Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Повече работни места в САЩ, но все още твърде малко работници

Трудовият пазар е напът да се възстанови, но лошите политики забавят процеса

Повече работни места в САЩ, но все още твърде малко работници

Както политиците обичат да правят, Джо Байдън си приписа заслугите за новосъздадените нетно 850 000 работни места, които Министерството на труда обяви в петък, че са добавени през юни. "Нищо от това не е случайно", каза той. „То е пряк резултат от Американския спасителен план“, цитира президента Wall Street Journal в редакционен коментар.

Още по темата
Той е прав, че не е случайно. Резултат е от отварянето на икономиката в повече щати, но възстановяването на работните места би било по-бързо без законопроекта за разходи на стойност 1,9 трилиона долара, който демократите приеха тази пролет.

Данните надминаха повечето прогнози, като частните работодатели са добавили 662 000 работни места. Можеше да се очаква голям бум, след като щатите премахнаха почти всички свои бизнес ограничения. През юни ваксините бяха широко достъпни, а хората, изтощени от затварянето, бяха нетърпеливи да излязат навън. Резервациите за OpenTable в много щати са по-високи от същото време на 2019 г.

Повечето работни места, добавени през миналия месец, бяха в индустриите, които отвориха наново, особено развлеченията и хотелиерството (343 000), щатското и местното образование (229 700) и търговията на дребно (67 100). Проучването сред домакинствата беше по-песимистично и показа, че безработицата се е увеличила със 168 000, поради което ставката се е покачила от 5,8% на 5,9%.

Макар че проучванията сред домакинствата и тези на властите не винаги съвпадат, несъответстието от юни се дължи отчасти на огромното увеличение в заетостта на непълно работно време (408 000) и спада в отчетената самостоятелна заетост (183 000). Тези разлики са склонни да се уравновесяват с течение на времето.

Към момента всеки, който иска работа, може да я намери. И все пак заетостта все още е със 7,1 милиона по-ниска в сравнение с февруари 2020 г., като докладът на Министерството на труда показа 9,3 милиона свободни работни места през април. Федералният бонус за безработица от 300 долара седмично, който демократите удължиха, позволява на много работници да печелят повече, без да работят - и до 99 седмици в някои щати.

В резултат на това много работници са придирчиви към това коя работа да изберат, което според президента на клона на Федералния резерв в Сан Франсиско Мери Дейли е добро. Но не и за много бизнеси и техните клиенти. 94% процента от домовете за грижи казват, че са имали недостиг на персонал през последния месец, а индустрията продължава да съкращава работници.

Отговорът е, че бизнесът може просто да увеличи заплатите, и повечето фирми правят точно това. Мнозина предлагат бонуси за новонаети. Средната почасова ставка се е увеличила годишно с 10,4% в търговията на дребно и с 28% в развлеченията и хотелиерството. Наскоро Disney обяви бонус от 1000 долара при подписване с цел набиране на готвачи, които печелят 18 долара на час в нейните тематични паркове във Флорида.

Докато бизнесът вдига надниците, все повече работници напускат в посока по-високоплатени работни места. Броят на работниците, които доброволно са напуснали работата си, за да търсят друга, се е увеличил с 164 000 до 942 000. Високото текучество на персонала затруднява бизнеса, като недостигът на работна ръка причинява проблеми във веригата на доставки и тласка нагоре цените. Инфлацията ерозира ръста на заплатите през последните месеци.

Възстановяването на работните места неминуемо щеше да се ускори с избледняването на пандемията, а пазарът на труда ще се възстанови по-бързо, след като бонусът от 300 долара за неработещи бъде прекратен. 26 щати или са спрели да приемат федералния бонуса, или скоро ще го направят. Проблемът на икономиката сега не е твърде малкото работа, а твърде малкото работници, желаещи да я вършат.

По статията работи: Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Дългосрочният възходящ тренд при акциите не е даденост