IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителствата трябва да се подготвят за следващата пандемия

Никой не знае какво точно ще е необходимо при следващата здравна криза, но властите и бизнесът могат да отиграят различни сценарии

08:57 | 22.05.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Jonne Roriz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jonne Roriz/Bloomberg

Можем да го наречем моментът Дюнкерк на XXI век. Когато COVID-19 удари Великобритания, Portobello Road Gin - дестилерия от висок клас, бързо се преоборудва, за да произвежда дезинфектант за ръце за полицията в Лондон. В Йоркшир модната компания Burberry започна да шие медицинско облекло, което продаде на британското правителство.

Действия като тези бяха похвален отговор на пандемията, която малцина очакваха. Сега обаче е време правителствата да станат сериозни. Ако следващата пандемия ни намери в зависимост от изолирани импровизации от бизнеса и отделни хора, това ще се дължи на непростима липса на планиране, пише в свой анализ Елизабет Брау, сътрудник в Американския корпоративен институт, в онлайн изданието Politico.eu.

Засега има малко признаци, че урокът е научен, а спомените за хаотичните, смъртоносни първи месеци от коронавирусната криза дори започват да избледняват.

"Ако някой беше казал преди две години ... че ние във Финландия ще се нуждаем от 1,2 милиарда броя [лични предпазни средства], за да можем да се справим с пандемия, хората щяха да се смеят", казва Киммо Кохвака, директор на генералната дирекция на Министерството на вътрешните работи за спасителни услуги. (Спасителните служби са сродни на национална агенция за управление при извънредни ситуации.)

Въпреки че националната агенция за аварийно снабдяване на Финландия, NESA, се грижи за огромни резерви, дори финландците се оказа, че не съхраняват продукти и компоненти, необходими на страната да премине през най-лошите дни на пандемията.

Кохвака посочва, че колкото и да е добро планирането и интерпретацията на сценариите на заплаха, основната трудност е да се предвиди от какво ниво на готовност се нуждаем.

Ако сгрешите в прогнозите, плащате – с пари, с животи, с хаос. . Сметната палата на Великобритания установи, че Великобритания е похарчила 500 процента повече за лични предпазни средства през първата половина на 2020 г., отколкото същото оборудване би струвало през 2019 г.

Супермаркетите също не се справиха особено добре. Несигурността относно въздействието на пандемията върху хранителните доставки доведе до паническо купуване и недостиг на някои основни потребителски стоки. Във Франция продажбите на замразени храни са нараснали с 63% от 2019 до 2020 г. Във Германия продажбите на пакетирани храни са нараснали с 56% през миналата година.

Полагат се някои усилия за складиране на най-важното, като лекарства и храна. През март 2020 г. ЕС разумно заключи, че е необходим общ европейски запас от медицинско оборудване. Новият запас на rescEU ще включва маски, вентилатори, ваксини и други консумативи, като Европейската комисия ще осигури 90 процента от сметката.

Президентът на САЩ Джо Байдън издаде заповед за подобряване на американските медицински запаси по подобен начин.

Освен лични предпазни средства и вентилатори, от какво друго ще се нуждаят страните при криза? Никой не знае, защото е невъзможно да се предскаже перфектно кои стоки и компоненти може да са най-необходими при следващата аварийна ситуация.

Непредсказуемата същност на бъдещето означава, че правителствата ще се нуждаят от частни компании, които да помагат, като пъргаво превключват производствените си линии при настъпване на нова криза. Те обаче ще трябва да направят това много по-ефективно и евтино, отколкото през миналата пролет.

Правителствата и частният сектор биха могли да започнат това сътрудничество преди настъпването на криза, като съвместно измислят сценарии. Кризисните репетиции, извършени по начина, по който военните провеждат военни игри, биха помогнали на правителствата и бизнеса да определят съвместно къде веригите за доставки ще се напрегнат при различни сценарии и какви стъпки ще бъдат необходими, за да се поддържа необходимото оборудване налично.

Чехия се очертава като пионер в района - провежда учения, които си представят различни заплахи, повечето от които попадат в сивата зона между войната и мира, и включва учения на частни компании.

Тези учения също могат да помогнат на Европа да стане по-малко зависима от съперниците й. Най-големият производител на маски за лице, гащеризони и престилки в света е Китай - и китайското правителство показа готовност да откъсне веригите за доставка, когато реши. Миналата година Пекин наложи ограничения за износ на лични предпазни средства в разгара на кризата, в резултат на което правителствата на ЕС трябваше да плащат високи премии за доставките. Независимо от това, някои китайски доставки, изпратени до европейски страни, включително Испания и Холандия, се оказаха дефектни.

Времето да си научим урока е сега, преди да настъпи следващата криза. Да разчитаме на производителите на джин, за да оборудват полицията, е чудесна история, която да разкажем на нашите внуци. Това не е жизнеспособна стратегия за гарантиране на безопасността по време на каквато и да е криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
мдааам , в каски и противогази трябва да се инвестира ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Следващата пандемия,ще е със ходещи зомбита по улиците.Като гледам какви вируси сътворяват,из лабораториите,нищо чудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още