IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половият проблем, който вреди на глобалния растеж

Икономическият модел на Запада, който се основава и на относителната свобода на жените, се сблъска с много по-различното равновесие в други части на света

16:44 | 13.09.16 г. 8
Половият проблем, който вреди на глобалния растеж

Когато стане дума за определяне на причините за двата основни икономически проблема, които в момента притискат богатите страни - увеличаващото се неравенство и забавянето на икономическия растеж, полът рядко се споменава. Английският икономист и социолог Томас Малтус, първообразът на икономическия песимист, обаче бил завладян от тревожната мисъл, че "страстта между половете" има централно значение за икономическите несгоди.

Ако Малтус беше жив, без съмнение би заявил, че западната икономика плаща цената за прекомерния растеж на населението в най-бедните страни по света, пише Bloomberg. 

Увеличаването на глобалното предлагане на работна сила оказва натиск върху заплатите на трудещите се в западните държави, с които най-бедните жители на света се конкурират за работа. То също така увеличава неравенството и насърчава бизнеса да преследва евтиния труд. Резултатите са отслабване на стимула за инвестиции и по-бавен световен растеж.

Неравенство в доходите

Акцентът, който Малтус поставя върху растежа на населението, отдавна е отхвърлен, защото през голяма част от 19-ти и 20-ти век прогнозите му за икономическа стагнация не се потвърждават. Скоро след като той публикува "Есе за законите на населението" през 1798 година, а Европа и Северна Америка навлизат в период на устойчив икономически растеж.

Делото на мъжете изобретатели от Викторианската ера е ключово за този растеж, но не е единственият фактор. Роля оказва и нещо, на което Малтус едва ли би заложил - увеличаването на възможностите на жените. Когато жените започнали да ходят на работа, придобили икономическа независимост и се отървали от ранните бракове, семействата станали по-малки.

Тези по-малки семейства стимулирали икономическия растеж по множество начини, включително като предотвратявали натиска върху средната заплата. По-високите заплати не само допринесли за увеличаване на жизнения стандарт на средното семейство, но и подтикнали компаниите към механизация, което пък дало тласък за индустриализация. По-малките семейства освен това имат по-големи възможности да образоват децата си и да спестяват. Малтус остава в историята. Досега.

В началото на глобализацията Западът имаше удовлетворяващ икономически модел, характеризиращ се с бърз растеж и високи доходи, който се основава и на относителната свобода на жените. Той обаче се сблъска с много по-различното равновесие в други части на света.

С падането на търговските бариери западните работници вече трябваше да се конкурират с армия от нископлатени неквалифицирани работници от останалата част на света - резултат от високите нива на раждаемост и ниския жизнен стандарт, характерни за страни, където жените са "граждани втора ръка".

Над 60% от необразованите хора в света са жени. Жените печелят с 24% по-малко от мъжете, само 20% от собствениците на земя са жени, както и под 25% от всички законодатели.

Особено тревожно е обаче, че няма изравняване между Запада и останалата част от света.

Индексът на половото равенство на Центъра за история на глобалната икономика показва, че макар като цяло да има подобряване на относителните позиции на жените през изминалия век, се отчитат малко промени в изравняването на правата им в отделните страни. Липсата на изравняване, наред с отварянето на световната икономика, подкопава равновесието, постигнато от Запада преди време.

В нов работен документ на Центъра за история на глобалната икономика авторите твърдят, че тази липса на изравняване отразява следния факт: половото неравенство е дълбоко вкоренено в семейните структури. Различията в това, което експертите наричат "благосклонно отношение към жените" на семейните институции (например нормите за брака), могат да се проследят до древността.

По парадоксален начин най-ранните цивилизации с времето стават най-патриархални (обществата на ловците-събирачи са били сравнително по-равноправни от наследниците си). В съвремието ниската благосклонност към жените на семейните структури най-често се наблюдава в общества, където неравенството е най-силно изразено.

Индексът на равенството между половете на ООН, който включва отчитане на здраве, политически права, образователни постижения и икономическо участие, помага да се очертаят различията между половете по региони.

В арабските страни участието на жените в трудовия пазар е значителен проблем, като достига минимуми от около 15% в Ирак и Сирия. В Африка, южно от Сахара, напротив, има тенденция жените да се включват активно в трудовия пазар, но там те носят тежко репродуктивно бреме при ниво на раждаемост от малко под пет деца на жена.

Детските бракове също са проблем, който оказва влияние не само в Африка, но и в Южна Азия, където над половината жени между 20 и 49 години са били омъжени в детска възраст.

Ако жените в Индия и Африка имаха възможността да се радват на нещо, близко до свободите на западните жени, то икономиките на тези страни биха били по-богати, а натискът върху възнагражденията на неквалифицираните работници би бил по-слаб.

Макар половото равенство вече да е тема на безброй дискусии по целия свят, то забележимо отсъства от икономическите дебати за неравенството и растежа. Книгата на Тома Пикети "Капиталът през 21 век" имаше за цел да бъде изчерпателно изследване върху богатството и неравенството, но се ограничава със само едно споменаване на половете.

Темата изобщо липсва от забележителната книга на Ричард Болдуин и Коен Теулинг "Трайната стагнация: факти, причини и лекове" ("Secular Stagnation: Facts, Causes and Cures"), чиито 21 сътрудници са мъже (повече или по-малко норма за една икономическа книга). Лесно е да отхвърлим Малтус, но изглежда е лесно и да повтаряме грешката му.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 16 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Полови проблеми в западния свят има защото на едни амбициозни геьове, повечето от които политици и визионери, все жените и истинската женственост им пречат да се чувстват пълноценни ******.Не могат да спят спокойно докато не унищожат нормалните взаимоотношения между мъжа и жената и самата женска същност защото мечтата им е на мястото на истинските и отдавна дефинирани мъжественост и женственост силово да наложат едни техни си геьовски лъжи и фалшификации. Как да си обясним по друг начин, че след толкова много години борба за феминизъм и равнопоставеност на половете в развития свят раждаемостта и семействата са на изчезване за сметка на възхода на хо.мосексуалистките безумия и гадости?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Няма как да стане , защото на тия жени е генетично заложено най важното : да имат мъж и един куп деца. Всичко останало :образование и кариера , са свързани с финансовите възможности на родителите , а пък при положение че в оня свят , баща който има много дъщери е за завиждане , а баща с много синове -за оплакване , смятай каква стока са дъщерите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
mrynmryn
преди 7 години
Не знам как жени от подобни държави, не напускат веднага за някоя "бяла" страна, нека се е**т само мъжете помежду си, след като ги третират, като поточни линии за лапетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
SS-23
преди 7 години
А най-интересното от "умните" мисли на тоя тик*веник Малтус е, че се говори за "растеж на икономиката", а в същото време са намеква за "нуждата" от практическа "ликвидация на бедните", които не искали и не можели да купуват, лапат и харчат повече, от колкото практически им е нужно, не искали да хвърлят 30% от храната, за да "съдействали на икономиката".Тогава от къде ще идва "растежа на икономиката", като хората трябва да намалеят?! Ахааа, ясно - от високите цени, които "богатите" щели да плащат сами на себе си... аха ... Виж ти, значи вече да знаем, че "ръст на икономиката" не значи по-голямо производство, а "по-високи инфлационни цени, при намалено производство"!! Бреййй, че интересна "икономика" - важна била не "икономиката" , а "дохода от нея". Найс, а - по-малко да работиш и произвеждаш, а повече да печелиш ... перпетумм мобиле е измислил учЕн, на учЕните - Малтус?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
SS-23
преди 7 години
Увеличаването на глобалното предлагане на работна сила оказва натиск върху заплатите на трудещите се в западните държави, с които най-бедните жители на света се конкурират за работа. То също така увеличава неравенството и насърчава бизнеса да преследва евтиния труд. Резултатите са отслабване на стимула за инвестиции и по-бавен световен растеж.---Тц, тц, тц ...брейй, виж ти - къде било заровено кучето. Сталин какво беше казал за "човека и проблема" ? :))) По тази логика, не съм далеч от мисълта, че ако населението на Земята съ състои от ... Един човек (оня, чието Око гледа от пирамидата), "растежа" ше е максимален,.. нали ?! :)))п.п. *** сбръканяка е тоя Малтус ... не е истина... :(((( колко изкривено може да стане възприятието на света, под въздействието на желанието "за увеличаваща се печалба във всеки миг"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"Ако жените в Индия и Африка имаха възможността да се радват на нещо, близко до свободите на западните жени, то икономиките на тези страни биха били по-богати, а натискът върху възнагражденията на неквалифицираните работници би бил по-слаб."Най малкото тия жени щяха да ходят на работа всеки ден , а не да стоят в къщи като фабрики за деца...което е и проблемът на тия държави ! И на нас днес , за съжаление !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
balkando
преди 7 години
От една страна всяко общество има право на своите си традиции и манталитет. От друга - светът очевидно се пренаселва. Постиженията в транспорта и комуникациите неминуемо довеждат до преселения, започнали в края на 18-и век с параходите и влаковете, и продължаващи до днес с все по-голяма интензивност. Надеждата, че обществата, традициите и културите ще се променят със същата интензивност, с която върви миграцията, са меко казано наивни. Реално тече глобално изравняване на доходи и заетост, вследствие от миграцията. Изнасянето и аутсорсването на производства е част от процесите. Обедняването на крайните квартали в американските мегаполиси, за което имаше статия тук, е част от това глобално изравняване. Докато бяха относително изолирани една от друга, цивилизациите поддържаха някакъв вътрешен баланс в рамките на границите си. Сега бариерите са вдигнати. Всичко се слива и следва смесване, изравняване и някакъв нов баланс, който ще е резултат от началните условия и предприетите мерки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
studioaa
преди 7 години
Този проблем не съществува и точно толкова реален отколкото имагинерното глобално затопляне причинено от човека. Тези *** от ООН и европейската комисия, които продуцират митове като т.н "gender pay gap", разбира се никога не са си направили труда да измерят продуктивността на на лицата, чиито доходи сравняват - защото ще се съгласите, че няма как за различна продуктивност да има един и същ доход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още