете. 

Докато САЩ, Китай и Европа се стремят да увеличат производството на чипове, Вашингтон може да коригира откритите слаби места в една от най-критичните точки в съвременния свят. САЩ обаче ще поемат разходи, което допълнително усложнява и без това стресираната глобална индустриална верига на доставки.

Въпреки паническата реторика на Байдън - „Китай и останалият свят не чакат“ - САЩ са абсолютен лидер при полупроводниците, като водят с огромна разлика.

Делът на американските компании на глобалния пазар на чипове достига 47% през 2020 г. Износът на полупроводници, произведени в САЩ, достига 49 млрд. долара, като продуктите на индустрията се нареждат на четвърто място сред произведените в страната изнесени стоки през миналата година.

САЩ доминират и при проектирането на чипове и софтуер, както и при оборудването за полупроводници и спомагателни устройства.

Това не е първият път, когато САЩ се сблъскват със сериозно предизвикателство що се отнася до водещата им роля при полупроводниците. В началото на 80-те години на миналия век базираните в САЩ компании губят 19% от своя дял в глобален план, след като японските концерни постигат големи успехи, особено при динамичната памет с произволен достъп, или DRAM. Но след противоречивото американско-японско търговско споразумение за полупроводниците от 1986 г., бижуто в короната на американската индустрия възстановява своето глобално лидерство до 1997 г.

Действията на Байдън да вдъхне нов живот на американската индустрия за чипове, ако бъдат приети, биха спомогнали за увеличаване на американския дял по отношение на глобалния производствен капацитет, който се свива от 37% през 1990 г. до едва 12% през 2020 г.

По същия начин китайският модел за развитие на икономиката вероятно ще увеличи и дела на Китай в индустрията, но с по-бавни темпове и от по-ниска база. Китайското производство на интегрални схеми като дял от световния пазар се очаква да нарасне от 5,7% през миналата година до 7,5% през 2025 г. Шансът за успех за Европейския съюз (ЕС) да удвои дела си при глобалното производство на чипове до 20% до 2030 г. е несигурно, но Европа трябва да може да разчита поне на някакво разширяване на капацитета.

Такава глобална диверсификация ще намали рисковете при доставките, произтичащи от концентрирането на производството на полупроводници в Азия, факт, подчертан от прекъсванията, свързани с настоящия глобален недостиг на чипове и повишаването на цените. Диверсификацията обаче има своята цена, добавяйки несигурност, която може да доведе до по-нестабилни пазарни цикли.

Тъй като трите най-големи икономически региона в света се надпреварват да увеличат своя пазарен дял от глобалната индустрия на полупроводници и се състезават да изградят повече фабрики, може да се окаже, че в един момент капацитетът ще стане твърде голям.

В края на краищата секторът на полупроводниците е известен със своята цикличност, с промени, които често отразяват икономическия цикъл. След световната финансова криза през 2008 г. глобалното оползотворяване на капацитета на производство на полупроводници е спаднало до 68% през 2008 г. и след това до 57% през 2009 г. 

Ако следващият икономически спад съвпадне с пика при капацитета след около пет години, това може да бъде пагубно за индустрията.

Постигането на самодостатъчност, когато става въпрос за вериги на производство на чипове, също ще бъде скъпо, като това ще изисква около 1 трилион долара първоначални инвестиции, които могат да повишат цените на чиповете с до 65%. По-високите цени на чипове означават и по-високи цени на крайния продукт. Това е причината, поради която купувачите на автомобили понякога се налага да плащат повече за превозните средства.

Може би най-важният въпрос в случая е: Как индустрията на полупроводниците ще може да функционира в свят, в който доверието е нарушено?

Планът на Байдън за подкрепа в размер на 50 милиарда долара се основава на идеята, че търсенето на чипове в критични отрасли като отбраната, аерокосмическата индустрия, телекомуникационните мрежи и енергетиката трябва да бъде задоволено от местния капацитет. Но какво ще направят САЩ, ако сметнат, че други индустрии са също толкова критични?

В същото време Китай изгражда деамериканизирана верига на доставка на чипове, което води към бъдеще с още повече неизвестни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
dr.5rov
преди 2 години
Монго добър обзор на състоянието на нещата в този сектор.Вярно е казаното за цикличността в този сектор. Причината за това е, че чиповете са в началото на производствената верига на различни крайни изделия. Когато продажбите на крайния продукт паднат, надолу по веригата на доставки се получава мултиплициращ ефект и спада на поръчки за чипове е много голям. Пример с компания - При кризата от 2008 обемът на поръки за чипове спада със 70%. Следват уволнения на кадри, създавани с години и силно съкращаване на разходи. Ако се оцелее (обикновенно с малко подкрепа отвън), следва рязък възход само няколко години по-късно. В този случай възстановяването до предишни нива става за 2-3 години. 4-5 години по-късно акциите бяха 10 пъти над дъното, а персоналът около два пъти повече от преди кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
KMETA
преди 2 години
Най-важните проблеми!!! Които трябва да се решат веднага:-Глобалното затопляне.-Липсата на чипсове.-На КМЕТА кефа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още