IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Борис Джонсън нанася трайни щети

Отслабването на институциите, които държат политиците отговорни, е безразсъдно

15:10 | 22.05.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Наскоро се озовах в кафене до студентка, която пишеше трескаво, за да завърши просрочена дипломна работа. Тя ми обясни, че трябва да предаде 10 000 думи и раздуваше нещата, за да отвлече вниманието от това, което не беше изследвала. Междувременно аз четях 38-те законопроекта в новата парламентарна програма на правителството, които сякаш издигаха раздуването и разсейването на нови висоти, пише Камила Кавендиш за Financial Times.

Великобритания е на ръба на рецесията, като бизнес увереността е нестабилна. Правителството обаче няма последователен план за икономически растеж. Неговият законопроект за изравняване стандарта на живот ще накаже наемодателите заради празните магазини, вместо да реформира бизнес ставките. Законопроектът му за търговията пък ще ратифицира сделки от второстепенно значение. Законопроектът за Брекзит свободите ще позволи на министрите да променят правилата на ЕС, но изглежда те не знаят кои. А външният министър Лиз Тръс заплашва още веднъж да скъса протокола за Северна Ирландия, което може да провокира скъпо струваща търговска война.

Аа, мачизмът на законодателството. „Вижте само нашия утопичен законопроект“, крещи министърът по време на телевизионно интервю. Но хиперактивността не може да прикрие липсата на стратегия. Докато войната в Украйна се превръща в тресавище, цените на енергията се покачват, а фондовите пазари падат, правителството изглежда е заседнало на първа скорост, неспособно да се адаптира. За разлика от въпросната студентка, то дори не е започнало със сериозната работа.

Администрацията на Борис Джонсън продължава да е по-добра в кампаниите, отколкото в управлението. Приветствам правителства, които променят курса, когато грешат, но забавянето на планираните одити и регулаторните реформи, размиването на националното осигуряване и даването на противоречиви сигнали за извънреден бюджет са признак на хаос.

Правителството изглежда има само два ръководни принципа: поставяне на политически капани за своите опоненти и разширяване на властта на изпълнителната власт. Неговата имиграционна схема за хора от Руанда попада в първата категория: политика, известна в правителствените среди като неизпълнима, но която е популярна и попарва критиците. Още по-обезпокоително е скритото посегателство върху институциите, които трябва да контролират правителството.

Преди няколко седмици правителството даде на министрите нови правомощия да определят компетенциите на Избирателната комисия, контролният орган, който наблюдава изборите в Обединеното кралство. Едва забелязана беше разпоредбата за министрите да изготвят нова „стратегическа и политическа декларация“ за Избирателната комисия. Такава намеса, твърди Комисията, няма прецедент в други сравними демокрации. Джонатан Евънс, председател на комисията по стандарти в обществения живот, описа реформите като „даване оръжие на малко дете; това може да не доведе веднага до бедствие, но е изключително опасно нещо." Лорд Евънс поназнайва нещо за опасностите: той преди оглавяваше MI5 (британската разузнавателна служба – бел. прев.)

Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
Импо, царят на изборните измами е твоят идол Късият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Нз дали Бабето има право да бeси такива като Рошавият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Ами щом рошaвият кp-e-тен не само че отказва да подаде оставка, но предприема недемократически мерки, за да се барикадира във властта, свалете го със сила и го обeсете !!! Крайно време е някой политик да се залюля на въжето в Европа. Ама ного крайно време. Наличието на контролиращи институции също не е гаранция - примерът със САЩ не е обективен - там овладените от "демократите" институции само узакониха изборната им измама - и последиците ги виждаме и днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 1 година
"Правителството на Борис Джонсън нанася трайни щетиОтслабването на институциите, които държат политиците отговорни, е безразсъдно" . . . . . . . . . . ....За сметка на това, всички, пропищели от ингилизите, в един момент, ще бъдат отмъстени от тях самите. Heil Small Britain ! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Ако някой не знае, Англия е абсолютна монархия и краля е глава на всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Лъже! Аз не съм виновен. Кралицата може да коли и да беси както си иска. Само слага клоуни като мен за параван.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още