IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от миналата седмица

Хаосът с продажбите на електронните винетки доведе до три оставки, а Apple шокира борсовия свят с първото си от години неспазено обещание за приходите

08:49 | 07.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хаосът с продажбата на винетки доведе до три оставки. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Хаосът с продажбата на винетки доведе до три оставки. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Срокът за подаване на оферти за вземането на концесия на летище София е удължен отново -- този път до 5 февруари - седмица след последно обявената дата. Според Ройтерс отлагането се налага, защото има редакции в концесионния договор, с които кандидатите трябва да се запознаят. Сега трето лице с финансови възможности, например банка, може да стане страна в договора, а максималният размер на неговата отговорност е 200 млн. лв.

Северната скоростна тангента в София бе изключена от списъка на пътищата, за които е нужна винетка, и преминаването през нея ще става както досега, въпреки че тя никога не е планирана като градска магистрала. Това разрешение на проблема стана възможно отново след лично разпореждане на премиера Бойко Борисов, който сам го обяви на брифинг след заседанието на Министерския съвет в сряда.

Междувременно по разпореждане на министър-председателя от събота двама ръководители в АПИ и един от съветниците на регионалния министър ще понесат отговорност заради недобрата организация при подготовката и въвеждането на електронната винетка. Като член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъде освободен Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа. С постовете си ще се разделят още Антон Антонов, директор на Националното тол управление в АПИ и Радослав Николов, съветник в Политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Заради сектор промишленост бизнес климатът се влошава през декември. В индустрията понижението се дължи на по-резервираните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на компаниите им през следващата половин година. Търговията на дребно пък отчита значително подобрение, показват анкетите на националната статистика. Общият показател на бизнес климата намалява с 0,5 пункта през декември.

По света

Американският технологичен концерн Apple смути световните борси, след като в писмо до акционерите главният изпълнителен директор Тим Кук сви прогнозата за приходите за четвъртото фискално тримесечие, преди всичко заради по-слаби продажби в Китай. Новината предизвика истински смут, защото се увеличиха притесненията за слабото развитие на втората по големина икономика в страната.

За притеснението допринесе и фактът, че китайската промишлена активност отчете свиване за първи път от над две години и половина през декември, хвърляйки светлина върху предизвикателствата, пред които е изправен Пекин на фона на търговската война със САЩ и риска от забавяне на икономиката през 2019 г. Все повече заводи в страната сигнализират за намаляване на производствената инерция, прибавяйки допълнително към притесненията за отслабване на икономическия растеж. Индексът на мениджърите по поръчките PMI в промишлеността се понижи до 49,4 пункта през декември, падайки под прага от 50 пункта, който разделя растежа от свиването. Това е първото свиване от юли 2016 г. насам и най-слабото четене на показателя от февруари 2016 г. Данните са и под прогнозите на анализаторите за стойности от 49,9 пункта при точно 50 пункта предходния месец.

САЩ обявиха, че няма да се изтеглят от Сирия, докато не се постигне споразумение с Турция. По-рано през седмицата Тръмп заяви, че дава на армията четири месеца, за да изтегли американските военни от Сирия. По този начин той се отметна от решението си отпреди две седмици изтеглянето да стане до 30 дни на фона на критики от страна на бивши и настоящи генерали. Министърът на отбраната Джим Матис, който подаде оставка в знак на протест срещу нареждането от 19 декември, заяви, че бързото напускане на Сирия ще застраши борбата срещу ИДИЛ.

Междувременно китайският президент Си Дзинпин призова Тайван да приеме, че „трябва и ще бъде“ обединен с Китай. Си повтори искането на Пекин за мирно обединение на базата на "една държава – две системи", но предупреди, че си запазва правото да използва сила.

Преди всичко заради факта, че цените на енергията вече не се повишават толкова рязко, инфлацията в еврозоната преди края на годината се забави много под целевото равнище на Европейската централна банка (ЕЦБ). Потребителските цени са нараснали през декември само с 1,6 на сто на годишна база, обяви статистическата служба Евростат в петък въз основа на експресната си оценка. Това е и най-ниският ръст на потребителските цени от април 2018 г. Икономистите очакваха инфлация от 1,8 процента. Инфлацията е важен показател за паричната политика на ЕЦБ. През ноември темпът на инфлация във валутната зона бе съвсем малко под поставената от ЕЦБ цел от 1,9%. За еврозоната централната банка се стреми към годишна инфлация от малко под 2,0% в средносрочен план - достатъчно далеч от нулевата граница. В средата на декември икономистите от ЕЦБ повишиха прогнозата си за инфлацията за следващата година от 1,7 на 1,8%. От друга страна, за 2020 г. се очакват само 1,7% и 1,8% за 2021 г. На срещата си в средата на миналия месец европейските централни банкери също така решиха да спрат да купуват допълнителни облигации. Едва до края на 2018 г. ЕЦБ можеше да влага милиарди евро в покупката на държавни и корпоративни облигации.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още