IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пореден ръст на приетите нови закони в Централна и Източна Европа

Финансовият сектор и секторът на услугите са с най-голям брой промени в регулациите

08:47 | 01.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: Ройтерс</em></p>

снимка: Ройтерс

Общо 1 098 закона са приети между 1 август 2015 и 1 август 2016 година в шест държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). По този начин се отбелязва ръст на активността от 5,5% в сравнение с предходния 12 месечен период, когато са били приети едва 1041 акта, се посочва в доклада Grayling AcTrend Report 2016.

От всичките 1098 закона 483 имат директно отражение върху бизнеса: над една трета от тях (37%) засягат бизнес средата като цяло. От секторните регулации най-голям дял (17%) от новото законодателство се пада на сектора на финансите.

За сравнение - през миналата година с най-много промени е бил секторът на земеделието (14%), както е видно от Grayling AcTrend Report 2016, изготвен от специалистите по връзки с държавната администрация на агенция Grayling в ЦИЕ. 

За България агенцията отбелязва, че правителството доминира политическия дебат. То е основен източник на ново законодателство и, на моменти оказва натиск над парламента при приемането на спорни закони. „Текущата конфигурация на парламента не позволява много гъвкави коалиции, така че страната е на ръба на нова политическа криза“, пише в анализа.

Също както и в предходния наблюдаван период най-активни са законодателите в Румъния с 299 приети закона, следвани от Полша с 227 и Унгария със 186. Въпреки това се наблюдава само скромен ръст в активността от 5,5%, за региона, в сравнение с предходната година. 

Тази година сферата на информационните и комуникационните технологии е сред най-малко регулираните индустрии, за сметка на финансите.

Правителствата са основните вносители на ново законодателство, регулиращо бизнес практиките. Това е така в 75% от случаите, а в останалите са народните представители. Това е в противовес на миналогодишните резултати. Най-активни са народните представители в Полша, които са внесли 43% от законодателните инициативи, следвани от Румъния (27%) и България (25%). Унгарските депутати са четвърти с 22%.  

В региона на ЦИЕ 18,8% от одобрените актове, които ще окажат влияние върху бизнеса, са приети с извънредна (съкратена) процедура. Делът на тези процедури е най-висок в Румъния, където 52% от законите са били приети по специален ред, поради “неотложна важност“ за правителството.  

Почти половината от приетите закони са генерирали значителен медиен интерес, което е с 15% по-висок индикатор в сравнение с миналата година. Най-висок ръст на медийния интерес е отбелязан в Словакия 39% и Румъния 20%. 

“Парламентите на всички държави в региона на ЦИЕ продължават да са изключително активни. Вече трета година подготвяме този доклад Grayling AcTrend report, но най-активни са депутатите в Румъния, Полша и Унгария, които са приели около 68% от законите в целия регион. Очакваме промяна в активността в Румъния, България и Чехия, тъй като в тези държави предстоят парламентарни избори в следващите 10-11 месеца. В Унгария пък 18 месеца делят парламента от следващия изборен цикъл“, коментира Гергели Абрахам, директор Пъблик Афеърс за ЦИЕ в Grayling.

Grayling AcTrend Report следи приемането на законите в 6 държави от ЦИЕ – България, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия. Докладът дава поглед върху политическата обстановка в региона и активността на отделните правителства.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още