IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството в Кипър даде пълен „инвеститорски контрол” на гражданите

Иновативна дигитална платформа осигурява прозрачност и отчетност за изпълнението на всички проекти за развитие, с техните срокове и финансиране

08:20 | 30.10.19 г. 3
<p>
	Иновативна дигитална платформа осигурява прозрачност и отчетност за изпълнението на всички проекти за развитие, с техните срокове и финансиране.</p>

Иновативна дигитална платформа осигурява прозрачност и отчетност за изпълнението на всички проекти за развитие, с техните срокове и финансиране.

Всички правителствени проекти за развитие и за обществени услуги в Кипър – за пътища, училища, болници, пречиствателни станции, научно-изследователски центрове, социални жилища и други, вече са под пълен публичен мониторинг. Обществеността в страната получи директен достъп до тях чрез специалната иновативна дигитална платформа EXANDAS /ΕΞΑΝΤΑΣ на гръцки език/, която заработи през септември.

Името на новата програма е гръцката дума за „секстант” - едновремешния измерителен оптичен уред, използван предимно за навигация на корабите. Сега на него се възлага

нова „навигация”

– като инструмент в ръцете на гражданите за ориентиране в работата на правителството и контролиране как то изпълнява обещанията си за модернизация на различни аспекти от живота им. Целта е да се повиши осведомеността на обществеността за работата на правителството, прозрачността и отчетността, бе обявено при официалното представяне на програмата през септември, което бе направено лично от президента на Кипър Никос Анастасиадис.

Новата навигация е отворена и достъпна без ограничение за всички граждани в Кипър, медии, местни власти, частни компании, заинтересовани страни на онлайн портала https://exandas.presidency.gov.cy/. В него са представени и ще бъдат актуализирани всички проекти и политики за развитие, които правителството в Кипър e одобрило, подготвя за реализация или вече изпълнява на различни етапи.

За първи път в правителствената практика в средиземноморската страна пред обществеността се изнася такава подробна информация. Важно за гражданите е, че в програмата се посочват точните срокове на изпълнение - от одобряването на проекта и обявяването на тръжната процедура до предвидения краен срок за реализация. От публичен интерес са данните за размера на одобреното финансиране, както и настъпили промени в реалните разходи. Ще е ясно и кое министерство или държавен орган носят отговорност за осъществяването му. Ще бъдат уточнени и възникнали причини - технически, правни или други проблеми, за забавяването или спирането на проекта.

Така от тази база данни гражданите имат възможност не само да бъдат незабавно информирани за хода на проектите и програмите за развитие, но и да упражняват своеобразен „инвеститорски контрол” върху тяхното изпълнение. Чрез платформата те ще могат и директно да контактуват с министерствата, да им изпратят свой коментар за обектите, на чието /не/изпълнение са свидетели, както и да направят предложения за включване на нови проекти.

Информацията в портала EXANDAS ще се актуализира редовно, на тримесечна база, обещават от правителството. В момента се въвеждат всички текущи решения и мерки. Оттук нататък всяко министерство и възлагащ орган има ангажимента да регистрира в пратформата всеки проект с пълното му досие в момента, който той бъде одобрен.

Програмата стартира със

767 проекта за развитие на обща стойност над 2.7 млрд. евро.

Те са обявени, одобрени или получили финансиране след 2015 г. В някои от тях кипърци ще разпознаят станали вече „исторически” обекти, с постоянно отлагане и безкрайно удължаване на сроковете. Най-новото попълнение в списъка са обектите, към които е решено да се насочат държавни инвестиции със средносрочната бюджетна рамка за 2020 – 2023 г.

Включените проекти са групирани за всеки от петте административни района на Кипър и за всяка община в техния състав поотделно.

90,17% от наличните 767 проекта на обща стойност над 2,7 млрд. евро евро се очаква да бъдат завършени до 2023 г., посочиха от правителството.

Към момента 551 проекта на обща стойност 1,33 млрд. евро са или приключени, или в процес на реализация, като се очаква финалът им да е скоро. Други 183 предстои да стартират. В застой са 33 начинания, които струват на данъкоплатците около 300 млн. евро.

С най-голям дял в правителствената инвестиционна активност е административният регион на столицата Никозия. В него се осъществяват 227 проекта, за които бюджетът е предвидил близо 1,38 млрд. евро, като 169 от тях са завършени.

Последна актуализация: 15:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Мислел съм си за такова нещо доста пъти. Със сигурност е нужно и със сигурност много полезно. България обаче няма капацитета да създаде такъв държавен сайт с нужната му сложнотта и поддръжка за да бъде полезен, съмнявам се, че има и държавен служител в момента на достатъчно висок пост който да може да измисли как да работи сайта така че да е полезен в нашето общество. Ще трябва да се даде на частна фирма за изработка и поддръжка, което сякаш ще даде твърде много власт на тази фирма. Ще трябва и закона да се промени. Абе скоро няма да се случи тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Прав си, това е начина по който трябва да работи правителството, но се страхувам, че ако се внедри у нас, ние напълно ще опорочим идеята. Защото нашенеца е специалист по всичко, винаги знае най-добре как трябва да се правят нещата и непременно държи да си каже мнението. За да има обратна връзка, ще трябва да се създаде цяла нова държавна служба, която да преглежда десетки хиляди коментари и експертите да си губят времето за да отсяват малкото разумни от всички останали идиoтизми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още