Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ползите от дистанционната работа няма да дойдат веднага

Опитът показва, че отнема време, за да се адаптират бизнес практиките така, че да използват ефективно новите технологии

Ползите от дистанционната работа няма да дойдат веднага

Снимка: Bloomberg

Коронавирусът предизвика радикални и неравномерни сътресения в работата и личния живот на хората по целия свят. Въпросът за бизнеса, институциите и служителите днес е как дистанционната работа се развива в дългосрочен план и дали те могат да извлекат ползите от нея, пишат за Financial Times Джонатан Динджъл и Брен Ниймън, професори по икономика от Чикагския университет. 

Още по темата
Когато Covid-19 удари, властите трябваше да знаят колко хора могат да работят извън работното си място, за да прогнозират икономическите щети и да планират реакциите. Използвахме минали проучвания, за да класифицираме кои дейности могат да се извършват от вкъщи и кои - като тези, които се нуждаят от защитно или предпазно оборудване или работят директно с обществеността - не могат. Ние изчислихме, че 37 процента от работните места в САЩ биха могли да се извършват изцяло от дома, посочват авторите.

Тази средна стойност обаче прикрива ярки разлики по местоположение, дейност и ниво на доходи в способностите на работниците да запазят работата си, без да рискуват да бъдат изложени на Covid-19. Близо 90 на сто от позициите във финансите, със средна почасова ставка от около 35 долара, могат да се изпълняват от вкъщи. Почти няма такива в областта на приготвянето на храна, почистването или земеделието, където обикновено се плаща по-малко от 15 долара на час. Приблизително половината от работещите в технологични центрове като Силициевата долина биха могли да останат вкъщи, но много по-малко в доминирания от развлеченията Лас Вегас.

Има големи разлики в международен план. В Люксембург, една от най-богатите страни по доход на глава от населението, по-голямата част от работата може да се извършва от дома. В Италия и Испания делът е около една трета. В Мексико или Турция - една пета.

Въпреки че нашите оценки се основават на данни отпреди пандемията, те приблизително съвпадат с действителния дял на работата, извършвана от дома сега, измерена от последващи изследвания, като по-бедните държави и работници са изправени пред ужасни икономически условия. Рано е да се каже как домашната работа се е отразила на производителността, въпреки че проучванията сочат, че за мнозина тя е по-удобна.

Но когато оценяват представянето на своите организации в пандемията, мениджърите трябва да имат предвид две предупреждения. Първо, пазете се от объркващи обстоятелства. Бизнесът често провежда експерименти за оценка на въздействието върху печалбите преди да възприеме нови технологии. Това не се случи миналата пролет. Служителите внезапно започнаха да работят дистанционно на фона на затворени училища, свиващо се търсене и най-тежката криза в здравеопазването за последните 100 години.

Второ, временната работа от вкъщи може да е нещо много различно от постоянната промяна. Ние осъществихме нашето изследване без срещи, но бяхме колеги от пет години. Взаимоотношенията изискват инвестиции в човешки капитал, като искането нови служители да работят заедно от разстояние не е същото като такова за утвърден екип.

Дистанционната работа беше технологично възможна преди Covid-19. Тя може да се ускори след пандемията, но процесът няма да бъде автоматичен. Опитът показва, че отнема време, за да се адаптират бизнес практиките така, че да използват ефективно новите технологии.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
4
 
6
Hahoto2 до: фиг.1
преди 1 месец
Никога не съм бил националист, виж пишман съм ставал много пъти. И не съм на Шипка, но не съм и вкъщи. "Злобарка за добро утро" не ми е нужна, имам си съпруга. Това че Инвестор не сложиха едно банерче с българското знаме, поне като гугъл, за мен говори много. За теб щом е нормално, въпрос на гледна точка. Инак Киряк Стефчовци, има на всякъде! ЧЕСИТ ПРАЗНИК!
4
 
2
 
5
фиг.1 до: Hahoto2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Що, вие пишман националистите как точно го празнувате? Всички сте се събрали на връх Шипка и пеете патриотични песни ли? Може би този коментар си го постнал именно от там? Не бих посмял да предположа, че в момента си седиш пред компютъра вкъщи, след като днес си станал от леглото малко по-късно и си ударил една злобарка за добро утро.
2
 
6
 
4
shinawatra до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Така е, за по-младичките звучи привлекателно. Но хоум офисът носи страшни негативи, ако е за постоянно. Само за хората с психични отклонения, комплекси и друг вид проблеми е ОК!
3
 
6
 
3
преди 1 месец
ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! ИНВЕСТОРЕ, 11 часа е, по нищо не се разбира, че е 3-ти март във вашия сайт!? Или националните празници противоречат на глобалиския либерастки ред, на който вие така преданно служите!
4
 
6
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
И като допълнение - хората са социални същества, имаме нужда да се събираме със себеподобните си, да общуваме, лишаването ни от тази физиологична нужда води до депресии и заболявания на психиката.

Още от Анализи
Защо Маркус Зьодер няма да бъде следващият канцлер на Германия