Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Повече омари, по-малко зърно

Какво значи изменението на климата за производството на храна

Повече омари, по-малко зърно

Снимка: архив Ройтерс

В Обединеното кралство треската за традиционните „риба и чипс" вече не се задоволява с улов от местни води, а от Исландия - около британските острови водата е вече твърде топла за рибата. Вместо това сега там има сардини и сепия. В резултат на това средностатистическият британски турист може да получи своята паеля на Коста Брава с каламари, уловени покрай Йоркшир.

Изменението на климата очевидно се отразява съществено и на глобалното производство на храни, посочва Bloomberg в богата на факти и многостранни графики статия.

Тъй като студените райони стават по-топли, а топлите места - още по-горещи, земеделието и риболовът се трансформират. Развиващият се климат означава големи промени и за хората, които засаждат и ловят, за да се прехранват, и за всички останали, които купуват и ядат това, което се произвежда от първите.

И, разбира се, ще има победители и губещи. Налице са проблеми на богатите (по-малко треска, повече омари) и на бедните региони (суша и мор). Съществуват заплахи за качеството на основните хранителни суровини в света, включително пшеницата и царевицата, както и за такива национални брандове, като виното "Бордо" и кафето от остров Ява. И независимо дали заради недостиг или заради свръхпредлагане, шоковете може да разклатят цените.

Някои региони ще спечелят - например в Северна Америка или в Източна Европа добивът на зърно ще се увеличи значително. Въпреки това много други ще пострадат от изменението на климата: вредителите ще намерят по-добри условия на живот, силните дъждове ще отмият почвите, а самото хранително съдържание на културите ще намалее. Слабите реколти ще доведат до покачване на цените на храните, което ще заплаши политическата и социалната стабилност, особено в зависимите от вноса държави.

Целия материал вижте тук!

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Най-заможните в САЩ настояват за реформа на капиталистическата система