Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

По-важното от изминалата седмица

ЕК повиши прогнозите си за икономическия ръст на България, ЕС и еврозоната, а Китай продължава с либерализацията на финансовата система

По-важното от изминалата седмица

Между Лондон и Брюксел отново има напрежение заради Brexit. Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Европейската комисия (ЕК) повишава прогнозата си за икономическия растеж на България с 1 пр. пункт до 3,9% през тази година в своя есенен преглед на икономическото състояние на Европейския съюз (ЕС). От Брюксел отчитат продължаващия ръст на икономиката с по-добър от очакваното темп през първото полугодие, както и че вътрешното потребление остава основен двигател на растежа.

Рисковете за ръста са значително балансирани, макар и през 2018 г. и 2019 г. да е очаквано леко забавяне на растежа на българската икономика до съответно 3,8% и 3,6%. Сред двигателите на растежа остават вътрешното потребление и инвестициите, основно идващи от европейските фондове за програмния период 2014 -2020 г.

Еврозоната и Европа

Европейската комисия преразгледа значително икономическата си прогноза за икономиката на ЕС и еврозоната – в посока нагоре. Така сега се очаква икономически растеж от 2,2% за еврозоната за тази година, най-високото ниво от десет години насам. В пролетната си прогноза комисията предвиждаше ръст от едва 1,7%. Прогнозата за 2018 г. е увеличена от 1,8% на 2,1%, а за 2019 г. се очаква растежът да бъде 1,9%.

 

ЕК определи на Великобритания двуседмичен срок за постигане на общо споразумение за рамковите условия за Brexit. В противен случай няма да е възможно да се стартира дискусията за бъдещите отношения на ЕС с Великобритания през декември, твърди главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние. Спорните моменти са финансовите ангажименти на британците към ЕС, бъдещияъ статут на границата със Северна Ирландия и правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство след напускането ѝ на блока.

В същото време британското правителство иска да фиксира точната дата за оттеглянето си от ЕС в изменението на Закона за Brexit. В момента парламентът обсъжда закона. Предвижда се Великобритания да напусне ЕС на 29 март 2019 г. в 23:00 GMT (00:00 часа).

Със законодателен пакет Европейската комисия възнамерява да осигури по-чист транспорт и подобрена защита на климата до 2030 г. По-специално ЕК възнамерява да постигне до този срок 30%-а квота от нови автомобили с електрически двигатели или други алтернативни системи за задвижване.

Освен това преговарящите от държавите членки на ЕС и Европейският парламент постигнаха съгласие за реформа на Схемата за търговия с емисии на ЕС (ETS). Целта е да се премахнат излишните сертификати за CO2 от пазара и по този начин да се създаде необходимия недостиг. Системата изисква сертификати за емисии от промишлени предприятия и електроцентрали, които дават право на емисии на определени количества парникови газове. Сертификатите могат да бъдат продадени или закупени. Размерът на излишъка от квоти обаче беше толкова висок, че можеше да се купи на много разумна цена. Освен всичко друго компромисът предвижда 24% от излишъка да бъдат изтегляни от пазара всяка година от 2019 г. натам.

Френското национално събрание одобри въвеждането на данъчна надбавка за големите компании. Компаниите с годишни приходи от повече от 1 милиард евро трябва да плащат еднократно с 15% по-висок корпоративен данък, а тези с приходи над 3 млрд. евро - 30%. Схемата ще донесе около 5 милиарда евро приходи за бюджета и се очаква да помогне на правителството при спазването на ограничението за дефицита, след като Конституционният съд обяви въведен от бившия президент Франсоа Оланд данък за противоконституционен. Присъдата създаде бюджетна дупка от около 10 млрд. евро.

САЩ

Данъчната реформа на Доналд Тръмп премина през първото парламентарно препятствие. Проектът, представен преди две седмици, беше приет от комисия на Камарата на представителите. В същото време обаче Сенатът представи свой проект, според който намаляването на корпоративния данък от 35 на 20% ще влезе в сила едва през 2019 г. Освен това трябва да продължат да съществуват седем класа данък върху доходите. Допълнителното обсъждане на закона може да се проведе през тази седмица.

В рамките на пътуването на американския президент Доналд Тръмп в Азия китайски и американски компании подписаха сделки на стойност около 250 млрд. долара. Тръмп заяви, че търговията между Китай и САЩ е била „много едностранчива" в миналото. Това обаче не е било по вина на китайското правителство, а на бившите правителства на САЩ, смята той.

Уилям Дъдли, президентът на Фед за Ню Йорк, иска да напусне поста си още в средата на следващата година, веднага щом бъде намерен негов наследник. Дъдли се смята за един от най-влиятелните централни банкери в САЩ и играе ключова роля в борбата с финансовата криза. Мандатът му трябваше да продължи до началото на 2019 г.

Китай

Китай възнамерява да продължи да либерализира финансовите си пазари. Заместник-министърът на финансите Джу Гуаняо заяви, че понастоящем се изготвят регламенти, позволяващи на чуждестранните компании да придобиват 51% от акциите на китайски банки, брокери или застрахователи. Ограничението трябва да бъде премахнато напълно в последващи стъпки. Преди това чуждестранните компании получиха право да се присъединят като младши партньори в съвместни предприятия в китайския финансов сектор и да притежават максимум 49% от акциите.

Paradise Papers

Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) публикува пакет от нови данъчни разкрития. Така наречените Paradise Papers бяха разпространени от Süddeutsche Zeitung. Разследването показва как могат да се избегнат данъци или да се заобиколят други закони чрез офшорен бизнес.

 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Анализи
Мощен вот на доверие за Кипър от международните капиталови пазари