Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Понижените икономически прогнози на МВФ са предупреждение за света

Те отразяват факта, че пандемията все още не е под контрол

Понижените икономически прогнози на МВФ са предупреждение за света

Снимка: Bloomberg

МВФ отправи остро предупреждение, че щетите от коронавируса за глобалната икономика се влошават. Фондът понижи прогнозите си за растежа, направени през април - които дори тогава предвиждаха най-лошото свиване след Голямата депресия - след като светът не успява да овладее заразата, а фокусът на панедмията се измества от Европа към Америка. Със задълбочаването на кризата е жизненоважно регулаторите да удвоят усилията си, за да избегнат още по-голям икономически срив и да подкрепят евентуалното възстановяване, пише Financial Times в редакционен коментар. 

Още по темата
Макар че общото настроение в Европа е на облекчение от постепенното потискане на коронавируса и намеренията да се наслаждаваме на това, което остана от лятото, болестта все още се разпространява по света. Много от най-гъсто населените страни, като Индия и Бразилия, са свидетели на бързо увеличаване в броя на смъртните случаи. Заразените в юга и запада на САЩ също нарастват, но засега, слава богу, смъртността не се повишава със същата скорост. Дори в много от страните, които изглежда, че са елиминирали болестта напълно, понякога има изолирани огнища и сега трябва да се научат да живеят с вируса като постоянно присъствие и потенциална заплаха.

Упоритостта на пандемията е една от причините за понижените прогнози на МВФ. Сега фондът очаква световната икономика да се свие с 4,9 на сто тази година, спрямо 3 на сто в предишния си набор от прогнози. Това би „застрашило“ в голяма степен напредъка на света в намаляването на крайната бедност след 90-те години. Междувременно държавният дълг ще надмине рекордното ниво, достигнато през Втората световна война, според главния икономист на фонда Гита Гопинат. Прогнозите за следващата година също са лоши. Като изключим Китай, и развитите, и развиващите се страни няма да надхвърлят брутния си вътрешен продукт отпреди кризата преди края на 2021 г.

Много фактори допринесоха за мрачните перспективи: дългосрочните щети за икономическия потенциал от спирането са по-лоши от предвиденото от МВФ, страните, които в момента излизат от блокажите, ще трябва да продължат със социалното дистанциране за по-дълго, а допълнителните разходи за компаниите ще са по-високи заради новите практики за безопасност и хигиена през втората половина на тази година. Нещо повече, икономиките, които сега имат нарастващ брой инфекции, ще трябва да удължат блокажите. Резултатът от всичко това е намаляване на световната търговия и бизнес инвестициите.

Една положителна област са финансовите условия. Усилията на централните банки, водени от Федералния резерв, стабилизираха капиталовите пазари и позволиха на правителствата на развиващите се икономики да наберат средства след сътресенията по-рано през годината. Разминаването между пазарите на акции и състоянието на икономиката обаче повишава възможността финансовите условия изведнъж да се влошат, ако акциите спаднат, водейки до завръщане на хаоса на пазарите.

Монетарните и фискалните стимули са от първостепенно значение за подпомагане на световното икономическо възстановяване. МВФ също разумно призовава държавите да се въздържат от по-нататъшна ескалации на конфликтите, свързани с търговията и технологиите - САЩ обмислят допълнителни мита за европейския износ като част от спора относно третирането на производителя на самолети Airbus. Фондът също така подтиква към глобално сътрудничество, за да се смекчи всяко повторение на пандемията и да се „затвърди“ намаляването на въглеродните емисии.

Макар блокажите да намалиха разпространението на заразата в Европа, те не сработиха толкова добре в много от по-бедните страни, където неформалните икономики и различните поколения, живеещи в едно домакинство, затрудниха неимоверно ограничаването на болестта. По-бедните страни също така имат много по-малко ресурси за борба с нея. Ако прогнозите на МВФ са верни, то те вероятно ще се нуждаят от още повече финансова помощ. Богатият свят трябва да гарантира, че ще я получат.

По статията работи: Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Израел и ОАЕ извършиха геополитическа дефибрилация в Близкия Изток