IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от миналата седмица

Джером Пауъл прецизира стратегията за излизане от свръхразхлабената парична политика в САЩ, а Китай отчете рекорден ръст на БВП от 18,3%

10:15 | 19.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

България е изпратила 2020 г. с рекордна смъртност и спад на емиграцията. Населението продължава да намалява и застарява въпреки по-малкия брой емигрирали, а смъртността е на 60-годишен връх. Междувременно раждаемостта спада с 2,4 хил., а браковете са със 7 хил. по-малко. Това показва демографската статистика за 2020 г., публикувана от Националния статистически институт (НСИ). Към края на годината населението на България е с около 35 хил. души по-малко спрямо година по-рано, като така числеността намалява на малко над 6,9 млн. души.

Износът расте с 2,8% през февруари, приближавайки обем на продажбите от 5 млрд. лв., показват предварителните данни на националната статистика. Повишението идва както от ръст на експорта към държави на ЕС с 4,2%, така и от увеличение на продажбите в трети страни с 0,1%. Вносът също нараства - с 2,6% до 5,4 млрд. лв., от които малко над 3,4 млрд. идват от държави членки на ЕС. Така търговският дефицит за първите два месеца на 2021 г. достига 702 млн. лв. при 741 млн. година по-рано.

ЕС и Еврозоната

Комисарят по бюджета Йоханес Хан представи финансовата концепция на ЕК за фонда за възстановяване след коронакризата. Според нея фондът от 750 млрд. евро трябва да емитира облигации с обем от 150 млрд. евро годишно от средата на тази година до края на 2026 г. Една трета от тях трябва да бъдат така наречените „зелени облигации“, които трябва да съответстват на целите на „зелената сделка“.

Хан също така демонстрира увереност, че фондът може да стартира, както е планирано, през втората половина на годината. За целта обаче германският конституционен съд трябва да позволи на федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер да подпише закона, който забрани с предварително решение през март. Освен Германия още девет държави от ЕС все още не са ратифицирали решението.

ЕК се е договорила с производителя на ваксини Biontech да придвижи напред доставка на препарата, планирана за втората половина на годината. Допълнителната доставка на около 50 милиона дози ще започне в края на април. По този начин ЕС иска да компенсира временното спиране на доставките на ваксината на Johnson & Johnson.

Икономическите изследователски институти RWI, DIW, Ifo, IfW и IWH значително понижиха общата си прогноза за икономическия растеж за Германия през тази година. Поради третата вълна брутният вътрешен продукт ще се увеличи само с 3,7%, според новата съвместна диагноза. През есента институтите все още приемаха за възможен ръст от 4,7%. Съветът на икономическите експерти продължава да прогнозира растеж от около 3%.

Според изчисленията на Федералното министерство на финансите бюджетният дефицит ще нарасне до 9% от брутния вътрешен продукт тази година. За 2022 г. се прогнозира дефицит от 3%.

Съединените щати

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл прецизира стратегията за излизане от свръхразхлабената парична политика. Първо Фед ще намали своите покупки на облигации, преди да настъпи първото повишаване на лихвения процент. Тези стъпки обаче няма да се случат в обозримо бъдеще, тъй като икономиката продължава да се нуждае от подкрепа, каза Пауъл.

Междувременно темпът на инфлация в САЩ продължава да се ускорява. През март поскъпването надвиши целта на централната банка от 2% за първи път от една година. Броят на първоначалните молби за обезщетение при безработица е спаднал до най-ниското си ниво от началото на пандемията.

Инфлацията в САЩ

Президентът на САЩ е предложил на Владимир Путин да се срещнат в следващите месеци в трета страна, за да обсъдят пълния спектър от въпроси в двустранните отношения. Това е станало в телефонен разговор на Джо Байдън с руския президент. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков обясни, че "засега е преждевременно да се говори" по темата в конкретен план, защото "това е ново предложение, ще се проучва, ще се анализира".

Китай

Според официалните данни китайският брутен вътрешен продукт е нараснал с 18,3% в сравнение със същия период на миналата година. Това е най-големият ръст от началото на воденето на тримесечната оценка преди три десетилетия. Основната причина е базов ефект поради икономическия спад в началото на пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още