Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

По-важното от миналата седмица

България частично разхлаби противоепидемиологичните мерки и проведе избори в пандемия, в САЩ Джо Байдън представи мащабен инфраструктурен план

По-важното от миналата седмица

Вотът е различен с това, че се провежда при извънредна обстановка, наложена заради заразата от COVID-19. Карантинираните лица, подали предварително заявление за подвижна избирателна секция, са посещавани по домовете от служители на изборната администрация. Снимка: БГНЕС/ЕПА/ВАСИЛ ДОНЕВ

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

От началото на април частично се разхлабиха някои от ограничителните мерки заради пандемията от Covid-19, макар че броят на новозаразените премина 5 хил. случая на ден в някои от дните. Ресторантите и заведенията с градини и открити площи отвориха само откритите си площи, но до 23 часа вечерта, а театри, кина, галерии и други културни институции - на 30% от капацитета. Детските градини и яслите отварят от днес (5 април).

През седмицата България получи шанс да ускори ваксинационната си кампания, след като след няколко седмици на спорове между държавите от ЕС за разпределението на извънредната доставка от 10 млн. ваксини от Pfizer/BioNTech, решението бе взето в сряда вечер и то е повече от благосклонно за България. Страната ни ще получи през второто тримесечие 1,151 млн. дози от т.нар. "солидарно" разпределение на общо 2,86 млн. ваксини сред пет държави, съобщиха от португалското председателство на ЕС.

Останалите дози ще бъдат разпределени пропорционално спрямо населението сред всички членки и заедно с този дял страната ни в крайна сметка ще получи към юни почти 1,26 млн. дози. През уикенда стана допълнително известно, че след новите доставки делът на иРНК-ваксините (каквито са продуктите на Pfizer и Moderna) ще е по-голям, отколкото на векторните. 

Критичен доклад за състоянието на правата на човека в България за 2020 г. публикува Държавният департамент на САЩ. В него се констатират сериозни ограничения за състоянието на медиите и правото на свободно изразяване, проблеми с независимостта на съдебната система, сериозна корупция в правителствените среди, безнаказаност на случаи на полицейско насилие и др. Отчита се, че правителството като цяло спазва свободата на словото, в това число на печата.

"Остават обаче притеснения, че корпоративният и политически натиск, в комбинация с нарастващата и непрозрачна концентрация на медийна собственост и мрежи за разпространение значително са навредили на медийния плурализъм", се казва в доклада. Държавният департамент говори за безнаказано участие на длъжностни лица в корупционни практики, в това число подкупи, конфликт на интереси, присвояване и нарушения на правилата за обществени поръчки. 

Над 1 млрд. лв. са изплатени по мярката за запазване на заетостта 60/40, като запазените работни места са 300 хил. Плащанията по нея продължават до 31 май, заяви социалният министър Деница Сачева в сряда.

Световната банка понижи очакванията си за икономическия ръст в България през 2021 г. до 2,6%. Това е с 0,7 пр.п. под заложения темп в предходната прогноза на институцията от януари тази година. Нагласите за 2022 г. също са занижени с 0,4 пр.п. до 3,3% ръст на БВП. Това е сред малкото ревизии надолу в региона, в който попада страната (Източна Европа, Балканите и Централна Азия) спрямо януарските сметки на банката и се дължи на тежкото протичане на третата вълна на коронавируса в България и слабия темп на ваксиниране.

ЕС и Еврозоната 

Германия спира имунизациите с ваксината срещу коронавирус на Oxford - AstraZeneca, за хора под 60 години заради риска от необичайни случаи на тромбози. Германският медицински регулатор е установил 31 случая на церебрални тромбози сред близо 2,7 млн. души, имунизирани с препарата в страната. По-рано Канада спря употребата на ваксината при хора под 55 години. Междувременно страната може да започне да поставя друга ваксина на тези, ваксинирани първоначално с британския препарат.

Месечният ръст на производствената активност в еврозоната галопира с най-бързите си темпове в почти 24-годишната история на бизнес проучването, но прекъсванията на веригата на доставки и подновяването на блокадите в региона може скоро да го забавят отново. Европа беше залята от трета вълна от заразени с коронавирус и правителствата отново въведоха строги мерки за своите граждани, ощетявайки доминиращата индустрия на услугите в блока и оставяйки на плещите на производителите поддържането на икономическото възстановяване.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор в еврозоната на IHS Markit скочи до 62,5 пункта през март от 57,9 пункта през февруари. Това надмина първоначалната оценка за ръст до 62,4 пункта и е най-високото ниво на фабрична активност, откакто се води статистика от 1997 г.

Очаква се инфлацията в еврозоната да се ускори до 1,3% на годишна база през март 2021 г., най-високото ниво от януари 2020 г., съобщава европейската статистическа служба Евростат. Прогнозата отговаря на пазарните очаквания, показва още предварителна оценка на статистическата служба. Цените на енергията трябва да се възстановят с 4,3% в сравнение със спада от 1,7% през февруари, а инфлацията при услугите се ускорява до 1,3% от 1,2%. 

Междувременно разходите вероятно ще нараснат с по-бавни темпове както за неенергийни индустриални стоки (0,3% срещу 1%), така и за храни, алкохол и тютюн (1,1% срещу 1,3%). Годишната основна инфлация, изключваща нестабилните цени на енергията, храните, алкохола и тютюна, която Европейската централна банка (ЕЦБ) следи в своите политически решения, се очаква да се забави до 0,9% през март, което е под пазарните прогнози от 1,1%. Инфлацията в еврозоната остана стабилна през февруари, като цените се повишиха с 0,9% на годишна база. Така инфлацията остана на 11-месечния си връх, регистриран през януари.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Американските банки ще направят равносметка при огромни очаквания