IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от изминалата седмица

Италианското правителство продължава да държи на спорния си бюджет, а Тръмп продължава атаките си срещу Фед

08:53 | 15.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вътрешният министър на Италия Матео Салвини. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вътрешният министър на Италия Матео Салвини. Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

Еврозоната и Европа

Според различни медийни доклади има голям пробив по отношение на преговорите между ЕС и Обединеното кралство за Brexit. Как обаче ще изглежда компромисът все още не е ясно. Един от последните важни проблеми обаче очевидно е ирландската граница. В сряда ще се състои среща на върха на ЕС, на която може да бъде обсъден и решен резултатът от преговорите по споразумението за оттегляне.

Италианският парламент прие бюджетния закон на правителството. Планът е бюджетният дефицит да нарасне до 2,4% през следващата година. До 2020 г. той трябва да бъде 2,1%, а през 2021 г. - 1,8%. Текстът бе одобрен първо в Сената със 165 на 197 гласа и петима въздържали се, а след това бе приет в Камарата на депутатите с 331 на 191 гласа.

Италия трябва да представи бюджета на Европейската комисия до понеделник. Коалицията от Движение „Пет Звезди“ и „Ла Лега“ потвърди, че въпреки критиките от страна на Европейската комисия възнамерява да се придържа към плановете си. Доходността по италианските държавни облигации продължи да нараства.

ит ит

Испанското правителство също иска да увеличи разходите си през следващите няколко години. Конкретните данни все още не са известни. Повишените социални разходи следва да се справят с нарастващото социално неравенство в Испания, за да попречат на популистите да увеличат подкрепата си, каза министър по търговията Надя Калвино. Разходите също така трябва да бъдат съфинансирани чрез нови данъци за дигитални концерни и за хора си годишен доход над 150 000 евро, както и от екологични данъци.

Холандецът Франс Тимерманс обяви кандидатурата си за водещ кандидат на европейските социалдемократи в рамките на европейските избори. Той ще се конкурира със словака Марош Шефкович на партийния конгрес през декември, който досега бе единственият друг кандидат на социалдемократите.

Министрите на правосъдието на ЕС се споразумяха за нов регламент за производството по несъстоятелност. Законът има за цел да помогне на компании с финансови затруднения да се преструктурират по-рано, за да избегнат ненужни фалити. Проектът е в процес на договаряне с Европейския парламент.

Министрите на околната среда на страните от ЕС постигнаха компромис относно целите за намаление на CO2 при новите автомобили. За 2030 г. бе договорена цел за спестявания с 35% в сравнение със стойностите за 2021 г. До 2025 г. производителите трябва да намалят емисиите на CO2 от своите превозни средства с 15%. Европейската комисия първоначално предложи цел от 40% до 2030 г. В резултат на това много държави членки на ЕС призоваха за по-голямо затягане на политиката, което Германия, Унгария, Чешката република, Словакия и България отхвърлиха.

Google подаде възражение срещу глобата от 4,3 млрд. евро, наложена от Европейската комисия. Комисията обвинява компанията, че налага неконкурентни правила за използването на операционната си система за производителите на смартфони. Може да са необходими няколко години, за да се стигне до присъда.

САЩ

Американският министър на търговията Уилбър Рос възнамерява да включи клауза за излизане от евентуални митнически споразумения с ЕС и други страни, ако тези страни сключат споразумения с Китай. САЩ в момента преговарят с ЕС за разрешаване на търговския конфликт. Първите подготвителни кръгове от преговорите ще бъдат завършени до ноември.

Американският президент Доналд Тръмп отново разкритикува остро политиката на Федералния резерв за лихвените проценти. „Мисля, че Фед е луда", каза Тръмп в рамките на събитие за предизборната кампания. Централната банка повиши лихвените проценти три пъти тази година, а още едно увеличение е много вероятно през декември.

Тръмп обяви също така вдигането на забраната за производството на етанол. Горивото се произвежда от царевица, но бе забранено за производство през летните месеци в САЩ, за да се намалят емисиите на газове, увреждащи климата. Мярката е отстъпка за американския селскостопански сектор, който наскоро претърпя големи загуби поради търговския спор с Китай. През 2017 г. 25% от производството на царевица в САЩ се преработват в етанол.

Китай

Китайската централна банка отново облекчи финансовите разпоредби за вътрешния банков сектор. От понеделник минималната ставка на резервите ще се понижи с един процентен пункт. В момента той е 15,5% за големите банки и 13,5% за по-малките банки. Целта на мярката е да се улесни кредитирането.

Развиващите се страни

Турското правителство възнамерява да свие инфлацията с драстични и необичайни мерки. Длъжностни лица от прокуратурата понастоящем все по-често проверяват дали представители на търговията на дребно реагират на обезценяването на турската лира с явни повишения на цените. Правителството също така призова турските компании да намалят цените на стоки и услуги с 10%. Фирмите, които биха направили това, ще получат лого "Против инфлацията". Ръководителят на отдела за инфлацията в турската статистическа служба е бил уволнен и заменен от довереник на министъра на финансите Берат Албайрак.

тр тр

Крайнодесният кандидат Жаир Болсонаро спечели първия кръг от бразилските президентски избори. Кандидатът получи около 46% от гласовете. Фернандо Хаддад от Работническата партия взе 29%. На 28 октомври ще се проведат решителните избори. Болсоноро хвали бразилската военна диктатура и многократно прикова вниманието към себе си с расистки забележки. Бразилските финансови пазари реагираха положително след  обявяването на резултата. Болсоноро обяви в рамките на предизборната кампания, че възнамерява да назначи банкера Пауло Гуеда за министър на икономиката и финансите. Наред с други неща, той иска да осъществи радикален курс на приватизация.

Пакистанското правителство официално поиска от МВФ финансова помощ за преодоляване на настоящите финансови затруднения. Според материали на пакистанските медии  кредитите ще са с обем между 7 и 10 милиарда долара. Първоначално екип на МВФ ще пътува до Пакистан, заяви фондът. Пакистанското правителство твърди, че преди това е искало да получи финансова помощ от Китай и Саудитска Арабия, но не е успяло да я договори.

Тито Мобони е новият министър на финансите на Южна Африка. Той бе първият чернокож гуверньор на южноафриканската централна банка след края на расовата сегрегация. Преди това е бил министър на труда под ръководството на Нелсън Мандела и след това е работил в частния сектор от 2009 г. насам. Бившият финансов министър Нханла Нене призна, че се е срещал няколко пъти с известното предприемаческо семейство Гупта, което е в центъра на най-големия корупционен скандал на страната.

Световната икономика

В началото на годишната среща на МВФ и Световната банка фондът представи новата си прогноза за растежа на световната икономика. МВФ очаква глобален икономически растеж от 3,7% за тази и следващата година. Това е с 0,2 процентни пункта по-малко от предишните предвждания. Ръководителят на МВФ Кристин Лагард също така пледира за реформа на световната търговска система. Тя трябва да включва и услуги и да я направи годна за цифровата трансформация, каза Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още