IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подценява ли Wall Street коронавируса?

За разлика от реалната ваксина съществуват доста начини за имунизиране на инвестиционния портфейл срещу епидемията

08:20 | 25.02.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Наскоро попитах някои инвестиционни мениджъри как биха имунизирали своите портфейли срещу последиците от китайския коронавирус. "Не бих", присмя се един, "вирусът е временен." Друг нахвърля някои идеи, но добави, че „никой всъщност не позиционира портфолиото си по този начин“, пише за Financial Times Мегън Грийн, старши сътрудник в Harvard Kennedy School.   

Инвеститорите са привикнали да вярват, че сътресения като болестта луда крава, острия респираторен синдром и сега коронавируса са временни явления. Дори ако това се окаже така, прекъсването на глобалните вериги за доставки може да причини по-големи проблеми за растежа и пазарите, отколкото инвеститорите очакват, казва тя.

Признаците на самодоволство относно коронавируса изобилстват. Според февруарското глобално проучване на Bank of America сред фонд мениджърите кешът съставлява само 4 на сто от портфейлите им, най-ниското ниво от март 2013 г. Когато инвеститорите са притеснени, те са склонни да държат повече пари в брой. Вместо това те влагат парите си в глобални акции, които продължават да отчитат рекордни върхове.

Изглежда инвеститорите разглеждат коронавируса като незначителен трафик: препятстващ, но в икономически и финансов план нещо, през което бързо се преминава. Те правят две допускания. Първо, коронавирусът ще бъде ограничен скоро, ще бъде освободено търсенето, като въздействието ще е временно. Второ, ако епидемията не се овладее бързо, регулаторите ще се намесят да оправят нещата с действия, които покачват цените на активите. 

Китайските власти вече полагат всички усилия за икономиката си. Министерството на финансите, Народната банка на Китай и регулаторите обявиха мерки за намаляване на тежестта за фирмите и домакинствата. Ако задържането на растежа се запази или пазарните сътресения се разраснат, инвеститорите предполагат, че и други централни банки ще се задействат.

Ами ако последиците от коронавируса са по-скоро като висене в задръстване, след като мястото на инцидента е вече разчистено? Търсенето може да се възстанови бързо, но страната на предлагането е много по-проблематична. Китайските фирми са интегрирани в сложни, глобални вериги за доставки и ентусиазмът за „навременно“ производство, което включва ограничени запаси, не оставя голям буфер при сътресения.

Могат да се образуват тесни места, докато производството се възстановява. Нека например една от частите за вашия продукт да идва от Хубей, провинцията в центъра на коронавируса. За да възобновят нормалната си дейност, фабриките трябва да отворят отново и работниците трябва да започнат да пътуват до тях, след като бяха принудени от вируса да удължат ваканцията си за Лунната Нова година. Повече от една трета от работната сила в Китай са провинциални работници мигранти. След това шофьорите на камиони трябва да транспортират стоките до крайбрежието, а пристанищата трябва да заработят отново. Ако някоя от тези стъпки е възпрепятствана, заводите може да останат поне частично затворени.

Последна актуализация: 20:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 4 години
прав си, всичко дето е под две клетки немое му се опъне да великия *** ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Просто великият Доналд Тръмп е по могъщ от коронавирусът и влиянието му ного по голямо е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
Разпродажбата на ДЦК може да направи мечешка услуга на американците. Те отдавна се мъчат да направят долара евтин ...... Какво ще купят с парите китайците ? Евро ? Да се скапем още повече в Европа ? Юани ? Да станат 1:1 с долара ? Далеко си от истината за пазарите :) Не са толкова прости нещата .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis23
преди 4 години
да бегам ли за консерви и после в да слизаме в мазата ли кво да прайм ?? .... :)) Разпродажбата на ДЦК не функционира така как си мислиш ти, т.е. изкарват се на сергия и почва разпродажба на мартеници ммм тц .... разпродажбата стаа с разрешение на издателя иначе ше стане анархия. За властта на банкерите стаа въпрос, че вече нема се изживяват кат звезди как беха не за друго ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 4 години
Особонно ако Китай предприеме действия на масирана разпродажба на американски ДЦК или пък спре тяхното изкупуване.---я обясни какво ще стане, че ми стана интересно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
крас
преди 4 години
Вижте какво се случи вчера в САЩ . Срив на индекса Dow с цели 1031 пункта !!!И това е само началото!КАКВО СЕ СЛУЧВА С ЦЕНАТА НА ЗЛАТОТО. ЗА ПО МАЛКО ОТ ШЕСТ МЕСЕЦА ТЕ СКОЧИ ОТ 1460 ДО 1647 ДОЛАРА !!!!НЕЩАТА СТАВАТ ВСЕ ПО АПОКАЛИПТИЧНИ особенно след като в Китай приеха, че са в състояние на бактериологична война. Следващият ход на поднебесната империя може да бъде ужасяващ не само за САЩ , но и за целият финансов свят. Особонно ако Китай предприеме действия на масирана разпродажба на американски ДЦК или пък спре тяхното изкупуване. Живеем във времена на водещи началото на голяма депресия пред която тази от 1929 година ще е като забавачница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 7
michaelis23
преди 4 години
е то ясно те новините се нагаждат според борсата, нали треа се намери некво извинение кат се изсипе, шот треа се прикрият другите мизерии и вакумни дупки на банкерчетата .... То се види и от самолет че само с помпа на виртуалата нишо не стаа и в най-скоро време ше има гоуем глобален бунт на раята .... банкстерчетата го знаят че running out of time и ше попушат царевицата, за тва кой квот напрайл и взел и треа се спасяяме шот Видьов ден е близо .... и как беше ааа дам ем те късите са безмислени .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 12
abdul
преди 4 години
Коронавирус не съществува.Всички платени тестове са отрицателни.Другите излизат положителни само по команда.Дали си болен зависи не от медицинското състояние, а от това дали си пътувал до китай.Короната ще дойде когато свирнат на вожда да го пусне и ще си тръгне пак по същия начин.Всичко зависи дали и колко му се разклати стола, защото при корона няма избори, нали знаете.Всички са болни до доказване на противното, нищо, че само 85 годишни мъже умират коронясани.. не от "естествена" смърт. От корона!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 4
Mohave __
преди 4 години
Те отдавна са откъснати от реалността. Мисля че спокойно по- разумната час от човечеството може да се лиши от тоя клон на търговията , като я игнорира и се насочи към наблюдение на зеленчуковите борси .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 3
mrynmryn
преди 4 години
Те през '08-*** нищо не направиха, че заради един вирус, дето разболял 80к човека ли ще се мръднат? Може би наистина няма нужда, но заразените и 1м да станат, те пак ще си я карат така, комисионната и алчността са силен мотиватор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още