IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът за стимули на демократите би повишил шансовете на Тръмп за преизбиране

Неговата неприязън към председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси обаче надхвърля разбирането за собствения му интерес

13:36 | 19.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Тръмп не си знае интереса. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Доналд Тръмп не си знае интереса. Снимка: Bloomberg

Тим Гайтнър, бившият министър на финансите на САЩ, каза многозначитено по време на финансовата криза през 2008 г., че "наличието на план е по-добро от липсата му". Това е урок, който републиканците изглежда са забравили. Ако Доналд Тръмп загуби президентските избори през ноември, неговата неохота за  постигане на сделка за икономически стимули с демократите на фона на вилнееща пандемия ще бъде една от основните причини. Не можеш да победиш нещо с нищо, пише Едуърд Лус за Financial Times. 

Иронията е, че самият план на Джо Байдън съдържа ключови елементи от това, което Тръмп обеща през 2016 г.: да модернизира инфраструктурата на САЩ и да защити „забравения американец“.

Логиката на Байдъномиката е проста. Цената на заемите е нула. САЩ са в разгара на национална криза. Инфраструктурата им вече не е първокласна, а безработицата е на рекордно ниво от поколение. Изглежда, че е добър момент да влезем в 21 век с „най-голямата мобилизация на публични инвестиции“ след Втората световна война, както казва кампанията на Байдън.

Дебатите за това дали предложенията на Байдън са твърде центристки, както се оплакват прогресивните демократи, или са радикално социалистически, както твърди Тръмп, изглеждат нереални. Политиките му са категорично в рамките на американската традиция. Това, което Байдън предлага е прагматизъм - американска дума и философия, която означава „каквото и да е необходимо“. „Пандемономика” може да е по-добър термин. Нито левицата, нито десницата трябва да подценяват нейната привлекателност. 

Левицата особено не би трябвало да се вглежда в зъбите на харизан кон. Някои са разочаровани, че Байдън избра Камала Харис, а не Елизабет Уорън за свой кандидат за вицепрезидент. Харис е умерен политик, чиято кампания се фокусира повече върху расовото неравенство в Америка, отколкото върху икономическото. Уорън посвети кариерата си, както и кандидатурата си за президент, на второто. Тя ще запази мястото си в Сената. Точно там нейните привърженици трябва да искат да бъде.

В най-добрия случай вицепрезидентът е полезен дубльор: той никога не пише сценария. Има шанс Байдън да направи Уорън министър на финансите, в който случай тя ще може да договоря условия. Ако обаче остане в Сената, тя би била във водеща позиция да ги налага. Байдън не включи данъка върху богатството в кампанията си. Той също така пренебрегна Medicare за всички и гаранциите за заетост. Уорън и Бърни Сандърс, който също ще остане в Сената, могат да помогнат за изготвяне на законодателството. Вицепрезидентът никога не може да направи това.

Някои оприличиха сегашната ситуация в Америка с тази през 1932 г. Мащабът на кризите, пред които е изправена страната днес, наистина може да е сходен с този, когато Франклин Делано Рузвелт встъпи в длъжност в разгара на Голямата депресия. Но по-добра аналогия би била 1963 г., когато Линдън Джонсън стана президент след убийството на Джон Кенеди. Подобно на Барак Обама, Кенеди водеше нацията със своята поезия, но имаше трудности да напише законодателната й проза. Байдън, както Джонсън, е продукт на Сената. Той знае как се кове стоманата. Именно Джонсън прокара програмата на Кенеди за гражданските права.

Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
статията кърти от тъъпня... поне до средата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още