IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прахосването на "зелената" енергия като тест за енергийното лидерство на Китай

Производството на ток от възобновяеми източници в страната расте, но преносната мрежа и местните политики пречат на развитието на индустрията

22:47 | 07.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Битката на Китай да ограничи замърсяването превърна страната в световен лидер в развитието на възобновяемата енергия. Все по-големи количества от това "зелено" електричество обаче остават неизползвани на фона на усилията на Пекин да интегрира вятърната и слънчевата енергия в остаряла и фрагментирана електрическа мрежа, доминирана от въглища.

Проблемът заплашва да забави напредъка на Китай в борбата със замърсяването на въздуха и контрола над емисиите партикови газове, които го правят водещ участник в климатичните промени. Това противоречи и на желанието на китайските ръководители да запълнят празнината в лидерството, оставена от решението на президента Доналд Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата.

Тази седмица енергийни министри от различни държави се събират в Пекин на среща, посветена на възобновяемата енергия. На този фон затрудненията на Китай да увеличи максимално "зелените" си ресурси подчертават несигурността около това как най-добре да се премине към по-чисто електричество.

"Те твърде бързо инсталираха твърде много", коментира Цяо Лимин, директор за Китай в Глобалния съвет по вятърна енергия. "Един реален пазар би следвало да позволява електричеството да тече между две провинции. В момента това липсва", казва тя.

Хиляди нови вятърни турбини и соларни панели бяха инсталирани в отдалечените провинции на Китай през последните няколко години като част от опитите на лидерите в страната да намалят задушаващия градски смог без да забавят икономическия растеж. И сега Китай има повече мощности за възобновяема енергия от всяка друга страна.

Два проблема помрачиха обаче този успех, според представители на сектора и външни наблюдатели: китайската разпиляна електропреносна мрежа не може да поеме притока на ново електричество от вятър и слънце, а в същото време провинциалните власти запазиха предпочитанието си към въглища.

През 2016 г. в западната провинция Гансу 43% от енергията от вятър не е била използвана. В съседния автономен район Синдзян показателят е 38%, а в североизточната провинция Дзилин е 30%. Равнището не неизползвана енергия за страната е средно 17% и се определя от организацията на Цяо като "шокиращо високо", след като се повишаваше няколко поредни години.

Има обаче известно подобрение през тази година, според Китайския съвет по електричество. Търсенето на енергия като цяло нараства през първото тримесечие, давайки тласък на възобновяемите източници, след като икономиката възстанови инерцията си от забавянето през 2016 г.

Експертите обаче твърдят, че прахосваната енергия ще продължи да бъде "спирачка" за китайския потенциал за възобновяема енергия, докато страната не модернизира електрическата си мрежа и провинциалните власти не престанат да предпочитат въглищата, които осигуряват близо две трети от енергията в страната.

Проблемът се влошава през зимата, когато много въглищни централи подават електричество към мрежата и изпращат прекомерни количества топлина за домовете и офисите. Това накара местните власти да оставят централните на въглища действащи и да отхвърлят наличната електроенергия от вятър, въпреки натиска от централното правителство да се използват възобновяеми източници, отбелязва Лу Си, преподавател в Училището по екология към университета Цинхуа в Пекин.

"На хартия те насърчават възобновяемите източници, но в действителност подкрепят интересите на въглищата", посочва Франк Юй, специалист по възобновяема енергия в консултантската компания Wood Mackenzie.

За да помогне за справяне с проблемна, Държавното енергийно управление на Китай настоява да бъдат инсталирани повече вятърни турбини в близост до Пекин и крайбрежните градове, където търсенето на енергия е най-високо. Това би трябвало да позволи на възобновяемата енергия да заобикаля част от остарялата преносна система. Освен това би дало на по-гъсто населените провинции по-голям дял в гарантирането на използването на възобновяемите източници.

На срещата на енергийните министри в Пекин тази седмица се очаква китайските власти да подемат кампания за по-голяма гъвкавост на системата за енергийни доставки. Целта е да бъде създадена електрическа мрежа, която може лесно да поглъща пиковете и спадовете, свързани с вятърното и слънчевото електричеството, зависими от времето, обясни Кристиан Цинглерсен, директор на Clean Energy Ministerial, домакин на срещата.

И все пак проблемът с неизползването на електричество би могъл да се влоши преди да се подобри, предупреждава Лютун Джан, старши мениджър в Lantau Group, хонконгска консултантска компания в енергийната област. Планирани са още соларни панели и вятърни турбини в китайските провинции, които вече и без това имат по-голям капацитет, отколкото използват. Предвидено е да започнат да функционират и допълнителни въглищни централни, посочва Джан.

Затрудненията на Китай, макар и по-изразени, отколкото в други страни, не са единствени. Западните страни преминаха през своите битки с възобновяемата енергия при опитите на компаниите оператори да интегрират зависещата от времето вятърна и слънчева енергия в мрежите, изградени около въглищните централи, които са по-замърсяващи, но и по-надеждни.

През идните две десетилетия обаче се очаква събитията в развиващите се държави, включително Китай и Индия, да изиграят голяма роля в справянето с климатичните промени.
"Развиващите се страни с агресивно разгръщане на вятърната и соларната енергия действително са изправени и ще бъдат изправени пред същите предизвикателства", предупреждава Едуард Кънингам, директор на програмите за Китай в Харвардското училище по управление "Кенеди".

Междувременно САЩ изглежда ще предпочетат намалено присъствие, след като Тръмп и републиканците се отдръпват от климатичната политика на бившия президент Барак Обама.
Почти цялото увеличено търсене на електроенергия през идните години се очаква да дойде от развиващите се страни, според прогнозите на Международната агенция за енергията.
Само Китай ще покрие около половината.

Борбата на Китай да доведе до максимум употребата на възобновяема енергия няма непременно да му попречи да изпълни международните цели за емисиите, предвиждащи глобалното затопляне да бъде сведено под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните равнища. Само че това ще стане много по-скъпо, ако Китай не съумее да приспособи енергийната си система, докато все още е в развитие, заключава Цинглерсен. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още