Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

По-важното от миналата седмица

В България събитията бяха под знака на предстоящите избори, ЕЦБ не промени политиката си, а Г-7 даде важни послания

По-важното от миналата седмица

Еманюел Макрон, френският президент (вторият вляво) с американския президент Джо Байдън (вторият вдясно), заедно с Марио Драги, министър-председател на Италия, вляво и Урсула фон дер Лайен, президент на Европейската комисия, в първия ден на срещата на върха на групата на седемте в Карбис Бей, Великобритания, в петък, 11 юни 2021 г.

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

И миналата седмица в България премина основно под знака на предстоящите избори, но може да се каже, че поне засега служебното правителство „краде шоуто“ от партиите.

Официално започна предизборната кампания за предсрочния вот на 11 юли, а 23 партии и коалиции ще се борят за народната любов.

След като "Демократична България" даде старт с концерт в петък, в неделя своите откривания направиха "Атака" и ГЕРБ. Атака  започна кампанията в типичния си стил - с протест пред военното министерство с искане за закриване на американските бази в България и излизане от НАТО.

А при ГЕРБ откриването съвпадна с рождения ден на лидера Бойко Борисов, който не присъства на събитието пред НДК, а вместо това се срещна с млади симпатизанти. 

И на фона на трескавата предизборна подготовка и тревогите на ЦИК около машинния вот седмицата донесе редица нови рокади по върховете на държавната администрация със съобщения за проверки и нарушения. 

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че ще сезира прокуратурата заради според него фиктивен ремонт за над 2.3 млн. лв. на язовир "Пазар дере", извършен на силно завишени цени. Преди дни проверка установи, че язовирът на практика е празен, a през него минава малък поток. Ремонтите на определените като рискови водоеми са възложени на Държавната консолидационна компания (ДКК), където са излети 630 млн. лв. на данъкоплатците, които без състезание са разпределени между шест неназовани частни фирми. Петков определи случая като корупция, а бившият ресорен министър Лъчезар Борисов отговори, че язовирът е бил източен умишлено няколко дни преди настоящата инспекция.

Многото заявки за проверки и сезиране на компетентни органи се случиха точно в седмицата, в която европейският главен прокурор Лаура Кьовеши бе на двудневно посещение у нас. Междувременно бе сложено началото на всекидневна блокада на съдебната палата с палатков лагер с искане на оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Визитата на Кьовеши бе натоварена с големи очаквания, пред българските медии тя декларира, че се търси сътрудничество, а не намеса в националните прокуратури и отклони въпроса има ли доверие на Иван Гешев, за чиято оставка настояват граждани и политически формации.

По-малко от месец преди решаващите предсрочни избори все още не е ясно ще има ли допълнителни машини за гласуване, въпреки че финансовото министерство заяви ангажимента да осигури пари на Централната избирателна комисия за доставка на още устройства. До неяснотата се стигна след драматично развитие на преговорите между ЦИК и фирмата доставчик „Сиела Норма“, която в началото на седмицата прекрати поръчката за доставка на нови 1500 машини заради неизгодна сделка с държавата. В края на седмицата стана ясно, че служебният премиер Стефан Янев и посланикът на Великобритания у нас Роб Диксън са провели среща с официалния представител на производителя на машини за гласуване Smartmatic именно във връзка със закупуването на допълнителния брой машини, необходими за предстоящия вот. За срещата стана ясно от прессъобщение на кабинета. Срещата в Министерския съвет е била предшествана от разговор на министъра на финансите Асен Василев с фирмата производител в Министерството на финансите.  

Банките в България с открити сметки на Васил Божков, Делян Пеевски и техните фирми са предприели ограничителни мерки, включително блокиране на сметки, карти, наложени запори и закриване на сметки, съобщи Българската народна банка (БНБ) в петък. Целта на централната банка е да предпази кредитните и финансовите институции в България от опасността да понесат огромни глоби и репутационни щети, ако допуснат операции на лица, уличени в корупция или пране на пари. Ограничителните мерки са въз основа на Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Проф. Тодор Кантарджиев ще консултира Столична община за ваксинационния процес. Поканата към него е  по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова и посрещната от него с благодарност. По-рано служебният здравен министър Стойчо Кацаров изпрати Кантарджиев в пенсия с изявление до медиите, че няма нищо изключително или героично  в това  един служител на администрацията, когато навърши пенсионна възраст, да се пенсионира.

Държавата изготвя разширен списък на всички свързани с Васил Божков и Делян Пеевски лица и фирми, за да се минимализират рисковете за български институции и държавни компании заради санкциите, наложени по закона "Магнитски" от САЩ. За тази цел служебният кабинет създаде и работна група, чийто първоначален списък дублираше този на САЩ. В сряда той беше допълнен с още 34 дружества, повечето от които на Божков. Сред тях има две фирми, управляват имотите му във Франция, както и такива в Люксембург, Албания, ОАЕ, Кипър и офшорни зони. Списъкът ще продължи да се допълва.

Правителството предлага нова гаранционна схема за оборотни заеми в размер на 2.5 млрд. лв. Служебният кабинет представи част от идеите си за икономически мерки, които включват нова гаранционна програма за оборотно финансиране на малкия и средния бизнес и преформатиран вариант на 60/40. Разработват се и нови мерки за помощ на фирмите за времето от септември до края на годината, стана ясно от брифинг на социалния министър Гълъб Донев, икономическия Кирил Петков и финансовия му колега Асен Василев.

ЕС и Еврозоната

Европейската централна банка остави своята парична политика непроменена. Основният процент на рефинансиране все още е 0,0%, депозитът за банките -0,5%. Програмата за спешни покупки (PEPP) за закупуване на държавни и корпоративни облигации се очаква да продължи поне до края на март 2022 г.

Европейската комисия откри процедура за нарушение срещу Германия заради решението на Федералния конституционен съд през май 2020 г. относно програмите за закупуване на облигации на Европейската централна банка. Причината е, че Германия е нарушила основни принципи като приоритет и еднакво прилагане на правото на ЕС и зачитане на съдебната практика на Европейския съд. Сега федералното правителство разполага с няколко месеца, за да отговори писмено на опасенията на ЕК. Ако опасенията на органа не бъдат разсеяни в хода на производството, той може да изкара Германия пред Съда на ЕС. Федералният конституционен съд възрази срещу покупките на ценни книжа от ЕЦБ и по този начин за първи път се противопостави на предишно решение на Европейския съд, въпреки че правото на ЕС има предимство пред националното право.

Германската централна банка Bundesbank повиши прогнозата си за растежа на страната за 2021 г. до 3,7%. През декември се очакваше само 3,0%.

Броят на корпоративните фалити в Германия падна през май. Според проучвания на Лайбницкия институт за икономически изследвания Хале (IWH) техният брой е с 11% под априлските стойности и с 30% под нивото от същия месец на миналата година.

Броят на засегнатите служители е намалял със 75% в сравнение със същия месец на предходната година. Повечето компании все още имат функциониращ бизнес модел след пандемията, поясняват от IWH. С оглед на по-нататъшното отваряне и облекчаване на противоепидемиологичните мерки, както и на все още действащите мерки за държавна подкрепа, не се очаква рязко нарастване на корпоративната несъстоятелност.

Френският орган по конкуренция глоби Google с 220 милиона евро. Групата е фаворизирала собствените си услуги за онлайн реклама. Тези практики са „особено сериозни“, тъй като в неравностойно положение попадали и печатни медии, чийто икономически модел вече е сериозно отслабен от спада на абонаментите за печатни издания. Освен това практиките биха позволили на Google не само да запази господстващото си положение, но и да го разшири.

Френската централна банка Banque de France и Швейцарската национална банка (SNB), в сътрудничество с Центъра за иновации на Банката за международни разплащания възнамеряват за първи път в Европа да тестват трансгранични плащания с цифрови валути. Така нареченият пилотен проект е предназначен за обработка на кредитни трансакции между търговски банки, използващи дигитална валута на централната банка (CBDC).

САЩ

Инфлацията в САЩ нарасна до 5.0% през май в сравнение със същия месец на миналата година. Това е най-високото ниво от август 2008 г. Американската централна банка сигнализира, че засега не възнамерява да реагира на увеличението на цените и че го разглежда като временно явление.

Още по темата

Американският Сенат одобри 250 млрд. долара за технологичната конкуренция с Китай. Финансовият пакет, одобрен както от демократи, така и от републиканци, ще стимулира разработките в области като изкуствения интелект, квантовия компютър и полупроводниците. Освен това прокараното законодателство включва забрана за американските правителствени агенции да купуват дронове, произведени от китайски компании, а за федералните служители да свалят китайското приложение TikTok на правителствени електронни устройства.

САЩ също така обявиха, че скоро ще започнат преговори за търговско споразумение с Тайван. Китайското правителство остро разкритикува плановете. Пекин гледа на Тайван като на отцепена провинция, която трябва да се събере с континента.

Проектът за нефтопровод Keystone XL най-накрая беше прекратен. Това обяви експлоатационната компания TC Energy Corporation след разговори с правителството на канадската провинция Алберта. Президентът на САЩ Джо Байдън оттегли разрешението за строеж, дадено от неговия предшественик Доналд Тръмп, след като встъпи в длъжност.

Глобалната икономика

Срещата на върха на Г-7 (седемте индустриализирани страни) започна този петък в Корнуол, Англия. Основните теми на срещата са пандемията и климатичната политика. Освен това САЩ и ЕС искат да се консултират за решаване на търговските си спорове. В началото участващите страни се съгласиха да дарят общо един милиард дози ваксини на по-бедните страни. Президентът на САЩ Джо Байдън също така се обяви за спиране на патентната защита за ваксините Covid-19. ЕК и германското правителство отхвърлят това предложение.

Според проучване на Международната организация на труда Ilo и Детския фонд на ООН Unicef броят на децата, които трябва да работят за препитание, отново се е увеличил за първи път от 20 години. В началото на 2020 г. 160 милиона непълнолетни са били засегнати от детски труд, около 8,4 милиона повече в сравнение с 2016 година.

Световната банка повиши значително своята икономическа прогноза за световната икономика. Понастоящем се очаква увеличение от 5,6% за 2021 г. (по-рано: + 4,1%). Това би било най-силният ръст от 80 години насам. Световната банка посочва като основни причини програмите за икономическо стимулиране в САЩ и икономическото възстановяване в Китай.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Европа няма да се превърне във военна сила. Не й и трябва!