IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от миналата седмица

Властта прие бюджета за следващата година, САЩ и Китай постигнаха 90-дневно прекратяване на огъня в търговския си конфликт

08:13 | 03.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сблъсъци и ранени на протеста на &quot;жълтите жилетки&quot; във Франция. Снимка: Ройтерс</p>

Сблъсъци и ранени на протеста на "жълтите жилетки" във Франция. Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

След двудневен маратон депутатите приеха окончателно Закона за държавния бюджет за 2019 г. План-сметката е направена при допускане за ръст на икономиката от 3,7%. Много експерти определиха разчетите като „предизборни“, тъй като значително се повишават социалните разходи. От 2019 г. с 10% се вдигат заплатите в целия бюджетен сектор. С 20% ще нараснат възнагражденията на учителите, което ще струва на хазната над 1 млрд. лв.

Минималната работна заплата ще се повиши от 510 лв. на 560 лв. С над 874 млн. лв. повече ще са парите за пенсии и социални грижи, като общо догодина по това перо държавата ще плати близо 14 млрд. лв. С 546 млн. лв. повече ще отидат за сектор „Здравеопазване“, а за "Отбрана и сигурност" - 478 млн. лв. (от които - 331 млн. лв. за отбрана и 60 млн. за полиция). Сектор „Образование“ ще получи с 360 млн. лв. повече.

Догодина държавата ще плаща най-много средства за персонал - 5,1 млрд. лв. при 4,4 млрд. лв. за 2018 г. Според законопроекта приходите ще бъдат 43,8 млрд. лв. или с близо 4,6 млрд. повече спрямо текущата година, а разходите ще достигнат 44,45 млрд. лв., което пък е 5,8 млрд. лв. повече от очакваното за тази година.

Както е и през текущата година, размерът на фискалния резерв не може да пада по 4,5 млрд. лв. Максималният размер на държавния дълг в края на 2019 г. трябва да е 22,2 млрд. лв. при таван от 23,5 млрд. лв. за 2018 г. Идеята е дългът да продължи да намалява – от 22,5% през 2018 г. на 20,5% през 2019 г. до достигане на 17,7% през 2021 г. Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет, е 1 млрд. лв.

Също така парламентът прие окончателно бюджета на здравната каса за 2019 г. Той предвижда 4.35 млрд. лв., или с 490 млн. повече в сравнение с тази година, да бъдат платени за медицински услуги. Приходите от здравни вноски са 2.8 млрд. лв., като в сравнение с очакваното изпълнение през 2018 г. се залагат с 220 млн. лв. повече. В преходните и заключителни разпоредби са разписани и редица промени в здравните закони като създаване на мегаагенция за медицински надзор и въвеждане на единен финансов стандарт за всички болници.

В същото време управляващите не успяха през тази година да довършат проекта за придобиване на нови натовски изтребители. Същевременно стана ясно, че страната ни ще похарчи сериозни средства за ремонта на стари съветски изтребители, които не са съвместими със системите на НАТО. МС одобри в сряда рамката за ремонт на изтребителите МиГ-29 и на щурмовите самолети Су-25 на обща стойност около 196 млн. лв. с ДДС. Средствата на практика ще дойдат от неусвоените пари за нови западни изтребители.

Прокуратурата даде 20-дневен срок на антикорупционната комисия да провери условията, при които финансовият министър Владислав Горанов живее в "апартамент от 180 кв.м в луксозен жилищен комплекс, предоставен му безвъзмездно от български бизнесмен". Самият Горанов и собствениците на имота Иван и Снежана Сариеви вече са разпитани от прокуратурата.

Срокът за подаването на оферти за концесията на летище София беше удължен до 29 януари 2019 г. Засега процедурата успя да привлече невиждан досега международен интерес. Официално интереса си заявиха от летище Манчестър, които ще участват с китайския си партньор BCEG, както и от индийската инфраструктурна компания GMR Group и от испанския летищен оператор Aena. Интерес има още от страна на Fraport, Aéroports de Paris Group, летището в Цюрих и др.

До края на годината държавната "Булгартрансгаз" трябва да поиска акционерно участие в проекта за изграждане на нов терминал за втечнен газ (LNG) край гръцкия град Александруполис. Това е записано в проекта за промени в Енергийната стратегия на страната до 2020 г. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че участието на "Булгартрансгаз" е предвидено да бъде в рамките на 20%. То ще струва поне 150 млн. лв.

ЕС и еврозоната

Brexit без сделка може да предизвика по-тежка рецесия от финансовата криза от 2008 г., предупреждава в своя доклад Bank of England. Британската икономика може да се свие като незабавен ефект с 8% при липса на преходен период. Този анализ дойде само часове, след като британското финансово министерство обяви, че страната ще бъде по-бедна икономически при всяка форма на Brexit в сравнение с оставане в ЕС.

Парламентът на Обединеното кралство ще гласува споразумението за оттегляне от ЕС на 11 декември. Според скорошни анкети, понастоящем няма мнозинство в долната камара за сделката за Brexit. Държавните и правителствени ръководители на ЕС одобриха договора на специална среща на върха през миналия уикенд.

Срещата между италианския премиер Джузепе Конте и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не доведе до напредък в спора за италианския бюджет. И двете страни бяха оптимисти, че може да се намери решение. Как би изглеждало това конкретно остава неясно.

Управителният съвет на ЕЦБ изглежда обмисля старта на ново издание на Таргетираните дългосрочни операции по рефинансиране (TLTRO) през 2019 г. По този начин централната банка ще отпуска дългосрочни преференциални кредити на банките в еврозоната, когато те ще се използват за кредитиране на частния сектор. Досега европейските банки са взели назаем около 722 млрд. евро от ЕЦБ по програмите TLTRO. Една трета от тях са били за сметката на италианските банки.

Инфлацията в еврозоната спадна през ноември до 2,0% в сравнение със същия месец на предходната година (октомври: 2,2%). Базисната инфлация спадна с 0,1 процентни пункта до 1,0%.

Безработицата в еврозоната остана непроменена на 8,1% през октомври.

САЩ

Съедините щати и Китай постигнаха 90-дневно прекратяване на огъня в търговския си конфликт, който разтърси финансовите пазари и заплаши растежа на световната икономика. Договореността беше постигната на вчерашната работна вечеря на президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин и техни съветници в Буенос Айрес, след срещата на върха на Г-20.

Тръмп се съгласи да не повишава от 1 януари митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара от 10 на 25 процента, както беше заплашил. Китай се съгласи да закупи все още недоговорено, но значително количество земеделски и промишлени продукти, енергоносители и други стоки от САЩ, за да се съкрати огромният търговски дисбаланс между двете страни, се казва в съобщение на Белия дом. Китай незабавно ще започне да купува земеделски продукти от американските фермери. Освен това Пекин е обещал да засили мерките срещу трафика на Фентанил в САЩ на фона на взрив на смъртни случаи, свързани с употребата на тази синтетична дрога. Произвежданият в Азия наркотик е смятан за 30 до 50 пъти по-силен от хероина и 50 до 100 пъти по силен от морфина. От началото на годината близо 27 000 американци са починали в резултат на употреба на Фентанил или подобни наркотици.

Американският президент Доналд Тръмп обясни, че иска Североамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), сключено през 1994 г. с Мексико и Канада, да се прекрати бързо, в полза на новата спогодба, подписана с двете страни.  В самолета "Еър форс 1" на път за САЩ след срещата на върха на Г-20 в Аржентина вчера Тръмп заяви пред журналистите, че ще поиска официално от Конгреса да сложи край на НАФТА "в относително кратък срок".

Междувременно Тръмп отново остро разкритикува председателя на Федералния резерв Джером Пауъл. „Досега дори и малко не съм доволен от избора си на Джей", каза Тръмп, като се позова на паричната политика на Федералния резерв, който няколко пъти повиши основния лихвен процент. Пауъл, от друга страна, намекна през тази седмица, че централната банка може да действа с по-бавни темпове в бъдеще по отношение на увеличение на лихвите. Ключовите лихвени проценти сега са малко под нивото, което се смята за "неутрално", каза Пауъл.

Азия

Японското правителство конкретизира плановете си за увеличаване на ДДС. През октомври следващата година се очаква данъкът да нарасне от 8% на 10%, както вече беше обявено. Но това няма да се прилага за всички продукти. Например, храната ще продължи да се облага с 8%. Семействата с ниски доходи с малки деца трябва да получават ваучери, купувачите на жилища и предприемащите ремонтни дейности трябва да бъдат възнаградени с бонус точки. Освен това покупки, осъществени не с кеш, следва да получават отстъпка, финансирана от правителството и ограничена във времето.

Глобалната икономика

Според материал на Wirtschaftswoche Тръмп може да наложи общи тарифи върху вноса на автомобили още през тази седмица, което би засегнало и германските производители. Белият дом отрече истинността на материала. Комисар Гюнтер Йотингер, от друга страна, не изключва американското правителство в действителност да наложи специални мита за вноса на автомобилите в близко бъдеще. ЕС и САЩ постигнаха съгласие за мораториум през юли, който предвижда временен отказ от налагането на взаимни наказателни тарифи.

ЕС, Китай, Индия, Мексико и Канада представиха предложения за реформиране на процедурите за разрешаване на спорове в рамките на СТО. При това става дума предимно за ускоряване на процедурите. Плановете ще бъдат представени на Генералния съвет на СТО на 12 декември.

Цените на петрола отново се понижиха. Според някои експерти Саудитска Арабия и Русия допълнително са увеличили производството си през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още