Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

По-важното от изминалата седмица

Българското правителство получи поредния ремонт, икономиката на еврозоната се връща към растеж, напрежението между Пекин и Вашингтон расте

По-важното от изминалата седмица

Клетва пред Народното събрание положиха досегашният вицепремиер по икономическата и демографската политика Марияна Николова, която влиза в Министерството на туризма, в стола на Маринов сяда директорът на ГДНП гл. комисар Христо Терзийски, а в този на Ананиев – директорът на Александровска болница проф. Константин Ангелов. Контролът в Ми

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Напълно според очакванията парламентарното мнозинство на управляващите от ГЕРБ и ВМРО и НФСБ отхвърли вота на недоверие срещу правителството, внесен заради неудовлетворяваща борба срещу корупцията. В подкрепа на вота гласуваха само вносителите от БСП и ДПС при предварително направени заявки от другите парламентарни сили, че ще подкрепят кабинета.

Ден по-късно в правителството на Бойко Борисов бяха осъществени поредните реформи, които трудно могат да бъдат наречени „сериозни“. Обявените още миналата седмица оставки на министрите на финансите, икономика и вътрешните работи станаха факт, към тях е добавена и тази на министъра на туризма, но новите лица са само две, а останалите овакантени постове се заемат от хора, които и сега са в кабинета. Това до голяма степен разкрива невъзможността или нежеланието за по-сериозни промени във властта и вероятността рокадите да успокоят протестите е малка.

Новите лица са Христо Терзийски (до този момент директор на Главна дирекция "Национална полиция") и Костадин Ангелов (досега директор на Александровска болница). Първият замени Младен Маринов в МВР, а вторият замени Ананиев в здравното ведомство. Караниколов бе наследен на поста от заместника си Лъчезар Борисов, а самият Ананиев се върна във финансовото министерство.

До каква степен промените успокоиха недоволството се видя веднага – протестите по площадите не намаляха ни най-малко, а в петък дори се стигна до вербални сблъсъци пред сградата на БНТ.

Административният съд на София-област е отменил решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което през миналия октомври беше забранена сделката между "Еврохолд" и CEZ за активите на чешкото дружество в България. Магистратите „връщат топката“ към КЗК, която трябва да излезе с ново произнасяне по придобиването, като спази задължителните указания, дадени в мотивите на съдебното решение. Комисията на Юлия Ненкова е осъдена за плати на "Еврохолд България" съдебни разходи в размер на 10 050 лв. В решението на съда се посочва, че КЗК е била длъжна да изложи предварителните си заключения относно ефекта, който ще породи сделката върху конкуренцията, както и да посочи дали е наложително налагането на мерки за запазване на ефективната конкуренция. Вместо това антимонополната комисия е лишила заинтересованите лица от правото им да бъдат изслушани и да изложат своите възражения срещу необходимостта от налагане на такива мерки. Според съдебния състав КЗК на практика е забранила сделката, без да извърши задълбочено проучване, като премине през неговите законово определени фази. "Това е така, защото, от една страна, проучването е проведено едностранно - единствено КЗК е била активна страна, като изцяло е пренебрегната възможността и правото на участие на засегнатите страни. На тях не им е предоставена възможност да се запознаят с материалите, събрани по инициатива на КЗК, и да изложат своите становища по преписката. Те не са били допуснати да обсъдят и анализират предложените мерки за запазване на ефективната конкуренция", пише още в решението на съда.

Летище София вече официално е дадено на концесия. В разгара на протестите правителството ускори процеса по отдаване на един от най-стратегическите активи на страната. Това е обединението SOF Connect, състоящо се от базирания в Париж фонд Meridiam и строителя Strabag, който участва с 1%. За оперирането му ще ползва подкрепата на летище Мюнхен, като ангажиментът на летищния оператор е за първите 12 години на договора. Концесионерът трябва да плати първоначалната цена от 281.2 млн. евро.

Депутатите окончателно отхвърлиха предложенията на Валери Симеонов хазартът да се организира само в петзвездните хотели, курортните комплекси и на 20 км от границата. Според записаните изменения в Закона за хазарта, окончателно приети днес, финансовите изисквания за малките компании от бранша са силно завишени, а достъпът на еднолични търговци до лицензи за казина и игрални зали на практика е преустановен. Правото на това ще имат само дружества с ограничена отговорност или акционерни дружества с поименни акции. Трябва да отбележим, че промените бяха направени от Валери Симеонов и подкрепени от ГЕРБ между двете четения на законопроекта. Съгласно приетите текстове изискванията за изцяло внесен капитал стават в размер на 1,5 млн лв. за казината и игрални зали. Първоначално предложението бе за 3 млн. лв. Предложението за нова, еднократна такса за казина и игрални зали - съответно по 2 и 1 млн. лв., ако лицензът е 10-годишен също претърпя промени в последния момент. В крайна сметка депутатите се съобразиха с исканията на протестиращите и таксата бе редуцирана в диапазона между 250 и 500 хил. лв.

Чуждестранните инвестиции в българската икономика през първите 5 месеца на 2020 г. са възлизали на 170 млн. евро, което е с 45% по-малко в сравнение със същия период на миналата година, съобщи БНБ. Специално през май месец обаче потокът от чуждестранни вложения е положителен и възлиза на 24 млн. евро, докато през май месец миналата година той беше отрицателен.

България е отчела едно от най-ниските нива на съотношението между дълга и БВП. Преди страната ни са Естония (8,9%) и Люксембург (22,3%). От друга страна, най-високите съотношения на държавния дълг към БВП в края на първото тримесечие на 2020 г. са регистрирани в Гърция (176,7%), Италия (137,6%), Португалия (120%), Белгия (104,4%) и Франция (101,2%). На тримесечна база най-голямо увеличение на съотношението се наблюдава в Белгия (+5,7 процентни пункта - п.п.), Финландия (+4,9 п.п.), Словения (+3,5 п.п.), Испания (+3,4 п.п.) и Франция (+3,1 п.п.)

Депутатите почти единодушно подкрепиха изслушване на главния прокурор Иван Гешев. Парламентът прие предложението на  „БСП за България" за доклад на главния прокурор за периода януари - август.  БСП внесе в Народното събрание предложение за извънредно изслушване на главния прокурор Иван Гешев, а в мотивите акцентира върху основните проблеми в работата на прокуратурата от началото на мандата му - нарушения на базисни процедурни гаранции за презумпцията за невиновност, недопустими политически изказвания на Гешев и др. 

През уикенда в свое становище за одобрените от парламента на първо четене промени в законодателството, с които ще се въведе 10-годишна абсолютна давност за задължения на граждани, Асоциацията за защита на потребителите твърди, че правосъдният министър Данаил Кирилов лобира в полза на колекторските фирми. Според Асоциацията лансираните от  Кирилов поправки са изцяло в полза на фирмите за събиране на дългове и дават за пример това, че единствено те ще имат право да изкупуват дългове.

Заради продължаващия ръст на случаите на коронавирус в България все повече държави затягат ограниченията си за пътуването на български граждани. Гърция ще изисква отрицателен тест за коронавирус и от пристигащите с полети от България от 28 юли (вторник), стана ясно в събота. До този момент ограничението важеше само за пристигащите през сухопътните граници. Австрия ще изисква пристигащите от България да представят отрицателен PCR тест от 27 юли (понеделник), направен през последните 72 часа. Мярката важи не само за България, ами за пристигащите от всички държави, за които австрийското правителство е определило, че са с повишен риск. Италия въведе задължителна 14-дневна карантина за пристигащи от България в събота. Мярката важи и за тези, които са минали през България транзитно през последните 14 дни.

ЕС и еврозоната

Бизнес активността в еврозоната се е върнала към растеж през юли, когато повече сектори от икономиката отново заработиха след карантината заради коронавируса. Това се случва за пръв път от пет месеца, след като пандемията доведе до глобален срив. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI), изчисляван от IHS Markit, се покачва до най-високо ниво от повече от две години, като услугите и производството имат сериозно подобрение. Стойността на индикатора достига 54.8 пункта през юли от 48.5 пункта през юни, като нивото от 50 разделя свиването от растежа. Анализаторите очакваха 51.1 пункта, което е доста под отчетения резултат.

Макар и данните да показват, че икономиката на еврозоната е на пътя на възстановяването след опустошителния спад през второто тримесечие, те съдържат и някои предупредителни знаци. Търсенето остава слабо по отношение на капацитета и фирмите съкращават работни места за пети пореден месец. Особено рязък спад на заплатите се наблюдава в производствения сектор, близо до най-лошия спад, отчетен през 2009 г.

Германия продължава икономическото си възстановяване, отбелязвайки първи ръст на бизнес активността в страната от месеци насам. Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на IHS Markit достига 55,5 пункта през юли от 47 пункта месец по-рано. Това е първи ръст от пет месеца насам и представлява по-добро представяне от очакванията на икономистите. Прагът от 50 пункта на индекса разделя свиването от увеличението.

Германските потребители постепенно оставят коронавирусния шок от по-рано тази година зад гърба си. Докато икономическите очаквания нарастват слабо, очакванията за доходите и склонността към потребление отбелязват значително увеличение за трети пореден месец. В резултат на това от Института GfK прогнозират, че показателят за потребителските настроения в Германия ще достигне ниво то -0,3 пункта през август 2020 г., повишавайки се с 9 пункта от нивото си през юли тази година от -9,4 пункта.

Търговската активност на частния сектор в Обединеното кралство нарасна с най-бързи темпове от пет години този месец, тъй като облекчаването на блокиранията върна икономиката към живот. След най-рязкото свиване в съвременната история през април, май и юни, икономиката се върна към растеж през юли, тъй като отложеното търсене от страна на потребителите и бизнес клиентите доведе до скок на продажбите и започна да попълва книгите с поръчки. Проучванията на IHS Markit на производствения и сектора на услугите през юли във Великобритания, публикувани миналата седмица, дадоха ранна присъда за възстановяването. Те показаха силно производство за юни, но фирмите не само продължават да уволняват работници, както през юни, но правят това с по-бързи темпове.

САЩ

САЩ и Китай влизат в нова спирала от влошаващите се отношения, след като в рамките на дни двете страни разпоредиха да бъдат затворени консулства във важни градове на другата държава. В петък Пекин обяви, че закрива американското консулство в Чънду като ответна мярка за решението на Вашингтон по-рано тази седмица да затвори китайското консулство в Хюстън. Това е нова глава във влошаването на отношенията между двете най-големи икономики в света и може би е най-сериозната досега. В анализ на Ройтерс се твърди, че бъдещите историци вероятно ще се съсредоточат върху 2020 г. като момента, в който засилващото се стратегическо съревнование между САЩ и Китай се е превърнало в нова студена война. Вашингтон и Пекин участват в конфликт на много региони по света - Южна Азия, Югоизточна Азия, Австралия, Европа, Африка и Латинска Америка, и по много направления - търговия, инвестиции, технологии, шпионаж, международни институции, здравна политика, военноморска, военновъздушна мощ, ракети и териториални спорове.

Пандемията от коронавирус и най-дълбоката рецесия от век повишават напрежението и сега конфликтът става главна тема на президентските избори в САЩ, като и двамата основни кандидати са решени да изглеждат твърди към Китай. Подобно на Студената война между САЩ и СССР, конфликтът между САЩ и Китай вероятно ще продължи, докато цената не стане непоносима за едната или и за двете страни.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп заяви, че търговското споразумение с Китай означава „много по-малко“ за него заради – по думите му – ролята на страната в разпространението на коронавируса. По време на брифинг в Белия дом държавният глава отново се оплака, че САЩ е трябвало да затворят икономиката си, за да се защитят от вируса. Тръмп не изключва нови действия срещу китайски дипломатически мисии в страната си. „Винаги е възможно да бъдат затворени допълнителни дипломатически мисии", каза Тръмп в сряда (местно време) по време на пресконференция в Белия дом.

Министерството на правосъдието от своя страна също засили мерките си срещу китайски хакери и изследователи. Във вторник министерството обвини двама мъже в това, че са работили с китайското правителство и са откраднали интелектуална собственост и търговски тайни в размер на стотици милиони долари от компании по света, атакувайки и производители на коронавирусни ваксини.

Азия

Износът на Япония спадна през първата половина на годината заради ефекта от глобалната пандемия на коронвируса с най-голям темп от повече от десет години. Както обяви в понеделник правителството, износът на третата по големина в света икономика е спаднал с 15,4 процента на годишна база до около 32,4 трилиона йени (261 милиарда евро) в сравнение със същия период на миналата година. Това е най-високият спад за полугодие след спада на износа с 22,8% през втората половина на 2009 г. вследствие на световната финансова криза. Причината е рязък спад в търсенето в чужбина за японски автомобили и други индустриални стоки поради пандемията.

Японското правителство ще започне да субсидира някои компании да инвестират във фабрики в Япония и Югоизточна Азия като част от усилията за намаляване на зависимостта от производството в Китай. Общо 57 компании, сред които са производителят на маски Iris Ohyama Inc. и Sharp Corp., ще получат общо 57,4 милиарда йени (536 милиона долара) от правителството за преместване на производството от Китай обратно в Япония. Още 30 компании ще получат пари за инвестиции в други страни от Югоизточна Азия, като Виетнам, Мианмар, Тайланд.

Китайската народна банка запази както едногодишния, така и петгодишния си лихвен процент непроменени, докато икономиката на страната продължава да се възстановява от коронавирусната криза. Миналата седмица официалните данни показаха, че икономиката на Китай е нараснала с 3,2% на годишна база през второто тримесечие.

Развиващи се пазари

Централната банка на Русия намали ключовите лихвени проценти до рекордно ниско ниво в рамките на борбата си срещу икономическите последици от пандемията на коронавирус. В петък банката намали основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до нов рекорден минимум от 4,25% и сигнализира за повече намаления, тъй като очаква икономиката да започне да се възстановява постепенно от спада, причинен от коронавирусната пандемия. Експертите очакваха четвъртото намаление тази година. Бордът на директорите, воден от управителя Елвира Набиулина, реши да намали референтната ставка до 4,25% от досегашните 4,50%.

През юни банката намали лихвения процент със 100 базисни пункта и с още 50 базисни пункта през април. Същевременно регулаторът заяви, че ще разгледа необходимостта от по-нататъшно намаляване на основната ставка на предстоящите си заседания, тъй като дезинфлационните фактори продължават да оказват значително влияние върху инфлацията.

Турция удължи паузата си по отношение на промените на лихвените проценти в четвъртък, тъй като централната банка очаква ускорение на инфлацията, докато икономиката се възстановява от пандемията от коронавирус. Комитетът по паричната политика към Турската централна банка остави основната институционална лихва на ниво от 8,25% за втори месец в съответствие с прогнозите на икономистите. Вместо това фокусът се насочи към възможността разходите за заеми да се повишат, след като централната банка предостави облекчение от 1,575 базисни пункта в девет поредни месеца, преди да спре през юни. В момента коригираните спрямо инфлацията лихвени проценти са сред най-ниските в света, докато държавните заемодатели отпускат кредити, а централните банкери осигуряват ликвидност, купувайки държавни облигации.

Правителството на Аржентина няма да прави ново предложение на кредиторите си за преструктуриране на дълг за около 65 млрд. долара, но дава знак, че е готово да преговаря финално по сделката, предава Ройтерс.

Южноамериканската страна и облигационерите и се изправят пред сблъсък, след като  групи кредитори се обединиха, за да отхвърлят предложението на правителството, изпратено по-рано през юли, и да изковат свой собствен вариант, посочва информационната агенция.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Банките не могат да очакват да излязат невредими от коронавируса