Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Политици и експерти подготвят края на пандемията - кога Covid ще стане ендемичен?

Испания и Великобритания възнамеряват да третират вируса като грип след вълната с омикрон. Това променя начина, по който се обработват данните

Политици и експерти подготвят края на пандемията - кога Covid ще стане ендемичен?

Завръщане в нормалността. Оживени заведения в Берлин. Снимка: ЕРА

Омикрон вариантът на коронавируса е толкова заразен, че по-голямата част от хората ще се заразят с него. Но тъй като вариантът е и по-малко опасен от предишните мутации на вируса и много хора вече са ваксинирани, първите страни се подготвят да се справят с вируса по коренно различен начин.

„Възможно е да сме на прага на решителна повратна точка: преминаването от пандемична към ендемична фаза", казва Ален Берсе, федерален съветник, отговарящ за здравеопазването в Швейцария. Имунитетът в групата на хората над 20-годишна възраст е над 90% в Швейцария.

Още по темата

Ако коронавирусът се превърне от пандемичен в ендемичен, това означава, че той ще се появява редовно в определени региони, но броят на случаите ще остава приблизително постоянен всеки път.

Пример за това е маларията в много части на Африка, както и грипът в Европа. Коронавирусът няма да изчезне, но в бъдеще ще се сблъска с все по-имунизирано и следователно - по-малко уязвимо население.

Испания и Великобритания възнамеряват скоро да третират вируса като грип. Това би имало далекообхватни последици за работата с данните за случаите и разпоредбите за ограничаване на разпространението им.

Предвид високите стойности на заразяването Германия също следва стратегия, различна от тази при предишните вълни. Изследователи от Оксфордския университет потвърждават, че в Германия са въведени най-строгите правила за коронавируса в света - с мерки като 2G plus (напълно ваксинирани или възстановени от болестта с актуални бързи тестове), правилата за 2G и 3G и изискването за носене на маска. По-голямата част от обектите в страната обаче остават отворени, така че в момента не се предвижда общо блокиране.

Институтът Robert Koch (RKI) говори за „нова фаза на пандемията", в която чистият брой на случаите преминава на заден план. Вирусологът Кристиан Дростен също вижда в омикрон „възможност" да се излезе от кризисния режим - ако се приеме, че дадено население има широк имунитет. Други страни обаче вече са много по-напред.

Испания настоява за контрол като при грип

В Испания, където делът на ваксинираните над 12-годишна възраст е 90%, правителството вече се подготвя в близко бъдеще да третира пандемията като грип. Това означава, че вече няма да се регистрира всеки случай, а цялостното развитие. Ще се следи само на представителни места в страната от някои болници, лекари и здравни центрове.

Испанският министър-председател Педро Санчес увери, че това няма да се случи „от днес за утре“ и ще бъде направено „с цялата научна прецизност“ и в сътрудничество с ЕС. Във всеки случай промените не би трябвало да настъпят преди края на шестата вълна с варианта омикрон, който в момента се разпространява и в Испания.

И във Великобритания все повече политици и учени призовават коронавирусът да се третира като грип. Вместо масови тестове и масова ваксинация е необходима по-целенасочена стратегия, казва пред The Guardian Клайв Дикс, бивш ръководител на Британската комисия по ваксинация. „Трябва да помислим кога да спрем тестовете“.

Той също така препоръчва да се спре масовото ваксиниране след настоящата кампания за повишаване на нивото на ваксиниране. Според него вместо да се прави четвърта ваксинация на цялото население, в бъдеще трябва да се ваксинират само по-възрастните и особено уязвимите хора, както вече се прави с противогрипната ваксина.

В допълнение към ваксинациите самият омикрон осигурява по-висока имунизация на населението. Това е така, защото според сегашните познания заразяването с този вариант предпазва и от делта варианта. Надеждата е, че това може да се случи и с бъдещите варианти.

Великобритания може да е първата страна, която ще се справи с пандемията

Великобритания е първата страна в Европа, която е засегната от вълната с омикрон. Междувременно пикът изглежда е преминал: броят на случаите намалява, а броят на хоспитализациите се задържа на плато. Единствено броят на смъртните случаи все още се увеличава, но вероятно скоро ще намалее.

От всички страни Обединеното кралство е най-близо до преодоляване на пандемията, ако вече не го е направило, заяви Дейвид Хейман от London School of Hygiene und Tropical Scienceна неотдавнашно събитие, организирано от мозъчния тръст Chatham House. Повече от 95% от британците вече имат антитела срещу коронавируса. По този начин болестта се е превърнала в ендемична.

Правителството също е оптимистично настроено. „Надявам се, че ние ще бъдем една от първите големи икономики, които ще покажат на света как да преминем от пандемия към ендемична болест“, заяви министърът на образованието Надим Захави пред BBC.

Световната здравна организация (СЗО) приветства дебатите. „Нуждаем се от тези дискусии сега", казва главният учен на СЗО Сумия Сваминатан пред Handelsblatt. „Добре е правителствата да подготвят прехода към ендемичната фаза още сега". Тогава коронавирусът ще бъде просто още едно респираторно заболяване.

Дали това ще се случи това лято обаче все още не е ясно, каза тя. Нови предизвикващи загриженост варианти могат да предотвратят това. И нито една страна не може да премине в ендемична фаза, ако пандемията все още бушува в останалата част на света. Ето защо 70% от населението на света трябва да бъде ваксинирано възможно най-скоро. СЗО си е поставила за цел да постигне това до средата на годината.

Американският имунолог Фаучи дава надежда за край на пандемията

Американският имунолог и президентски съветник Антъни Фаучи изрази подобно мнение в материал на Der Spiegel. Ако много хора се ваксинират или оздравеят и от време на време се подсилват с бустер, светът може да достигне до ситуация, в която „хората се заразяват, но само се простудяват“.

В същото време той предупреди да не се смята, че пандемията е приключила: „Може би това ще стане скоро, но все още не е сигурно". Например, вирусът може да мутира отново в страни с много нисък процент на ваксинация - каквито са предимно бедните страни - „и е възможно следващият вариант да бъде не само по-заразен, но и да предизвика по-тежко протичане на заболяването", казва американският експерт.

Европейската агенция по лекарствата Ema обаче предупреди омикрон да не се отхвърля като „леко заболяване". Въпреки това Марко Кавалери, ръководител на отдела за биологични заплахи за здравето и стратегия за ваксините на Ema, призовава „да се помисли как да се премине от настоящата пандемия към по-ендемична ситуация".

Подобно на британския експерт Дикс обаче Кавалери е критичен към постоянните бустерни ваксинации: „Бустерните ваксини могат да се правят веднъж или може би два пъти, но не можем да приемем, че трябва да се повтарят постоянно“. Подсилващата ваксинация на всеки четири месеца може да претовари имунната система на хората и да доведе до свръхзаболяване на населението.

Италианските дебати

В Италия високопоставени експерти призовават Covid-19 да бъде обявен за обикновен грип още в рамките на вълната омикрон, а публикуването на ежедневните данни за новите случаи да бъде отменено - и да се премине към седмичен ритъм. „Броят на новите случаи не говори нищо", заяви неотдавна Андреа Коста, държавен секретар в Министерството на здравеопазването. „Трябва да се разгледа по-внимателно броят на хоспитализациите и заетостта на отделенията за интензивно лечение“, посочва Коста.

В момента в Италия над 2,5 милиона души са заразени с вируса, повече от когато и да било преди. Въпреки това ситуацията в болниците все още е под контрол. Малко под 1700 пациенти се намират в интензивни отделения, докато при предишните две вълни броят им бе малко под 4000. Ето защо кабинетът възнамерява да обсъди нови правила тази седмица. Цветната система на светофара, която вече повече от година разделя регионите на различни нива на предупреждение, също може да бъде премахната.

И България сменя стратегията

Подобна стратегия предприема и българското правителство, след като през миналата седмица Министерският съвет одобри нов план за управление на Covid кризата, при който управлението на всички мерки ще зависи от заетостта на наличните интензивни легла. Новия модел представи премиерът Кирил Петков заедно с министъра на здравеопазването Асена Сербезова и министъра на образованието и науката Николай Денков. На пресконференцията стана ясно, че интензивните легла в страната са 1268, а тези за деца - 62. Този брой е значително по-висок от обявения при последната вълна през есента при служебния кабинет.

Новият модел разделя страната на шест клъстера от области, за да могат да бъдат прехвърляни пациенти при нужда в болница в съседен град или област. Затваряне на бизнеси, заведения, кафенета и преминаване на учениците на онлайн обучение ще има при 80% заетост на интензивните легла в съответната област или на национално ниво. С новия брой на тези легла обаче за момента по-голямата част на България е далече от този момент. Според новия модел за управление на кризата в центъра на плана са четири цели - да се съхрани възможността на здравната система да лекува, максимално дълго време децата да посещават училище присъствено, бизнесът да бъде компенсиран справедливо и да бъде напълно ясно какви мерки предстои да се въвежда предвид заетостта на реанимационните ковид легла. Етапите, на които се въвеждат мерки, са четири - 50%, 60%, 70% и 80% заетост на интензивните легла, а мерките при достигането им ще бъдат задължителни. Гражданите и бизнесът ще бъдат предупреждавани поне три до пет дни за предстоящото запълване на леглата и влизане в крайните трети и четвърти етап чрез карта, която ще се обновява редовно.

Критиците: при омикрон има по-високата смъртност, отколкото при грипа

За Чезаре Числаги, бивш председател на Асоциацията на италианските епидемиолози, обаче премахването на ежедневните данни за коронавируса би било равносилно на загубата на контрол. Въпреки че смъртността при омикрон варианта вече е в границите на ежегодния грип, двата патогена все още не са сравними. „Сред неваксинираните хора омикронът е три до седем пъти по-смъртоносен от грипа", изчислява специалистът по данни Матео Вила от мозъчния тръст Ispi.

Сравнението с ежегодния грип може да се направи само ако цялото население е ваксинирано. Друг момент: „Между 15 и 20 процента от населението се разболява от грип през зимата", казва Вила. От друга страна омикрон ще зарази 100% от хората без подходяща контрастратегия – „и то за много кратко време“.

Дори ако смъртността е в рамките на грипа, по този начин се увеличава пет пъти не само броят на заразените, но и броят на смъртните случаи. „Всяка година в Италия от грип умират средно между 15 000 и 20 000 души", казва Вила. Преведено на случая с омикрон, това би означавало 100 000 смъртни случая – „толкова жертви на Covid, колкото имахме през цялата 2020 г.".

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
2
 
1
 
14
sando1 до: julian12
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Ти роб ли си?
2
 
4
 
13
julian12 до: khao
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Където и да живееш ще си същия роб.
1
 
4
 
12
julian12 до: julian12
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
*ПЛАНДМИЯ!
1
 
5
 
11
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Никога не е имало пандемия. Има ПЛАМДЕМИЯ!
4
 
2
 
10
sando1 до: khao
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Коя е? Русия ли? Там май има задължителни ваксини вече за някои? Иначе много ревете за правата, ама като ви питат сте най-свободните....

Още от Анализи
Вятърът на промяната: Как вятърните турбини ще помогнат на климата и на Украйна