IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Постоянните стимули задържаха глобалния растеж

Опитът от изминалото десетилетие изисква много по-толерантно отношение към монетарното и фискално стимулиране

08:20 | 10.01.20 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

„Най-подходящият лек за търговския цикъл не е премахването на експанзиите, което означава състояние на постоянен полуспад, а елиминирането на спадовете, което ще ни държи в постоянен квази-бум".

Това е написал Джон Мейнард Кейнс през 1936 г. Повече от 80 години по-късно неговата убеденост, че правителствата трябва да не спират да стимулират търсенето дори при продължителен подем е пак актуална, пише Мартин Сандбю за Financial Times.

Дългото и бавно възстановяване от финансовата криза през 2008 г. показа колко преждевременни, в най-добрия случай, са опасенията, че стимулирането на търсенето е изчерпало целта си и трябва да бъде ограничено. И така, какво научихме? Уроците са забележително сходни във всички развити икономики.

Първо, стимулирането на търсенето работи. Това просто наблюдение се сблъсква с изненадваща съпротива. Онези, които отхвърлят стимулите, тъй като икономиката все още е в затруднено положение, а инфлацията под целта, са на грешен път. Факт е, че постоянната експанзионистична политика - парични стимули навсякъде и фискални в САЩ и на няколко други места - задържа растежа за по-дълъг период от обичайното икономическо възстановяване, като повечето стимули означаваха по-силен растеж.

Това натисна безработицата и създаде повече работни места, отколкото наблюдателите смятаха, че е възможно без странични последствия. „Кривата на Филипс“, която предупреждава за нарастване на инфлацията, когато пазарите на труда станат твърде затегнати, остана статична.

Второ, колкото по-дълго търсенето продължава да се увеличава, толкова по-големи са ползите за най-бедните. Обикновено тези, които са в края на трудовия пазар, са засегнати най-рано и най-лошо при спад. Обратното, само когато икономиката се държи в кейнсиански „квази-бум“, тя ги тласка към приемливи нива на безработица и ръст на заплатите.

В САЩ, според изследователи, свързани с Федералния резерв, „когато равнището на безработица при белите се увеличи с 1 процентен пункт, при афроамериканците и латиноамериканците то се повишава средно с доста повече“. В скорошно проучване те откриват, че когато пазарите на труда са особено затегнати, това допълнително предимство за маргинализираните групи става още по-силно. В този смисъл, агресивното стимулиране на търсенето става по-полезно с времето.

Можем да видим това явление в много от числата и историите, които описват настоящото състояние на икономиките. В САЩ и Великобритания ръстът на заплатите напоследък е най-силен за тези, които получават най-малко. В голяма част от Европа много от населението има работа повече от всякога. Изобилстват разкази за онези, които преди се смятаха за безнадеждни случаи - бивши наркомани и затворници, например - сега не просто наети, а обучaвани така, че да си изкарват прехраната при работодатели, които имат трудности със запълването на свободните работни места.

Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Тук не става дума да се каже точно какво ще стане. Но, все пак има икономически правила, логични стъпки и действия, които може да се очакват при вече официално признаване от всички, че почва нова криза.Съответно при наличие на криза, определени предприятия не могат да изплащат дългове, те повличат други (примерно свои подизпълнители) по веригата. Уволняват се хора, които пък от своя страна не могат да намерят друга работа и почват да предоговарят своите задължения към банките и т.н. Ето в такъв ред на мисли е хубаво някой по-запознат да разкрие какво може да се очаква за предстоящата криза. Да каже кои са най-тежките сектори и т.н. Всяка криза е различна. Почва и се развива по различен начин. Международните организации, правителствата и банките реагират по различни начини. Какво ще бъде специфично за предстоящата криза, ето това е интересно, а не само празни приказки. Не е нужно никой да е Ванга, за да се опита да анализира. Дали от опита си или от това, че се е разровил в някакви данни и може да изведе определени изводи, няма значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Боян
преди 4 години
Човек, аз не съм баба Ванга, в едно съм сигурен, нищо няма да стане случайно, но кой кого ще хлъзне без самия той да потъне и как, няма кой да ти каже. В момента всеки дебне другия кой ще мигне пръв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Не мисля, че единия ден всичко ще е цвета и точно на другата сутрин изведнъж точно този колапс в целия развит свят. Даже и така да стане в крайна сметка, то има доста процеси, които ще се случат между началото и края. А, какво ще стане с тези, които нямат дългове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
mangalistan
преди 4 години
Айде сега да ви кажа какво ще стане на по-достъпен език.Все пак да уважаваме хората във форума които не са икономисти!Една сутрин всички ще се събудят и ще разберат,че няма да имат пенсии защото капиталовия пазар е изгорял.Още през деня САЩ ще заявят,че не дължът пари на никой който не е съгласен ще бъде посрешнат с оръжие.До вечерта ще имаме златен стандарт и някакви нови валути но ще установим,че златото нестава за ядене.Основните хранителни стоки ще бъдат изтеглени от пазара.Всеки ще плячкосва кораби в своята акватория.Данъци никой няма да плаща защото няма да има доходи.Най-добре ще са тези които имат оръжие и стрелят добре...т.е. пак американците...Е има и варянт на някой китаец да му се завие свят и да припадне върху ядрения бутон...но така ще отървем вселената от нашето саморазрушаващо се присъствие.Наслука!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Не ме разбирай погрешно - и аз смятам, че има огромно натрупване на дълг и това не е добре. Абсолютно съм съгласен, че нещата са много оплетени и всички са в кюпа. До тук добре, но - относно Япония - там нещата се движат вече 30 години по този начин. Не казвам, че са супер, но да кажеш, че са зле е абсолютно неправилно. Раждаемостта е намалена заради новото възприятие за децата и начин на живот в разивитите държави. Всеки иска малко, но качествено. Преди е било съвсем нормално да имаш по 3-4-5 деца. Също така има застаряване, поради повишаването на качеството на живот и развитието на медицината. Всичко това е проблем, но не мисля, че икономеческото състояние е основния фактор за малкото раждаемост, тъй като се наблюдава във всички развити страни. Да, сигурен съм че има послъгване от страна на Японското правителство, но едва ли е толкова много, колкото тук любителите на конспирации се опитват да го изкарат. Както и да е, все пак тук никой не отговаря, даже не се опитва да отговори на основния ми въпрос - какво означава тотален крах, пълен апокалипсис и т.н.? Какво точно ще се случи според вас? Как ще почнат нещата, как ще се развият, какво ще опитат правителствата и т.н.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Късно е Митев , късно е за коригиране на грешката . И затова ми става смешно , като видя някой да обсъжда , какво може да се направи в бъдеще . Сегашните натрупвания са непреодолими , чрез коригиране .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Иван Митев
преди 4 години
Обществеността пренебрегва неправилното емитиране на пари. Спрямо принципите на пазарната икономика, манипулираните отчети представят невярна информация за икономически растеж. Обстановката е прикривана икономическа криза.Сега правителството работи с илюзия за наличен икономически растеж, а гражданите са в реалността на прикривана икономическа криза.При запазване на неправилното емитиране на пари е с нови поразяващи щети. Икономическата криза нараства. Правителството и гражданите са със съдби на жертви на грешката на централната банка.Постижимо е спасение от икономическа криза.За устойчиво просперираща икономика е необходимо правилно емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Няма обратни примери, в Япония имаше и в момента имах тотален крах на икономиката и заестостта, истинската заетост, а не официално обявената. Всички японски б***нки за зомби фалирали, ръст на доходите няма никъв десетилетия наред, ниската раждамост в страната е причинена само от липса на добре платени работни места, не от нещо друго... Акците са надолу 60% спрямо 1989г и страната се намира постоянно във депресия, а не в някаква си дребна рецесия... Правителството лъже за липсата на инфлация ползвайки американския опит и трикове в тази област...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Боян
преди 4 години
Нещо си се пообъркал, експеримента в Япония не е свършил, там си продължават да печатат как ще свърши, времето ще покаже, както и за САЩ и ЕЗ естествено нещата са във развитие, неоспорим факт е че задлъжнялостта нараства неконтролирано навсякъде. Вярно е че времената са много различни, самата финансова система е много добре развита и всички са оплетени като свински черва, ако не беше така вярвай ми долара вече щеше да е потънал, но никой няма интерес да го направи. Това което държи нещата за момента, е че всички са в кюпа, но повярвай ми това не дава никаква гаранция, че историята няма да има същия край, т.е. пълен апокалипсис, прочети малко и ще разбереш, че фалиралите държави преживяват апокалипсис по всякакви стандарти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
Mit1
преди 4 години
Да, факт е, че и преди се е случвало, но е било в много по-различна среда. Също така е било само в рамките на определена малка или средна по размер държава / икономика. Примерно - Германия, Югославия и т.н. Има и обратни примери, където няма нито крах, нито тотален крах - Япония.Тези случаи нямат нищо общо със сегашното положение - ЕС или САЩ са огромни икономики. Еврото и долара са огромни резервни валути в много държави, особено долара. Ако стане хиперинфлация на тези 2 валути, просто нямам думи и въображение какво означава това. Така, че едва ли точно това ще се получи, както е било в миналото. Ако някой има някаква идея какво е вероятно да стане, нека опише. Празни думи като тотален крах, срив, ужас, финансов колапс и т.н. нищо не означават сами по себе си, без малко повече инфо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още