IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишен оптимизъм за глобалните акции показват анкети сред инвеститори

Очакванията за нарастване на инфлацията, която се превръща в тема номер едно на инвеститорите, също стимулират дългосрочните инвестиции

09:41 | 17.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка</em><em>: Michael Nagle/Bloomberg</em><br />
	<em>&nbsp;</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
 

Очакванията за предстоящо икономическо възстановяване и нарастваща инфлация ориентират все повече инвеститори към вложенията в акции или фондове с портфейли в глобални акции – това показват две актуални проучвания сред глобални инвеститори. 

Анкетата на Bank of America за февруари 2021 г.  посочва повишени оптимистични очаквания за глобалните акции, като стратезите на институцията прогнозират силни резултати за акциите на развитите и развиващите се пазари на база на настроенията на 91% от проучваните инвеститори.

Повишен оптимизъм за дългосрочно инвестиране за първи път от началото на пандемията отбелязва също и редовната анкета на Investopedia. В мартенското им инвеститорско проучване 45% от анкетираните залагат на добрите резултати при инвестиция в глобални акции.  

Очакванията за нарастване на инфлацията, която се превръща в тема номер едно на инвеститорите, също стимулират дългосрочните инвестиции. 70% от участниците в анкетата на Bank of America са заявили прогноза за ръст на инфлацията тази година.  

Как се инвестира в глобални акции 

Инвестирането в акции от развити и развиващи се пазари по света, които ще отразят глобалния растеж, може да се направи достъпно чрез глобални фондове, които имат диверсифицирани портфейли.  В България такива фондове на местни фонд мениджъри има няколко и те дават възможност за инвестиция с различни суми, като са освободени от данък печалба, за разлика от директната покупка на пазарите. 

Интерес към глобални инвестиции има и сред българските инвеститори.  В началото на март едно от големите дружества ЕЛАНА Фонд Мениджмънт обяви, че намалява управленската такса за фонда си в глобални инвестиции.  

Тенденцията за предпочитание към дългосрочни глобални инвестиции при нас започна да се ускорява още през есента на миналата година.  За да направим по-достъпно това вложение за всички, които искат да насочат там спестяванията си, решихме да намалим таксата за управление на фонда за 6 месеца, за да могат хората да използват момента преди икономическото възстановяване“ – заяви пред investor.bg Ивайло Пенев, ръководител „Управление на активи“ и член на Съвета на директорите на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт.  Той посочи, че тази инвестиция е с най-нисък разход и достъпност, като се има предвид, че е възможно инвестиране на малки месечни вноски.  „Доброто представяне на фонда също е фактор за интереса на инвеститорите, защото за последната 1 година той реализира 10.14% (към 28.02.2021) за вложителите си, а за първите два месеца на 2021 г. резултатът е 2.30%”, обясни Пенев.  

Как се инвестира с малки месечни вноски можете да видите тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още