IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политиката на Фед зависи и от темпа на ваксинацията

Оттеглянето на монетарната подкрепа още не е на дневен ред, но началото на разговорите за това как да се направи то може би не е твърде далеч

20:07 | 27.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Стабилни цени, пълна заетост - и нива на ваксинация. Като се имат предвид огромните суми, които централните банки наляха в глобалната икономика от началото на пандемията, е напълно разумно е да се погледне отвъд традиционните показатели, когато се обмисля дали да се намалят интервенциите, пише Дейниъл Мос за Bloomberg.

Джеймс Булард, президент на клона на Федералния резерв в Сейнт Луис, наскоро каза, че ваксинирането на три четвърти от американците би било сигнал, че пандемията приключва, необходимо условие за съкращаване покупките на облигации. На пръв поглед звучи като изместване на целта в момент, когато централните банкери вече са подложени на строг контрол заради експанзионистичната си роля в кризата. Идеята идва само месеци след като Фед преразгледа стратегията си за постигане на изплъзващата се цел за инфлацията, като позволи - ако не и насърчи - темпът на нарастване на цените да надвишава 2% за известен период (компенсирайки по-ниската инфлация в предходен - бел. прев.) Поставя ли гуверньорът на Фед Джером Пауъл ново условие за адаптиране на курса или Булард просто импровизира? 

Би било погрешно да се прави извод, че коментарите на Булард непременно отразяват мнението на Федералната комисия за открития пазар (FOMC), която взема решения относно лихвените проценти. 10-годишният ми престой във Вашингтон ме научи, че само няколко души в институцията наистина имат значение, като не всички са членове на FOMC. Въпреки това Булард е влиятелен и оригинален мислител и точно в тези моменти се нуждаем от по-широк подход за калибриране на политиката от индекса на разходите за лично потребление - предпочитаният от Фед измерител на инфлацията - или месечният отчет за работните места. Траекторията на вируса е жизненоважен фактор, който започна да се губи, тъй като хората се почувстваха окуражени от разпространението на ваксините. Преобладаващият шум на пазарите през последните няколко месеца беше посветен на покачването на доходността на глобалните облигации и на идеята, че инфлацията ще се ускори бързо от много ниската си база.

Макар че времето за обмисляне на някакво оттегляне на монетарната подкрепа не е настъпило, началото на разговорите за това как да се направи то и да се избегне паниката сред инвеститорите може би не е твърде далеч. Централните банкери по света обаче нямат много опит в изтегляне от количественото облекчаване. По-удобно им е да преценяват нивото на номиналните лихвени проценти, нещо, което изглежда почти старомодно в наши дни.

Точно този относителен вакуум отразяват коментарите на Булард. Европейската централна банка и Английската централна банка трябва да им обърнат внимание, както и няколкото монетарни институции в Азия, които възприеха неконвенционални инструменти, за да подкрепят икономиките си. „Фактически има пандемичен тест за следващите регулаторни решения... дори и той да не приеме точната форма, предложена от Булард“, пише Кришна Гуха от Evercore ISI, бивш служител на Фед.

От бичите прогнози за растежа в световен мащаб се подразбира, че стимулите ще ускорят възстановяването, след като веднъж хората и фирмите се почувстват свободни да се върнат към някакво подобие на нормалността. Голяма част от фокуса е върху САЩ, където икономиката се очаква да отбележи най-добрата си година от 1984 г. насам.

Графикът за ваксинация е от основно значение за тези съображения. Всеки, който си мисли, че Covid инфекциите са минало, просто трябва да се огледа: Япония е напът да въведе отново извънредно положение в най-важните икономически градове, а броят на заразените расте в развиващите се страни, където е съсредоточено огромното болшинство от населението на света. Случаите достигат тревожни нива в Индия, Бразилия, Турция и Аржентина.

Тези, които са изгубили вируса от поглед, би било разумно да се вслушат в Булард. Федералният резерв може да не приеме предложенията му, но той поне установи проблема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още