Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

По-важното от миналата седмица

Българското правителство призна Гуайдо за временен президент на Венецуела, Великобритания и ЕС не успяха да постигнат пробив в преговорите

По-важното от миналата седмица

Великобритания и ЕС не могат да постигнат напредък по спора за Brexit. Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Българското правителство призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временно изпълняващ функциите на президент на Венецуела. Същевременно обаче време президентът Румен Радев настоя властите да се въздържат от заемане на позиция, с аргумента че външният натиск не може да доведе до позитивни резултати.

Президентът Радев наложи вето върху част от Закона за защита на личните данни, който може да създаде възможност за държавна цензура върху медии и журналисти чрез свърхрегулация на изискванията при обработването на лични данни за целите на публикациите. Това важи и за използването на лични данни в академичното, художественото или литературното изразяване. Според държавния глава така се дава превес на правото на защита на личните данни за сметка на свободата на изразяване и информация.

Медодобивната компания "Асарел-Медет" планира да изкупи обратно близо 15% от акциите си за над 100 млн. евро, става ясно от дневния ред на извънредно общо събрание, насрочено за 15 февруари. Предлаганата цена от 170 евро на акция оценява дружеството на 684 млн. евро, или 1.3 млрд. лв.

ЕС и еврозоната

Министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер (ХДС) представи своята „Национална индустриална стратегия 2030". В нея той препоръчва държавата да защитава и подкрепя по-добре компаниите. Сливанията на големи компании би трябвало да могат да създадат „национални и европейски шампиони“. Алтмайер възнамерява да помогне на по-малките компании с научноизследователска и развойна дейност. Освен това в някои случаи германските дружества следва да бъдат защитени срещу поглъщания от чужбина, включително чрез държавни инвестиции.

Според изчисление на Министерството на финансите на бюджетното планиране на федералното правителство за 2023 г. ще липсват бъде около 25 млрд. евро. Това се дължи на увеличените разходи и малко по-ниските данъчни приходи. Говорител на финансовия министър Олаф Шолц (СПД) заяви, че във всеки случай той ще се придържа към политиката на „черната нула", а балансираният бюджет остава „ясна мярка" в бюджетното планиране.

Реалните заплати в Германия са нараснали средно с 1,0% през 2018 година. Номиналните заплати са се повишили с около 3%, което е най-високият процент от 2011 г. насам, Инфлацията през миналата година възлиза на 1,9%.

Търговският излишък на Германия леко се сви през последната година. Разликата между вноса и износа е 227,8 млрд. евро (2017 г .: 247,9 млрд. евро). Износът е нараснал с 3,0% до 1,317 трлн. евро, вносът се увеличава с 5.7% до 1,031 трлн. евро.

Срещата между британския премиер Тереза Мей и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приключи до голяма степен без резултат. И двете страни възнамеряват да се срещнат отново в края на февруари. ЕС предложи на Великобритания възможност за спешен бюджет за 2019 г. в случай на твърд Brexit, за да се смекчат отрицателните финансови последици. Великобритания ще продължи да плаща в европейския бюджет от април, а ЕС ще продължи да плаща за изследователите и фермерите в Обединеното кралство, заяви комисарят по бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер.

Междувременно британският опозиционен шеф Джереми Корбин постави на правителството условия, за да окаже подкрепа в спора за Brexit. Наред с другото, политикът предлага да се създаде всеобхватен митнически съюз с ЕС и сближаване с единния пазар на ЕС, като правата и гаранциите не изостават от тези на ЕС. Корбин също така призовава за ясни ангажименти по отношение на бъдещото участие на Великобритания в агенциите на ЕС и програмите за финансиране.

Германското и френското правителство възнамеряват да работят заедно за реформа на европейското конкурентно право. Причината за това е провалът на Siemens и Alstom, чието сливане Европейската комисия забрани. Производителите на ICE и TGV искаха да обединят своите железопътни отдели и твърдят, че биха могли по-добре да се опълчат на китайската държавна компания CRRC. Комисията обаче се опасява, че сливането може да доведе до по-високи разходи за потребителите. Във всеки случай, правилата на ЕС не съществуват, за да се подсилват компниите срещу чуждестранна конкуренция, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Комисията също така отхвърли планираната продажба на части от медодобивния концерн Аурубис на Wieland-Werke от Улм. Съществуват сериозни опасения, че сливането ще повиши цените на медно валцуваните продукти, използвани от европейските производители, смята ЕК.

Банковият надзор на ЕЦБ публикува параметрите на своя стрес тест за тази година. Акцентът ще бъде върху способността на институциите да останат платежоспособни във време на криза и банково управление. В сценариите за стрес тестове институциите трябва да покажат, че могат да издържат на период на високи парични потоци и неликвидни финансови пазари. Резултатите ще бъдат публикувани през втората половина на годината.

Европейската комисия значително намали прогнозите си за икономическия растеж в еврозоната. Сега се очаква ръст от 1,3% за 2019 г., а през есента прогнозата все още бе за 1,9%. От всички страни за Германия се прогнозира втория най-слаб растеж, само за Италия се очаква по-слаб.

Страните от ЕС уредиха спора си за газопровода  през Балтийско море „Северен поток 2“ и се съгласиха да преразгледат Директивата на ЕС за газа. Това бе предшествано от компромис между Германия и Франция, който в крайна сметка бе в основата на решението. Директивата изисква експлоатацията и доставката на тръбопроводи в рамките на ЕС да бъдат строго разделени. Това обаче не се отнася за тръбопроводи между ЕС и трети страни. За „Северен поток“ 2 разширяването на регламента, пожелано от Европейската комисия, би станало проблем, тъй като руската енергийна група "Газпром" вече контролира и двете. Преразглеждането на директивата вече предвижда предоставянето на отговорността за тръбопроводите с трети държави, като Русия, да бъде предоставена на страната на ЕС, където първоначално линията се среща с европейската мрежа, която в случая със „Северен поток 2“ това е Германия.

Европейският парламент, Европейският съвет и ЕК се споразумяха за реформа на законодателството за частната несъстоятелност. Новата директива изисква длъжниците да могат да постигнат облекчение на дълга в рамките на три години. В Германия редовният срок на частния банкрут понастоящем е шест години.

Спорът между Франция и Италия продължи да ескалира. Френското правителство временно отзова своя посланик от Рим. Неотдавнашната намеса на Италия е „неприемлива провокация“ според френското външно министерство. Двете страни спорят от месеци за бюджета на ЕС и европейската политика за бежанците. Вицепремиерът на Италия Луиджи Ди Майо също така се срещна наскоро с активисти на „жълтите жилетки", които демонстрират срещу френския президент Еманюел Макрон.

САЩ

Американският президент Доналд Тръмп определи Дейвид Малпас за главен изпълнителен директор на Световната банка. Икономистът и бивш инвестиционен банкер се счита за остър критик на институцията. Съвсем наскоро обаче той участва в реформа, която включва увеличение на капитала на Световната банка от 13 млрд. долара и отпускане на заеми на по-бедните страни. Управителният орган на Световната банка планира да назначи наследник на наскоро пенсионирания бивш председател Джим Йон Ким преди съвместната пролетна среща с МВФ през април. Всички държави членки могат да представят предложения. Традиционно САЩ назначават ръководител на Световната банка, докато европейците поемат ръководството на МВФ.

Тръмп не възнамерява да се срещне с китайския си колега Си Дзинпин преди 1 март. В този ден изтича срокът, определен от двете страни, за решаване на търговския спор. Ако дотогава няма споразумение, ще се увеличат много реципрочни мита, чието увеличение първоначално бе спряно. Тръмп заяви в кулоарите на преговорите от миналата седмица, че окончателното споразумение трябва да бъде подписано от самия него и от Си. Следващата седмица американска делегация на високо равнище, водена от финансовия министър Стивън Манучин, ще пътува за Китай за по-нататъшни разговори.

В обръщението си за състоянието на Съюза Тръмп реши да не обявява никакви допълнителни инициативи в областта на икономическата политика. Дори и по отношение на преходното уреждане на спора за бюджета на САЩ, което изтече на 15 февруари, президентът не предложи никакво компромисно решение с опозиционните демократи.

Базираната в Северна Каролина регионална банка BB & T и Suntrust Bank of Georgia обявиха намерението си да се обединят. С обем от 66 милиарда долара това би било най-голямото сливане на банки в САЩ след финансовата криза, новата компания ще се издигне до шестата по големина банка в страната. Федералният резерв на САЩ трябва да одобри сливането. Успоредно с това Министерството на правосъдието на САЩ ще проведе разследване в областта на конкуренцията.

Развиващите се пазари

Според официалните данни брутният вътрешен продукт на Русия е нараснал с 2,3% през 2018 г., което е най-високият темп на ръст от шест години. Няколко руски икономисти обаче оспориха публично цифрите: наред с други неща, бившият заместник-министър на икономиката и настоящ главен икономист на държавната банка - Андрей Клепач заяви, че очаква само ръст от 1,5%.

На първата си среща под ръководството на новия си председател Шактинканта Дас индийската централна банка намали лихвения си процент. Дас наскоро зае мястото на Урджит Пател, който подаде оставка поради дългосрочен спор с правителството на Нарендра Моди относно независимостта на централната банка, и е считан по-скоро за паричополитически ястреб.

гледано: 4556   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Икономическият аспект на терора в Шри Ланка