IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от миналата седмица

Fitch повиши перспективата пред рейтинга на България, страната ни емитира петгодишни ДЦК при рекордно ниските -0,17% доходност

10:43 | 01.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/JUSTIN LANE</em></p>

Снимка: EPA/JUSTIN LANE

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

България пласира петгодишни ДЦК при рекордно ниските -0,17% доходност. Правителството очаквано успя безпроблемно да си набави още 200 млн. лв. от вътрешния дългов пазар на втория си аукцион за ДЦК за годината. Нещо повече - доходността по новата петгодишна емисия е рекордно ниска: -0.17%. По данни на Министерството на финансите отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 45 базисни точки. Така от началото на годината вече са пласирани книжа за 500 млн. лв.

Fitch повиши перспективата пред рейтинга на България. Рейтингът BBB, който е една стъпка над линията, над която оценката се приема за инвестиционен клас, се потвърждава. Решението отразява намаляването на макроикономическите рискове, произлизащи от пандемията от коронавирус, както и продължаващ постепенен процес към приемане на еврото. От агенцията посочват и огромния ресурс европейски средства, които се очаква да получи България през следващите години. От Fitch уточняват, че оценката е ограничена от малко по-ниските нива на доход в сравнение с държавите със сходен рейтинг и неблагоприятните демографски данни.

Проблемните заеми растат през януари със 178 млн. лв. Това отговаря на 3,75% ръст на месечна база. Така те достигат близо 4,94 млрд. лв., а делът им прекратява тенденцията от цялата 2020 г. на спад и се покачва леко до малко над 8%. Влошаването се дължи на фирмени и потребителски заеми, докато при ипотечните делът продължава да спада. Тези движения съвпадат с изтичането за все повече клиенти на кредитния мораториум, който временно дава възможност на банките да не начисляват автоматично провизии за клиенти, които не правят вноски.

Президентът Румен Радев атакува пред Конституционния съд законовите промени, с които се въвежда фигурата на особен прокурор, който да разследва главния прокурор и заместниците му. Президентът иска отмяната на пет от най-същностните текстове в закона, като в мотивите си изтъква практически същите аргументи, които изложи и пред парламента във ветото срещу този закон.

ЕС и еврозоната

Икономическото свиване на еврозоната през последните три месеца на 2020 г. е малко по-слабо от обявените експресни данни. БВП на валутния съюз е спаднал с 06% спрямо  третото тримесечие при първа оценка за 0,7%. Понижението на годишна база в резултат на пандемията е 5% при предвиждания за 5,1%. Въпреки коригираните данни за края на годината през 2020 г. икономиката на еврозоната е намаляла с 6,8% според първата оценка на Евростат.

Китай изпреварва САЩ като най-голям търговски партньор на ЕС през 2020 г., сочат данни на Евростат. През миналата година износът на стоки от ЕС за Китай се е увеличил с 2,2%, а вносът - с 5,6%. Едновременно с това европейската търговия с останалия свят спада - надолу с 9,4% като износ и с 11,6% като внос спрямо 2019 г. Пандемията нанася сериозен удар върху трансатлантическата търговия, като износът на стоки от ЕС за САЩ намалява с 8,2% на годишна база, а вносът - с 13,2%. Това се случва на фона на опитите на Брюксел да засили икономическите връзки с Пекин.

И последните данни за икономиката на Германия бяха коригирани. Така германската икономика е нараснала през четвъртата четвърт на годината с 0,4%, а не с досега очакваните 0,1 на сто. Спадът за цялата година се смалява от -5% до -4,9 на сто.

Междувременно поне 18 европейски компании или прекратиха участието си в газопровода „Северен поток 2“ Балтийско море, или обещаха да се оттеглят. Това става ясно от доклад на Държавния департамент на САЩ до Конгреса. Според информацията сред тези компании са доставчикът на индустриални услуги Bilfinger от Манхайм и застрахователят Munich Re Syndicate Limited. Досега САЩ наложиха санкции само срещу руската компания KVT-RUS, която оперира кораба "Фортуна". Но други компании, участващи в строителството, също бяха заплашени със санкции.

Междувременно експлоатационната компания „Северен поток 2“ подаде заявление до Федералната служба за корабоплаване за незабавно прилагане на разрешението за строеж в германски води. Кога ще бъде взето решение все още не е ясно. Компанията реагира така на подадена от Deutsche Umwelthilfe и Naturschutzbund Deutschland  жалба.

ЕЦБ показва опасения за бъдещата дигитална валута и се опитва да си гарантира самолично вземане на решения. Оценките за рисковете за паричните политики или за платежния трансфер от подобни дигитални валути трябва да се вземат само от ЕЦБ, пише в правен анализ на централната банка.

САЩ

В рамките на спора за данъчното облагане на дигиталните концерни САЩ се отказват от опозицията си по важна точка. Финансовият министър Джанет Йелън обяви, че САЩ няма да държат на т. нар. клауза Safe Harbor, която би позволила на щатските концерни да избират доброволно данъчната система, по която да се облагат.

В рамките на спора за увеличаване на минималната заплата до 15 долара на час демократите претърпяха сериозен удар. Отговарящата за процесите по гласуване Елизабет МакДонъг реши, че демократите не могат да прокарат процедурата по улеснен начин, а чрез нормално гласуване. За да мине то обаче, демократите ще се нуждаят от подписите на поне 10 републикански сенатора. 

Азия

За 2020 г. пандемията от коронавируса е довела до свиване на японската икономика с 4.8%, което е първото понижение след глобалната финансова криза от 2009 г. От Shinkin Central Bank Research очакват трудно възстановяване, защото страната изостава от западните икономики във ваксинирането: "Условията са такива, че Япония няма да може да избегне отрицателен растеж през първото тримесечие". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още