IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от изминалата седмица

Трети пореден неуспех за Тереза Мей за сделката за Brexit, а Цветан Цветанов напуска парламента заради скандала с апартаментите

08:45 | 01.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Цветанов изказва пред журналисти решението си да подаде оставка като депутат. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Цветанов изказва пред журналисти решението си да подаде оставка като депутат. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов напуска парламента заради скандала с апартаментите на властта, стартирал именно от него. Но той запазва позициите си на зам.-председател на ГЕРБ и председател на предизборния щаб. Преди него заради същия скандал оставки от постовете си подадоха правосъдният министър Цецка Цачева, зам.-министрите на спорта Ваня Колева и на енергетиката Красимир Първанов.

Междувременно парламентарното мнозинство окончателно върна предишните прагове на преференциите за изборите - 7% от гласовете за местни и парламентарни избори и 5% на изборите за Европейски парламент. Това се случи, след като с предходните промени в Изборния кодекс преди месец ГЕРБ и ДПС завишиха прага за преференциите толкова много, че на практика ги обезсмислиха, а след това отхвърлиха ветото на президента.

Международната рейтингова агенция Fitch повиши перспективата си за България от стабилна на положителна. Определящ фактор за оценката са ангажиментите, поети от българското правителство за включване на страната към европейския Банков съюз и валутния механизъм ERM II. Експертите на Fitch оставят без промяна цялостния рейтинг на България - на ВВВ в чуждестранна и местна валута, но отчитат, че по-нататъшни развития по пътя към еврото могат да повишат оценката.

Новите изисквания за касовите бележки при горивата се отлагат за октомври. Преди всичко става дума за задължението на бензиностанциите да започнат да показват данни за размера на ДДС, акциз, покупна и продажна цена на горивата във всеки фискален бон. Новите изисквания трябваше да влязат в сила от 1 април, но по предложение на НАП срокът се удължава до края на септември. 

Заради материализирането на част от рисковете от предишния си основен сценарий УниКредит Булбанк ревизира в посока надолу прогнозата си за растежа на българската икономика през 2019 г. от 3,9% на 3,3%.

"Малко по-слаб растеж очакваме и през 2020 г. – 3,1%,съобщи Кристофор Павлов, главен икономист за България на УниКредит Булбанк, в пролетната прогноза, която банката прави всяка година. 

Еврозоната и ЕС

Британската Камара на общините отхвърли за трети път сделката на премиера Тереза Мей за Brexit. В резултат на това Обединеното кралство, според сегашните условия, ще напусне ЕС на 12 април без договор. Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск свика специална среща на върха на ЕС на 10 април. През тази седмица ще има допълнителни разкисквания за алтернативни планове в британската Камара на общините. През миналата седмица парламентаристите не бяха постигнали съгласие за вариант, а всичките осем предложения, включително за втори референдум, бяха отхвърлени.

За първи път от две години и половина федералното правителство на Германия отново пласира десетгодишни облигации с отрицателна доходност. Междувременно, според Федералната статистическа служба, нивата на дълга на федералните, държавните, местните и социалните осигуровки са паднали с 53 млрд. евро, или 2,7%, до 1914,3 млрд. евро между края на 2017 г. и края на 2018 г. 

През март 2,3 милиона души са били регистрирани като безработни в Германия. Равнището на безработица спадна от 5,3% на 5,1%. Броят на ненапълно заетите лица (с изключение на краткосрочната работа) е 3,25 милиона, което съответства на 7,1% (февруари: 7,2%). Непълната заетост, за разлика от официалния брой на безработните, обхваща и безработните лица, които са обхванати от някои мерки или са били на отпуск по болест по време на проучването.

Франция обяви намерението си да участва в инвестиционни проекти по проекта „Нов път на коприната“. Френският президент Еманюел Макрон заяви това след среща с китайския президент Си Дзинпин в Париж. Преди това и Италия се присъедини към инициативата в ролята си на  първата голяма западноиндустриална нация въпреки притесненията на други страни от ЕС.

На фона на масови протести Европейският парламент прие реформа на европейското законодателство в областта на авторското право. Наред с другите неща се въвежда и така нареченото „спомагателно авторско право“, което трябва да гарантира, че търсачките, като Google, трябва да плащат за използването на вече публикувани онлайн статии. Друг член от закона предвижда онлайн платформите да плащат възнаграждения на собствениците на съдържание, ако разпространяват тяхното съдържание.

Бюджетният дефицит на Португалия спадна до 0,5% от БВП през 2018 г., което е най-ниското ниво за последните 45 години. Правителството на малцинството на социалиста Антонио Коста първоначално се бе насочило към дефицит от 1%. Коста пое управлението през 2016 г. и отмени много от мерките за строги икономии на предишното правителство. Между другото, тогавашният германски финансов министър Волфганг Шойбле предвиждаше, че страната скоро ще се нуждае от нова програма за спасяване.

Проектът за газопровода „Северен поток 2“ може да се забави, тъй като Дания иска да изчака изготвянето на доклад за околната среда. Страната, за разлика от Швеция, Финландия, Германия и Русия, все още не е одобрила газопровода и прие през 2017 г. закон, който позволява отказа на проекта над датските суверенитетни земи при опасения за безопасността. Не е ясно колко време ще се подготвя докладът. Датската агенция по енергетиката обаче очаква това да отнеме поне „няколко месеца“.

САЩ

Американският президент Доналд Тръмп предложи бившия си съветник от преедизборната си кампания Стивън Мур за свободна длъжност във Федералния резерв. Понастоящем Мур е старши научен сътрудник в консервативната неправителствена организация Heritage Foundation. Той твърди, че централната банка трябва незабавно да намали основния си лихвен процент с половин процентен пункт. Понастоящем само пет от седемте директорски поста във Фед са заети. Американският Сенат ще трябва да одобри назначението на Мур.

Правителството на САЩ е доволно от неотдавнашните преговори за решение на търговския спор с Китай. През тази седмица вицепремиерът на Китай Лиу Хе ще пътува до Вашингтон за по-нататъшни разговори.

Министерството на търговията на САЩ преразгледа прогнозите си за брутния вътрешен продукт за четвъртото тримесечие на 2018 година значително надолу. Между октомври и декември е имало годишно увеличение от едва 2,2%, а не от 2,6%, както бе съобщено първоначално.

В рамките на спора за незаконните субсидии за производителя на самолети Boeing САЩ претърпяха поражение пред Световната търговска организация (СТО). Правителството на САЩ не е оттеглило оценените още през 2011 и 2012 г. като незаконни привилегии за американския производител на въздухоплавателни средства. Апелативният орган на СТО постанови крайната мярка. Това разчиства пътя за ответни действия от страна на ЕС. За размера им крайно решение ще вземе арбитражът към СТО. Но също СТО ще трябва да реши за оценени на милиарди долари американски претенции заради дело срещу ЕС за незаконни субсидии на Airbus.

Специалният разследващ потенциалната връзка между Русия и кампанията на Тръмп за президент Робърт Мълър не е открил доказателства за подобни отношения. Сега Тръмп вероятно ще продължи да бъде обект на разследвания от страна на Камарата на представителите в Конгреса, която се контролира от Демократическата партия. Но за него най-важното е, че ще може да започне реалната кампания по преизбирането му като президент през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Ако Цвъцко е наистина важен, то е, защото е на изхода. И може да запече, да оплеска, да замирише, или и трите заедно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още