IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползите от дистанционната работа могат да дойдат с голямо закъснение

Подобно нещо се е случило в миналото с информационните технологии

21:31 | 29.04.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономистът Робърт Солоу някога отбеляза остроумно, че компютърната ера може да се види „навсякъде, освен в статистиката за производителността“, пише Клеър Джоунс за Financial Times.

Солоу говореше за парадокса на производителността, установен през 80-те години, когато нарастването на разходите за информационни технологии не бе отразено в данните за БВП. Днес Deutsche Bank са пита дали ще видим подобен парадокс, когато става въпрос за работата от вкъщи. Съмненията на Deutsche съвпаднаха с обявения от нея хибриден модел, при който банката ще позволи дистанционна работа до три дни в седмицата.

Според кредитора причината за парадокса с компютърната производителност се свежда до четири основни фактора:

„Първо, грешки при измерването. Второ, компютрите доведоха до по-голяма сложност и следователно напредъкът беше по-ограничен, отколкото като цяло се предполагаше. Трето, положителните ефекти се появиха с голямо забавяне - често десетилетия по-късно. И четвърто, несъответствие между производителността на индивида и тази на цялостната икономика.” 

В новата тогава компютърна ера фактът, че хората трябваше да се адаптират към машините и новите процеси, натежаваше върху производството.

В случая на работа от вкъщи, авторите отбелязват, че „творческите задачи без фиксирани резултати“ обикновено изискват много интензивна комуникация. И макар че съществуващите екипи могат да повишат производителността си дистанционно, новодошлите ще имат трудности с интеграцията и „ще изградят неформални знания и установят неформални мрежи“.

Възможно е - както отбелязва Deutsche Bank - да се адаптираме и да станем по-добри потребители на Zoom, но не сме убедени, че някога ще може да има толкова ефективна комуникация по канали като Slack, колкото при контакта очи в очи, при който има много повече начини за набиране на информация от неща като тона на гласа или езика на тялото. Ако някой „замръзне” в Microsoft Teams, вероятно то е заради интернет връзката му, но ако нещо запецне на живо, значи е поради неправилна реплика.

Едно общо предимство на цифровизацията и работата от дома е, че те позволяват на компаниите да наемат сред много по-широк кръг служители, с много по-малко географски бариери. Все пак, освен ако всички не работят от вкъщи през цялото време, тези бариери могат да бъдат също толкова ограничаващи за служителите, работещи далеч от централата, които търсят повишение, но не могат да впечатлят висшестоящите.

Като цяло не сме сигурни дали това сравнение работи както смята Deutsche, въпреки че е интригуваща идея. Аргументът, че дигитализацията подобрява икономическото представяне е много по-убедителен от доказателствата, че работата от дома повишава производителността. Собственият ни опит с дистанционната работа през последната година е донякъде нееднозначен и опитът на повечето наши колеги отразява това.

Това, което бележката на Deutsche Bank обаче илюстрира добре, е, че има безброй фактори, които трябва да се вземат предвид както за работника, така и за фирмата, когато става въпрос за определяне къде и как трябва да се трудим. Вероятно постигането на правилния баланс ще отнеме доста време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хоум офис 1 ден у седмицата.Стига толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
но все пак хоум офиса нека остане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
+1 много точен коментар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
rabotniat
преди 2 години
Изваждайки хората от живия контакт ги обрича на това да не познават(Реално и емоционално )колегите си. Непознавайки колегите си, ти не можеш да създадеш здрав и сплотен екип. Това в някой случай е проблем само на работодателя(ако атмосферата във фирмата е токсична). Като резултат ефективността на хората спада. Във фирмите със изграден колектив нещата работят до момента, в който започнат да напускат хора. Наблюдавайки какво се случва в моя екип с новите хора, мога съвсем спокойно да предположа, че новосвормирана фирма с изцяло хоум офис екип няма да прокопса. Реално новобранеца се хвърля да се учи да плува в океана. Да не говорим за другите неудобства. Работя в софтуерна фирма, която пише софтуер за мобилни устройства, дори за телевизори. И да не ви разправям, какво разменяне на плазми и таблети се случва през ден-два. Умрела работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Аа, време беше, все пак цели 2 дни нямаше пропаганда на хоум офиса.Всичко в тази статия е прогнози и ако.А социалните вреди върху хората къде са?98% от фирмите нямат опит с хоум офиса, нито имат база за сравнение с предишни периоди.Тези, които имат, добре знаят за вредите и спада на ефективността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Струва ми се, че инвестора са ги пратили хоум офис и сега не искат да се връщат в офиса и за това се пускат едни и същи статии в тая посока от няколко седмици насам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още