IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прагматично: Защо Кипър и Русия се договориха за нови инвестиции

За нормализация и пълно възстановяване на отношенията между ЕС и Русия се обяви кипърският президент Никос Анастасиадис по време на визитата си в Москва

08:10 | 30.10.17 г. 16
<p>
	Kипърският президент Никос Анастасиадис (вляво) и руският му колега Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Kипърският президент Никос Анастасиадис (вляво) и руският му колега Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

„Русия и така има достатъчно влияние в Кипър, ние няма да сме „ръката на Кремъл на острова”, уверява ме 45-годишният руски предприемач Алексей Волобоев, който съвсем отскоро е политик - от края на септември е председател на новоучредената партия „Аз, гражданинът”. Това е първата „руска партия” в Кипър, както тя стана популярна, тъй като нейни инициатори са руски бизнесмени с кипърско гражданство. Регистрацията на новата политическа формация бе посрещната с опасения, че чрез нея Москва задкулисно ще прокарва интересите си на острова. Всъщност, през миналалата седмица Русия и Кипър официално и най-високо ниво обявиха взаимните си интереси.

Бизнес и политика

„Кипър играе важна роля като портал за Русия в Европа, а Русия и нейната икономика продължават да действат като катализатор за развитието на кипърската икономика. Ето защо е от изключително значение за нашите две страни да правят бизнес днес”, заяви кипърският президент Никос Анастасиадис пред над 80 водещи руски бизнесмени в Москва. Заради „най-добрите интереси на нашите народи” той за трети път в мандата си отиде в руската столица през тази миналата /23-24 октомври/, за да разговаря с руския си колега Владимир Путин.

Визитата на про-европейския десен лидер на една от най-малките страни-членки на Европейския съюз дойде на фона на силни антикремълски и анти-Путин настроения в Европа, при обтегнати отношения ЕС-Русия и периодично продължавани санкции на Общността срещу руски длъжностни лица и компании, на опасения от незаконна намеса на Москва в европейски политически процеси и разгърнала се хибридна война. Въпреки тази ситуация, Кипър избра прагматичен подход - за значително разширяване на двустранното си сътрудничество с Русия.

Руска авиационна техника и корабостроителна продукция ще е възможно да бъде доставена в Кипър. С руски капитали в град Пафос, на западното крайбрежие на острова, ще се изгради супер-модерна онкологична болница, която ще предоставя най-съвременно лечение. Научни изследвания и иновативни разработки от технологичния център „Сколково” - руската „Силициева долина”, в областта на информационните технологии, енергетиката, биомедицината, ядрената технология, телекомуникациите, ще се насочат към кипърски партньори.

Това са част от договорените нови съвместни руско-кипърски проекти, които засилват икономическите връзки между двете страни и с които руският бизнес ще разшири присъствието си на средиземноморския остров. Стимулирането на по-активното навлизане на руските инвестиции в Кипър бе и една от основните цели, обявена официално, заради които Никос Анастасиадис отиде в Москва. Бъдещите връзки бяха скрепени в Москва от 7 документа – съвместна програма за действие за периода 2018 – 2020 г., подписана лично от двамата държавни глави, секторни двустранни споразумения, меморандум за разбирателство и съвместна декларация за модернизация на икономиките. Пакетът обхваща на практика всички сфери - иновациите, промишлеността, медицината, транспорта, телекомуникациите и информационните технологии, енергетиката, отбраната.

Разширяването на сътрудничеството стъпва на добра основа на руско-кипърските отношения, с напредък във всички икономически области, бе политическата оценка, дадена в Москва. За първите осем месеца на тази година стокооборът между двете страни се е увеличил с 36%, а броят на руските туристи вече е достигнал 840 000 души годишно - почти колкото самото население на Кипър, като целта е да премине 1 млн. души. Президентът Путин специално напомни, че на острова филиали имат най-големите руски банки ВТБ, „Промсвязьбанк” и „Газпромбанк”, благодарение на които се осъществява „пълният спектър от инвестиционно-финансови операции”.

Последна актуализация: 23:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 0
Ivan.r
преди 6 години
Какво се опъва Русия бе мен, тя си е вече традиционен крупен пазар за европейските стоки и сума ти големи фирми си имат дъщерни там, дават пазар, потребление, евтини суровини, за подизпълнителите - божа работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 7
khao
преди 6 години
а Ла коста можеше да си купиш само от корекома ... поне си тури некое комунистическо име като ще защитаваш тая умрела теза !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 10
khao
преди 6 години
по добре нов внос на 20 години, от колкото да чакам 30 за нов москвич, който е копирана технология на нещо ото преди още 50 години :)а ти що не се гръмнеш, и не идеш в северна корея да живееш както се е живяло тук, а нас да ни оставиш на мира .... не искам вече мизерията от преди 89-та, разбери го това ! А тиова че си бил син на партиец и за теб е било друго ми е през оная работа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 7
LaCosta
преди 6 години
А защо съвременната държавно-медийна манипулация ни поднася постоянно данни за БВП, но никога не се представя директно сравнение произведени през 1986 г. и през 2016 г. толкова тона стомана, домати или пък толкова броя компютри, мотокари, трактори, сглобени автобуси, камиони или пък произведени гигават часа електроенергия и т. н. Ако пък ще сравняваме производителността на труда, нека да я сравним през 1956, 1986 и 2016 г. - естествено, че се е увеличила. "Неизбежният" технологичен напредък на човечеството повишава така или иначе производителността, но това не може да промени фактът, че българският народ /с 80% селско полуграмотно население през 1945 г. все още орящо земята с кон и дървен плуг/ направиха културен и икономически скок за 40те години до 1989 г. и се наредиха сред първите 25-30 държави в света, а в следващите 30 години успяха да направят обратен скок до 60-70та позиция по развитие в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 5
LaCosta
преди 6 години
Тогава мога само да се радвам, че в България вече няма "беднотия, мизерия, скъпотия", по магазините вече всичко е качествено, а пък особено в населените места с до 50-60 000 души всичко върви по мед и масло. Връзки не ти трябват за нищо. Забрави да споменеш, че вече имаме мобилни телефони, лаптопи, караме модерни автомобили "нов внос" по на 10-20 години и т. н.За да може човек поне приблизително сравнение да направи трябва:1. да премахне обилната медийна манипулация за сегашното положение и за миналото.2. да не се подлъгва по постоянно вървящия технологичен напредък на човечеството, който няма нищо общо с наложения ни сегашен или минал обществен модел на развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 8
bgMan
преди 6 години
А ти въобще имаш ли си представа колко беше БВП на България тогава, и колко е сега? Или някой друг мисли вместо теб и само ти спуска в какво да вярваш?Ако имаш нещо в чутуратта да мислиш можеш да се сетиш и да сравниш производителността на труда тогава със производителността сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 12
khao
преди 6 години
имам разбира се, много добре си спомням кво беше преди 89-та.... беднотия, мизерия, скъпотия, нямаше нищо по магазините, а каквото имаше беше супер некачествено. имаше само мляко, което често беше развалено защото не се пастьоризираше, имаше оловен бензин, деца с детски паралич, а Русе беше обгазявано ежедневно, смъртноста по пътищата беше 3 пъти по висока при 10 пъти по малко коли, да идеш на море ти трябваха връзки за карта ... мога да изреждам и още!Сега е поне 10 пъти по добре във всяко едно отношение ... по богати сме от преди, по свободни сме, па ако не ти харесва даже може да идеш в Русия, а преди и това не ти даваха ! :):) ае със здраве и у мурец !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 7
LaCosta
преди 6 години
"ни направиха по богати"? По-богати от кого? От Афганистан?Ти въобще имаш ли си реална представа какво общество и държава сме имали преди 1989 г. и каква пародия на общество и държава сме днес?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 13
khao
преди 6 години
тоест докато ни "опоскват", ни направиха по богати .... а руснаците се опъват и не искат! ...Ясно, най после разбрах опорките. Вече звучат логично :):)Само едно нещо ще ти кажа, без значение кво се случва и кой кара влака, някои хора винаги ще си останат бедни ... и материално и духовно :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 9
Веско
преди 6 години
Ами, опъват се. Това са направили. За да се подържа постоянен икономически растеж са необходими разширяващи се пазари, увеличено потребление, евтини суровини и подизпълнители. Затова приеха в ЕС балканските държави и доста бързо ги опоскаха. Следващата беше Украйна, ама беше много грубо и не стана отведнъж. И Русия се опъва нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още