IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от изминалата седмица

Стенограмата за КТБ, изборите във Великобритания и Франция и изслушването на бившия директор на ФБР Джеймс Коми...

13:10 | 12.06.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

По традиция екипът на Investor.bg прави обзор на по-важните новини от изминалата седмица, които оказваха влияние на икономиката или имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока. А тези събития бяха в изобилие...

България

Почти три години след избухването на кризата във вече фалиралата КТБ дългоочакваната стенограма от консултациите при президента на 29 юни 2014 г. бе публикувана. Тя обаче почти не дава никакви нови данни около затварянето седмица по-рано на КТБ.

Едва ли може да се направи финансов анализ въз основа на тези данни, но основната новина по тази линия от устата на президента Росен Плевнелиев е, че през онзи понеделник преди близо три години се е очаквало още една банка със сигурност да подаде молба за подкрепа: "Ясно е, че следващите часове са важни, ясно е, че в понеделник очакваме трета банка да подаде молба, ясно е, че е възможно още 2-3 до края на понеделника и те да подадат молби. И повече от ясно е, че ние се надбягваме с времето, а факт е, че масовото теглене на пари води до паника".

По-скоро ценното в стенограмата е най-вече разкриването на хаотичния начин, по който са се взели политически решения в условията на криза. Оказва се, че тези четири часа дискусия са по-скоро репетиция за надвисналите избори и голямата част от времето отива за нескопосани упражнения по писане на прессъобщение.

Основното притеснение е как ще изглеждат участниците в очите на публиката, докато търсенето на отговорност и оставки са не с цел да се откроят виновните, а да се дадат изкупителни жертви. Държавата се е разминала с финансов колапс едва ли не на късмет.

Еврозоната и Европа

Консервативните тори отново имат най-много места в британския парламент след предсрочните парламентарни избори във Великобритания. Въпреки това партията на премиера Тереса Мей загуби абсолютното си мнозинство, докато лейбъристите под председателството на Джеръми Корбин отчетоха значителен ръст на местата си. Мей обяви, че ще се опита да състави правителство на малцинството с участието на северноирландската Democratic Unionist Party (DUP).

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави непроменена паричната си политика. Основните лихви остават на рекордно ниското си ниво, а програмата за количествени улеснения остава на сегашните си нива до края на годината. ЕЦБ коригира леко прогнозите си за икономиката, докато очакванията за инфлацията бяха занижени надолу. Освен това банкерите на практика изключиха възможността за ново понижение на лихвите.

Друго ключово събитие от седмицата бяха парламентарните избори във Франция. Центристката партия на френския президент Еманюел Макрон и нейните съюзници водят убедително на първия тур на парламентарните избори във Франция с 32,32 процента от подадените гласове, показват окончателните резултати.

Партиите La République en Marche („Република напред") и MoDem ("Демократично движение") имат значителна преднина пред дясната партия "Републиканците" (21,56 процента) и крайнодесния Национален фронт (13,20 процента).Това би било едно от най-големите парламентарни мнозинства в историята на основаната през 1958 г. Пета република. Тя би дала възможност на избрания преди месец президент да осъществи плановете си за реформи, сред които и реформа на трудовото законодателство в страната. Премиерът Едуар Филип заяви в неделя вечер, че милиони французи отново са застанали зад проекта за управление на Макрон.

Междувременно Макрон вече конкретизира малко плановете си за реформа на френския пазар на труда. През следващите 18 месеца трябва да се стартират шест социални реформи. През лятото трудовото законодателство следва да бъде преразгледано чрез укази. Точните подробности за реформата обаче засега не са оповестени.

Испанската банка Santander ще придобие затруднения си по-малък конкурент Banco Popular, след като акциите на кредитора изгубиха над половината от пазарната си стойност през последната седмица заради опасения за проблем с ликвидността. Santander обяви в сряда, че ще придобие 100% от акциите и дълга на Banco на символичната цена от 1 евро и ще привлече капитал за 7 млрд. евро, за да „покрие капитала и провизиите, нужни за засилване на баланса на Banco Popular”.

Това е новост за европейския банков сектор, защото при преструктурирането на Banco Popular акционерите и собствениците на някои видове книжа ще загубят парите си, докато клиентите няма да са засегнати. 

САЩ

Политическата седмица в САЩ бе характеризирана основно от изслушването на бившия директор на ФБР Джеймс Коми пред комисията за разузнаване на Конгреса на САЩ. „Въпреки че нямаше никакви законови причини за това уволнение, администрацията избра да ме обезсили, а по-важното е, че обезсили и ФБР с твърденията, че организацията е в хаос и служителите са изгубили доверие у лидера си“, посочи Коми пред Сената.

„Това бяха лъжи“, каза още той и допълни, че си е водил записки след срещата му с Тръмп, за да документира тези лъжи. Коми потвърди и думите на Тръмп за Майкъл Флин – че той е добър човек. „Помислих си, че трябва да внимавам какво казвам и тогава потвърдих пред него (Тръмп - б.ред.), че Флин е добър човек“, коментира бившият шеф на ФБР.

В сянката на аферата обаче имаше и някои икономически новини: планираната данъчна реформа ще бъде гласувана тази година от Конгреса според икономическия съветник на Доналд Тръмп Гари Кон. Правителството се е разбрало с републиканските парламентаристи по графика.

Освен това в реч в Синсинати Тръмп потвърди, че властите ще вложат 1 трлн. долара в ремонти на американската инфраструктура през следващите години. Поне една пета от сумата ще бъде финансирана от държавния бюджет, докато остатъкът ще е от частни инвеститори. Нови детайли обаче не бяха дадени.

Според материал на New York Times Тръмп възнамерява да сложи на трите свободни позиции в Борда на директорите на Фед консервативно настроени към паричната политика банкери. Става дума за университетския професор Марвин Гудфренд и за бившия служител на финансовото министерство Рандал Куорлес. За позицията директор на Службата за валутен контрол на САЩ (Office of the Comptroller of the Currency - OCC) също има кандидат – Джоузеф Отинг, който е работил в продължение на над 30 години в различни банки. Назначението му обаче трябва да мине и през Сената.  

Южна Африка

За първи път от началото на глобалната финансова и икономическа криза преди осем години Южна Африка отново влиза в рецесия. През първото тримесечие най-голямата африканска икономика е отчела спад на БВП с 0,7 на сто спрямо последното тримесечие на 2016 г. Освен това страната е в тежка политическа криза, предизвикана от уволнението на финансовия министър Правин Гордан от президента Якоб Зума през март. Зума е обвиняван в корупция и намира все по-малко подкрепа и в собствената си партия ANC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
крас
преди 6 години
МВФ твърди, че БНБ поддържа среда на СВРЪХЛИКВИДНОСТ стигащи до 31%.Странното е, че точно в такава среда на СВРЪХЛИКВИДНОСТ фалира КТБ !Защо БНБ не я подкрепи?!!!БНБ бе длъжна да го направи!!Направи го Правителството на Борисов което нямаше подобно задължение и пое неприсъщите на едно правителство функции на КРЕДИТОР!!ЗАЩО СВРЪХЛИКВИДНАТА БНБ НЕ ОТПУСНА ЗАЕМА НА СДРУЖЕНИЕТО НА ЧАСТНИТЕ БАНКИ КРЕДИТОРИ НАЗОВАВАЩО СЕ "Фонд за гарантиране на влоговете"?!С какво Борисов и Горанов ОБЕЗПЕЧИХА заема който отпуснаха на ФГВ при положение, че той няма активи?!Съобразени ли са падежите но ДЪРЖАВНИЯ ЗАЕМ с тези които ФГВ ще връща на държавата, или просто това са едини дадени за МЕРСИ пари на частни банки?!!Кой придоби УМИШЛЕНО ДЕКАПИТАЛИЗИРАНИТЕ АКТИВИ на КТБ?!!Със сигурност това не е държавата която плати задължението на собствениците , а на тях остави правото да придобият възбранени актви като ВИВАКОМ!!Някой ще каже ли кой е собственика на ВИВАКОМ и как ВТБ на Милен Велчев я придоби?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Има нещо изумително в случая с КТБ. Държавата плати милиярдите които се дължаха от тримата собственици на КТБ, но странно защо не придоби АКЦИИТЕ и активите на банката!Още по странно е защо не БНБ, а правителството на Борисов пое плащането на тези милиарди предоставяйки ги като ЗАЕМ на Фонда за гарантиране на влоговете /ФГВ/ФГВ е взаимоспомагателна каса на частни банки в който държавата няма участие!ФГВ няма активи и не е в състояние да обезпечи ЗАЕМ пред който и да е КРЕДИТОР!!ЗАТОВА ЗАЕМА ГО ТЕГЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ДАДЕ БАДЕВА МИЛИАРДИТЕ НА ФГВ!!ФГВ разбира се няма да върне никога тези милиарди.ВМЕСТО ДА МЕ ЗАНИМАВАТ СЪС СТЕНОГРАМИ ДА ПОКАЖАТ ЗАЕМА КОЙТО БОРИСОВ ОТПУСНА НА ФГВ !!!С КАКВО БЕ ОБЕЗПЕЧЕНО ВЗЕМАНЕТО!!ДА ПОКАЖАТ ДОГОВОРА КОЙТО ПРАВИТЕЛСТВОТО ПОДПИСА И СРОКОВЕТЕ НА ИЗПЛАЩАНЕ НА ЗАЕМА ОТ ФГВ!!СЪВПАДАТ ЛИ ПАДЕЖИТЕ ПО ТОЗИ ЗАЕМ С ТЕЗИ ПО КОИТО ДЪРЖАВАТА ТЕГЛИ ЗАЕМ ОТ ИМЕТО НА ФГВ!!!Покажете разпечатката на документите по заем който Борисов отпусна на ФГВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
крас
преди 6 години
Cui bono? В полза на кого? e случилото се с КТБ?ЧИЯ СОБСТВЕНОСТ СА СЕГА "ДЕКАПИТЕЛИЗИРАНИТЕ" АКТИВИ НА БАНКАТАВъзбраненият оператор Виваком с една престъпна схема се озова в царския приятел СПАС РУСЕВ. РУСЕВ бе подсигурен финансово от втория акционер на КТБ представляваната от МИЛЕН ВЕЛЧЕВ банка ВТБ.На никого не направи впечатление че ВТБ не плати и цент на вложителите на КТБ, но намери пари за да участва в схеми по придобиване на ОБЕЗЦЕНЕНИТЕ активи на фалиралата банка!Чия собственост са сега другите активи на КТБ - БУЛГАРТАБАК , МУЛТИПЛЕКСИ, ДУНАРИТ , ИПК Родина, ПЕТРОЛ и разбира се един актив който дори не се споменава ТБ "ВИКТОРИЯ"НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДА СЕ РАЗРОВЯТ АВГИЕВИТЕ ОБОРИ И СЕ ОБОЗНАЧАТ ТОЧНО ИМЕНАТА НА НОВИТЕ - стари собственици които са ДЛЪЖНИЦИ на КТБ ТЕ ПРИДОБИХА НА БЕЗЦЕНИЦА АКТИВИТЕ Й!!Очаквам някой да се събуди и НАЗОВЕ ИМЕНАТА на тези бандити!!Стига сте ни вкарвали във филмите на тези СТЕНОГРАМИ!ТЕ НЕ ЗНАЧАТ НИЩО!!Истината не е скрита в тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Alx
преди 6 години
Няма какво да се вайкаме за UK, същинския въпрос е къде са тея близо 4 милярда от КТБ (няма нищо по лесно от това да се проследи пътя на такива суми) и защо няма нито един в затвора за изчезването на тези пари? и защо БНБ мълчи за контрола който е трябвало да упражнява?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още