Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Последиците от един свят, който следва пазарите

Тъй като сега разполагаме с повече информация в реално време, въздействието на спадащите цени на активите може да се усети по-бързо

Последиците от един свят, който следва пазарите

Снимка: Bloomberg

„Пазарите се обръщат срещу мен“, ми каза наскоро един чужда студентка. Между драматичното покачване на цените на употребяваните автомобили в САЩ, повишаването на краткосрочните лихвени проценти и силата на долара, месечната вноска по заема за малкия салон, който тя се надяваше да купи, стана непосилна. Това, което привлече вниманието ми обаче, беше това, че тя стигна до заключението си не поради скорошно посещение при дилъри, а благодарение на своя смартфон. На една ръка разстояние тя имаше пазарната цена в реално време за всичко, пише за Financial Times Питър Атуотър, временен лектор в университета William & Mary (Вирджиния) и автор на предстояща книга за вземането на решения на базата на увереността.

Тя не е единствена. Днес, преди да купим жилище, самолетен билет или нов чифт дънки, проверяваме пазарната цена онлайн. Това вече ни е втора природа. Благодарение на демократизацията на данните, ние и бизнесът, за който работим, сме напълно наясно с текущата пазарна цена на всичко. Ние сме активни участници в глобална икономика, следваща пазара, при която е необходим само миг, за да може промяната на пазарните цени да повлияе на вземането на решения в реалния свят.

Помислете за последните драматични движения на цените на петрола. Данните от GasBuddy, компания, която проследява цените на горивата в реално време на повече от 140 000 бензиностанции в САЩ, Канада и Австралия, установява, че в началото на март са били необходими само няколко часа цените на колонките да отразят скачащите цени на петролните фючърси. И всички го усетихме, независимо дали зареждахме или просто преминавахме покрай големите, осветени табели с цените. Болката беше незабавна.

В ерата на нарастващи финансови пазари и спад на инфлацията икономиката, следваща пазара, е нещо прекрасно. Докато проверяваме приложенията за покупки на нашите телефони, се усмихваме, знаейки, че сме получили възможно най-добрата сделка. И когато проверяваме нашите нарастващи инвестиционни портфейли, получаваме прилив на допамин, който засилва ефекта на богатството от по-високите цени на активите. На фона на нарастващото потребителско доверие, нашият изпълнен с удоволствие и следващ пазара мироглед подхранва един благоприятен цикъл за рекордно време.

Както обаче предупреди жилищната криза в САЩ през 2008 г., икономиката, следваща пазара, е всичко друго, но не и добра новина по пътя надолу. Сигнализиращият ефект от бързо спадащите цени на активите ни застига на всяка крачка. Преди две години видяхме далеч по-широкообхватно повторение, когато ковид свали пазарните цени и глобалната икономика с тях. Когато инвеститорите, потребителите и бизнес лидерите видяха „края на света“ заедно, това се случи и с финансовите пазари, разходите на дребно и бизнес инвестициите. Всички бяха приравнени наведнъж.

Днес не само, че още повече сегменти от икономиката следват пазара онлайн, но както се увери моята студентка, прекъсванията на веригите за доставки и страховете от инфлация разклащат едновременно пазарите на акции, облигации, валути и суровини. Реалната икономика се превърна в боксова круша за мрачните пазарни настроения, тъй като драматичните ценови движения настъпват паралелно на множество пазари, засилвайки въздействието.

Исторически погледнато, институционалните инвеститори и бизнесът са отговорни за навигацията в коварните води, които се образуват, когато се сблъскат силната волатилност на цените и реалната икономика. От фючърсни до форуърдни договори, те разчитат на финансовите пазари за смекчаване на въздействието чрез хеджиране на ценовия риск.

Днес към тях се присъединява нова тълпа - спекулантите на дребно - които имат много различни цели. Благодарение на днешните силно финансиализирани пазари, за физическите лица вече е толкова лесно да търгуват с облигации, валути и суровини, колкото и да търгуват с акции на компании като GameStop.

Въпреки че това е обезпокоително, онова, което ме притеснява най-много, е потенциалът на настроенията на тълпата да се самоподхранват в среда на онлайн търговия 24/7.

Сигнализиращият ефект на бързо движещите се цени може да бъде мощен. Внезапен флашмоб от бичи или мечи настроения на даден пазар сега има потенциала да създаде бързо икономическо преливане, тъй като последиците от бурните колебания на пазарните цени се усещат веднага около кухненските маси и в производствените съоръжения по целия свят.

На следващо място са геополитическите последици, тъй като съдбата на емитиращите дългове държави и производителките на суровини се колебае с тълпата.

Глобална икономика, която всяка минута отразява импулсивното поведение на инвеститорите, представлява огромни предизвикателства за потребителите, бизнеса и властите. Много повече от икономическата стабилност на цените зависи от пазара.

Казват, че това, което се случва в Лас Вегас, остава там. Това не е така в днешните пазари, които понякога приличат на казино. Сега светът следва настроенията на инвеститорите.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Колкото по-стресирани изглеждаме, толкова по-харесвани сме