IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Популизмът остава сериозен проблем за Европа

В ЕС икономическите проблеми и политическата турбулентност имат своите местни специфики

12:41 | 18.12.16 г. 8
<p>
	<em>снимка: Ройтерс</em></p>

снимка: Ройтерс

Правителствата на страните от ЕС тъкмо се зарадваха, че президентските избори в Австрия бяха загубени от местните десни популисти и дойде новината, че министър-председателят на Италия Матео Ренци подава оставка заради резултатите от референдума, проведен в Италия.

От Bloomberg смятат, че в неясната бъдеща политическа обстановка европейските лидери трябва да решат какви мерки трябва да предприемат, за да върнат доверието на хората в либералните ценности. Ако се провалят, то последиците биха били непредсказуеми. 

Австрийската „Партия на свободата“ няма да изчезне. Популистката партия би била възприета като екстремистка преди немного време – нейната реторика е силно националистическа, антиимигрантска и против ЕС. Норберт Хофер, макар и загубил президентската надпревара, спечели внушителните 48,3% от гласовете на избирателите. Проучванията показват, че тази партия ще получи голяма подкрепа на парламентарните избори в Австрия през 2018 г.

В Италия популлистите набират скорост. Резултатите от проведения референдум бяха направо унизителни за Ренци и той подаде оставка. На бъдещите предсрочни избори се очаква популистката партия Движение „Пет звезди“ да е основен претендент.

Същевременно икономическата ситуация в напълно дезориентираната Италия никак не е добра, а проблемите с банковата криза още не са решени. Финансовата бъркотия може да стане и по-лоша. Ситуацията е толкова неясна, че поставя под въпрос плановете за рекапитализация на Monte dei Paschi di Siena, най-слабата от най-големите италиански банки.

Евентуален крах на банковата система на Италия би оказал изключително сериозни политически последици, тъй като банковите облигации се притежават основно от домакинствата, а заради настоящите нормативни правила на ЕС именно притежателите на облигации поемат голямата част от тежестта на един евентуален банков фалит.

От Движение „Пет звезди“ силно се надяват на подобен развой на събитията. Ако държавата се намеси и реши да поеме банковия дълг върху плещите си, то и без това огромният публичен дълг би станал изключително труден за управление.

Фискалните проблеми на Италия от години насам водят до нулев или близък до нулата икономически растеж. Програмата на министър-председателя (в оставка) на Италия Ренци за реформа засега не може да бъде осъществена. 

В рамките на целия ЕС икономическите проблеми и политическата турбулентност имат своите местни специфики. Следователно всяка една държава трябва да се справя на локално равнище с проблемите си. Въпреки това, ЕС трябва да предприеме колективни мерки срещу растящите антиевропейски настроения.

Сега е добър момент да бъдат показани ползите от ЕС. Италия се нуждае от помощта на останалите държави членки, за да се справи с банковата криза. Съюзът като цяло се нуждае от по-укрепваща фискална политика и по-смекчен тон по отношение на нуждата от фискална дисциплина. Очевидна е и нуждата от ясен диалог с гражданите по отношение на техните притеснения, свързани с ЕС, включително и по-въпроса с мигрантите.

За да се справи с антиевропейския популизъм, ЕС трябва да работи по-добре и това да стане очевидно. Осъзнаването, че идеята за Единна Европа е в беда, би било добро начало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
тва е еврейска пуммия ала Блумбърг и нема смисъл от коментар ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
Популизъм е дума с латински корени и идва от думата populus, което значи народ. Т.е. става върпос за неща, които отговарят на желанията, разбиранията и манталитета на НАРОДА !!! Няма и не може да има "европейско", ако няма и не е преимуществено "народното". Има още една латинска дума, свързана с термина и тя е "нация" - това е исторически обособила се група от хора, които говорят един и същ език, обитават определена територия и имат общ пазар. И ако с територията и пазара що-годе Европа се е справила / колко добре - друг въпрос /, то с езика, културата и манталитета -не и това няма да стане. Разбираме, че в тази връзка от десетилетия се прибират представители на други етноси и религии, че се размива културата и наложилата се религия,че се насилват обществата да приемат кръвосмешение,педофилия и ***..де.растия за новото нормално... Това,обаче,не са ценности и точно затова популите не ги приемат.И точно затова избуява национализмът.Защото на хората им писна от Блумбърг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
Naiv
преди 7 години
Като начало , да кажат какво имат предвид либерални ценности и да ги класифицират според наказателния кодекс . Нещата не опират вече до доверие , а до противобясна инжекция .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
А защо европейските политици прокарват политики против волята и убежденията на европейците? Това не е ли заплаха? И не е ли главната причина за успеха на популистите?Все още никой не е отговорил на въпроса как толкова умни политици със силни администрации и екипи въртящи половината свят на малкия си пръст допускат тъ.пи, та чак ***.ски грешки. Просто това не са грешки а целенасочена политика. Европейците искат да чуят истината ЗАЩО, политиците им не искат да я кажат и ето как изгрява шанса на популистите.Не им прехвърляйте така удобно вината на популистите ами не спирайте да питате политиците за истинските им мотиви зад действията им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
"От Bloomberg смятат, че в неясната бъдеща политическа обстановка европейските лидери трябва да решат какви мерки трябва да предприемат, за да върнат доверието на хората в либералните ценности. Ако се провалят, то последиците биха били непредсказуеми. "А от Блумбърг не смятат ли че либералните "ценности" докараха нещата дотук ?! Слава Богу , човечеството е живяло цяла вечност без такива "ценности" и е оцеляло !Статийката ви е претоплена манджа и въобше не е актуална ..."ценностите" въобще няма да помогнат на Италия , даже напротив , справка Гърция !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още