IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти половината от световното население не може да получи основни здравни услуги

За почти 100 млн. души разходите за здраве са такива, че ги водят до крайна бедност, констатират Световната банка и Световната здравна организация

21:07 | 13.12.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Почти половината от световното население не може да получи основни здравни услуги, посочва се в нов доклад на Световната банка (СБ) и Световната здравна организация (СЗО).

Всяка година стотици хиляди домакинства изпадат в риск от бедност, защото се налага да плащат за здравни грижи от джоба си, казва се в документа.

В момента около 800 млн. души харчат минимум 10% от бюджета си за здравни разходи за себе си, болно дете или друг член на семейството. За почти 100 млн. души тези разходи са достатъчно високи, за да ги доведат до крайна бедност, като ги принуждават да оцеляват със само 1,9 долара или по-малко на ден.

"Изключително неприемливо е, че половината свят все още няма покритие от основни здравни услуги“, коментира д-р Тедрос, Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО. Според него има решение на този проблем и то се крие в универсалното здравеопазване (UHC). Той подчертава, че то позволява на всички да получат необходимите здравни услуги, когато и където се нуждаят от тях без да изпитват финансови затруднения.

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким допълва, че спешно трябва да се увеличат инвестициите в здравеопазването. „Системата е нарушена: ние се нуждаем от фундаментална промяна в начина, по който мобилизираме ресурсите за здраве и човешки капитал на ниво държава. Работим на много фронтове, за да помогнем на страните да харчат все по-ефективно за хората и да увеличат напредъка си към всеобщо здравно покритие“, казва той-

В доклада се отчитат и някои положителни тенденции. Наблюдава се ръст на броя на хората, които са в състояние да получат някои ключови здравни услуги, като имунизация и семейно планиране, както и антиретровирусно лечение на ХИВ. Намаляват и хората, изпаднали в крайна бедност заради покриване на здравни разходи в сравнение с началото на XXI век.

Напредъкът обаче е много неравномерен. Има големи пропуски в наличието на услуги в Субсахарска Африка и Южна Азия. В други региони основните здравни услуги, като семейно планиране и имунизации, стават все по-достъпни, но липсата на финансова защита означава увеличаване на финансовото безпокойство за семействата, тъй като те плащат за тези услуги от собствените си джобове. Това е предизвикателство в по-заможните региони на Източна Азия, Латинска Америка и Европа, където все по-голям брой хора харчат поне 10% от бюджета си за излишни здравни разходи.

Неравенствата в здравните услуги се наблюдават не само между, но и в рамките на отделните държави. Средните данни могат да маскират ниското равнище на покритие на здравните услуги сред групите в неравностойно положение. Например само 17% от майките и децата в най-бедната пета от домакинствата в страните с ниски доходи са получили поне шест от седем основни здравни интервенции в сравнение със 74% за най-богатата пета от домакинствата, показват данните на двете институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 0
comet
преди 6 години
Почти половината от световното население не може да получи основни здравни услуги = Почти половината от световното население: 1/не плаща редовни вноски на световната здравна мафия; и 2/се лекува с народна медицина (вместо с фармацефтични антибиотици/наркотици/системи/...).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Шефът на здравната каса Бармер : Много и големи здравни каси ще изпаднат в несъстоятелност през идващите години .Баси , щом и у Германия крадат от здравните каси , какво да кажем за нашата ... убава работа ама цоциалистическа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Barmer: Viele Krankenkassen werden bald insolvent seinDeutsche Wirtschafts Nachrichten | Dem Chef der Barmer-Krankenkasse zufolge werden zahlreiche gro
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
comet
преди 6 години
Да разбирам ли, че решението ще е правителствата на държавите по света да започнат на взимат заеми от МВФ с идея да ги дават директно на Световната банка и Световната здравна организация, които да се грижат за здравеопазването на населението на страните по света (щот са много загрижени). Нещо подобно може да се направи и по дебата с основният базов доход, и по много други подобни теми (все неосъзнати нужди от държавите по света и техните правителства).Нали това е идеята на тази непоръчана от никого статия (добронамерена инициатива на тази медия): да ни се помогне да ни се проясни, т.е. да ни просветне (демек, да не сме на тъмно)?! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Той Тръмпа затуй ги натири тия търтеи ..."безплатно" здравеопазване за всички...ама друг път !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Задължителното "здравно" осигуряване е кражба !!! Каква услуга бе Инвестора ... плащам си за услуга , която искам ,а тоя обир не съм си го поръчвал !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
aldy
преди 6 години
Какво ме интересува СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ, като половината от МОЕТО СЕМЕЙСТВО не може да получи реална здравна помощ. И не го смятам УСЛУГА, защото не е. В нашата Конституция никъде не се говори за ЗДРАВНИ УСЛУГИ. Аре стига извращения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още