IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическа нестабилност, коронавирус и малко петрол - рисковете през 2021 г.

Оттеглянето на Ангела Меркел е сред най-големите проблеми за Европа през тази година, прогнозират от Eurasia Group

09:13 | 07.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Когато най-мощната икономика в света е разединена, както са САЩ сега, това обещава катаклизми, пише в анализ за водещите рискове през 2021 година консултантската компания Eurasia Group. В допълнение към САЩ още две водещи икономики се прощават със своите дългогодишни лидери - Шиндзо Абе в Япония и Ангела Меркел в Германия.

През 2021 година "приятелите" на Доналд Тръмп, сред които са турският президент Реджеп Тайип Ердоган и британският премиер Борис Джонсън, ще са изправени пред трудности с идването на новия президент Джо Байдън.

На този фон продължава кризата с коронавируса, която предизвиква допълнителни сътресения за световната икономика. Ето и кои са 10-те най-големи риска за света през тази година:

Разединени американски щати

Нежеланието на Доналд Тръмп да признае резултатите от изборите в САЩ е уникално в американската история. То поставя в риск всеки нов обитател на Белия дом, защото около половината от американците ще го смятат за нелегитимен. Това е не само вътрешен проблем за страната, но и заплашва с разделение по целите на външната политика на водещата икономика в света.

Освен по отношение на Китай, демократите и републиканците нямат допирни точки в своята външна политика, пише консултантската компания, специализирана в оценка на политически рискове. Така светът остава без лидери и сътрудничество точно в момент, в който се нуждае от тях.

Продължаваща вълна на коронавируса

През 2021 година коронавирусът ще заплашва не само здравната, но и политическата система и глобалната икономика. Страните все още не могат да изпълнят своите амбициозни планове за ваксинация, а пандемията оставя своето наследство от високи дългове, загуба на работни места и загубена надежда.

Разпространението на ваксините има потенциала да раздели страните на такива, които имат достъп до тях, и такива, които нямат. В икономически аспект се очаква ръст на инфлацията и лихвите по кредитите, а много държави да отчетат увеличаването на публичния дълг.

Борбата с климатичните промени

Борбата с климатичните промени ще се промени от глобално сътрудничество в глобална конкуренция. Печелившите и губещите тук ще се определят не толкова от пазарните сили, а от политическите фактори, предсказват от Eurasia Group. От компанията смятат, че чистите технологии ще се сблъскат със същите проблеми, както 5G мрежата.
Китай ще бъде притискан за повече амбиции в областта на опазването на климата.

Натискът за намаляване на емисиите въглероден диоксид ще даде нови възможности за частния бизнес на фона на растящите екологични и социални фондове в подкрепа на екологичните цели.

Конфликтите между САЩ и Китай

И САЩ, и Китай желаят успокояване на напрежението и това на първо време ще бъде постигнато. Конкуренцията в областта на климата и на технологиите обаче ще предизвика нови кризи в отношенията.

Чувствителните лични данни

Опитите да бъде спряно изтичането на чувствителна лична информация ще повиши разходите на компаниите и ще намали популярността на приложенията и бизнес моделите в интернет. Много държави се притесняват относно кой и как има достъп до личните данни на гражданите им. Това ще подкопае основите на отворения интернет, което ще се отрази негативно върху бизнес моделите за изкуствен интелект.

Възможни са забрани върху приложения, което пък ще разруши сътрудничеството в редица области, сред които и борбата с климатичните промени и общественото здраве.

Киберсигурност

Има много фактори, които могат да се окажат проблем за киберсигурността през 2021 година. Защото всеки компютър и смартфон може да се окаже входната точка за хакери, за извършване на престъпление и още много други невъзможни за прогнозиране дейности.

Турция

Лошата реакция на Турция по отношение на коронавируса може да постави президента Реджеп Тайип Ердоган в положение да се бори за гласовете на избирателите си, които вече се разделиха с илюзиите си. Турският президент управлява вече близо две десетилетия и могат да бъдат очаквани социално напрежение и натиск върху опозицията заради неяснотите около бъдещето му.

За да си върне подкрепата на избирателите, Ердоган може да прибегне до външнополитически авантюри, с които да подхрани национализма на своите сънародници и да привлече гласове. Този път обаче той няма приятели, които да го спасят при конфликт.

Без петрол - проблеми за Близкия изток

Глобалното търсене на петрол се сви сериозно през 2020 година и това постави на изпитание държавите в Близкия изток и Северна Африка. От Алжир до Иран страните са изправени пред намалени парични потоци, свити икономики и болни граждани. Прогнозата е, че 2021 година ще бъде още по-лоша за тези държави, защото цените на енергийните продукти и основно на петрола ще останат ниски.

Това ще накара правителствата да свият разходите, засягайки чувствителния частен сектор, и ще подхрани безработицата. Очакванията са за бавни реформи и множество протести в този регион.

По отношение на възможни конфликти между Иран и САЩ - те са малко вероятни, пишат още анализаторите. Както всъщност се случва отдавна, контактите между двете страни няма да бъдат нито конструктивни, нито деструктивни.

Европа без Меркел

След 15 години начело на Германия Ангела Меркел ще отстъпи от поста си в края на годината. Това е един от най-големите рискове за Европа през 2021 година - много страни са изправени пред икономически трудности и рестрикции заради разпространението на коронавируса, а Меркел няма да бъде тук, за да окуражи гъвкавия отговор на кризата.

Германският канцлер днес е силен, неутрален преговарящ между различните интереси в Европа. Тя полага дипломатически усилия да намали напрежението в Средиземно море между Турция, Гърция и Кипър. Позицията на ЕС в този конфликт може да бъде по-остра на фона на натиска на Франция за по-строги санкции срещу Анкара. Това обещава дипломатически пробойни.

Разочарованието на Латинска Америка

Страните в този регион си имаха достатъчно политически, социални и икономически проблеми и без коронакризата. Сега очакванията са, че ваксинацията в Южна Америка няма да започне преди края на годината и това означава, че те най-вероятно ще имат още една вълна на разпространение на вируса, преди да успеят да завършат ваксинацията.

Аржентина и Мексико са изправени пред допълнителни политически и социални проблеми. В Чили, Еквадор и Перу ще се проведат избори за президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още