Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Предпазливите потребители са двигателят на неравномерния борсов подем в САЩ

Технологичните компании, които печелят от пандемията, подкрепят останалия пазар

Предпазливите потребители са двигателят на неравномерния борсов подем в САЩ

Снимка: Bloomberg

Гротескно изкривеният характер на рекордния подем при американските акции разкрива много за съвременното човешко поведение и за това, което инвеститорите сега считат за безопасен залог. И двете произтичат от една ключова истина: потребителите ще се откажат от покупката на кола, на нови дрехи за година или две, или ще понесат всякакъв вид трудности преди да се откажат от телефона си, пише Кейти Мартин за Financial Times.

Още по темата
Въпреки че широките индекси не го показват, много американски акции са в дълбок спад, отразявайки изключително крехката икономика, която все още е в хватката на пандемията. Пет месеца след като коронавирусът тласна финансовите пазари към ръба на пропастта, акциите на около 100 компании от индекса S&P 500 все още са с около 50 на сто под своите исторически върхове.

Повечето отрасли са в беда. Акциите от енергийния сектор са надолу с една трета спрямо края на февруари, което отразява удара върху цените на петрола. Книжата на финансовите компании поевтиняха с една пета в отговор на понижението на лихвите. Комуналните фирми и фондовете за недвижими имоти не се покачиха много след паническата разпродажбата на рискови активи през март.

И все пак индексът на големите компании S&P 500 достигна рекорден връх миналата седмица, повлечен нагоре от технологичните форми, на които разчитаме най-много, когато се безпокоим да излизаме навън. Ако организираме парти, за да отпразнуваме този исторически пик, то ще се проведе чрез Zoom, чиито акции се утроиха тази година.

Степента на борсовия подем при най-големите компании, които печелят от страха ни относно излизането от карантина, е в мащаб, който обикновено би дал сигнал за спекулативен балон. Amazon поскъпна с над 77% през тази година, заличавайки скромното понижение от 13% до края на март с лекота. Apple нарасна с 65% и миналата седмица стана първата американска компания с пазарна капитализация от 2 трлн. долара. Facebook добави 30 на сто, докато Alphabet (компанията-майка на Google) се покачи с 18 на сто. Microsoft е нагоре с 35%.

Тези числа може да изглеждат като повторение на дотком манията от началото на века. Но тези компании не са стартъпи и възходът не се основава на спекулативни нагласи. Точно обратното. Някои от тези гиганти разполагат с големи поделения за облачни изчисления, но общото между тях е, че потребителите са твърде уплашени, за да напуснат дома си с цел работа, пазаруване или забавление, поне по начина, който приемахме за даденост преди шест месеца; зависими са от информация, за да защитят здравето си и да намерят финансова подкрепа; а и са отегчени до предела. Потребителските технологии в такава среда са на просто приятни, а насъщни.

Още по темата
Без съмнение други акции и рискови активи, в САЩ и другаде, също поскъпнаха след март, когато правителствата и централните банки използваха финансовата си мощ в опит да смекчат последиците от пандемията. Нищожната и дори отрицателна доходност по държавните облигации, произтичаща по-специално от монетарната подкрепа, засили привлекателността на акциите. "Защо хората все още купуват облигации?", се пита Джеймс Бевън, главен инвестиционен директор в CCLA. "Това няма смисъл, освен ако нямате някакъв регулаторен императив."

Но зрелищният технологичен подем надхвърля схващането, че високата вълна повдига всички лодки. Fidelity International изчислява, че "големите пет" технологични компании, които представляват почти една четвърт от стойността на S&P 500, се очаква да генерират средно с 41% по-високи печалби през 2021 г. в сравнение с 2019 г. За останалата част от индекса анализаторите очакват печалбите да са на практика без изменение.

„Така че, посланието на пазара е, че петте водещи компании могат да поддържат растежа му, докато останалите в индекса изостават. Смятаме, че това предполага достатъчно поле за разширяване на подема, но е трудно да се случи без по-добри макроикономически перспективи“, коментира Стюърт Рамбъл, инвестиционен директор във Fidelity.

Тази своеобразна форма на песимизъм може би е отишла твърде далеч. Инвеститорите смятат, че залогът върху технологичните акции и тези, ориентирани към растежа, е най-популярният на пазара, съдейки по последното месечно проучване на Bank of America. Но залогът върху американските и азиатските потребителски технологични фирми се считаше за прекален още през февруари 2018 г. За самодоволните акционери на Amazon, това е преди 140 процента.

Бонус за технологичните бикове е, че дори утре да бъде намерен магически лек за коронавируса, е трудно да си представим, че цената на някоя от тези акции ще се срине. Всъщност, последните месеци показаха колко дълбоко са проникнали тези компании в нашия живот.

Разбира се, отпразнувайте новите рекордни стойности на индекса, ако искате. Фактът, че вече не сме в мартенския филм на ужасите, е нещо, за което да бъдем благодарни. Но имайте едно наум за това, което може да означава този тесен борсов подем.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Какво да очаква Азия при победа на Джо Байдън в президентските избори в САЩ?