Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Предстои ли нов трус на пазара на щатски ДЦК?

Това може да стане, ако инвеститорите се „събудят” и преоценят държавните облигации на САЩ

Предстои ли нов трус на пазара на щатски ДЦК?

Снимка: Bloomberg

В продължение на почти две години един плашещ въпрос преследва Министерството на финансите на САЩ и Федералния резерв. Не, не е това дали Фед може да проектира плавен изход от количественото облекчаване; нито дали сега е подходящият момент за смяна на управителя му (и политиката), пише Джилиън Тет за Financial Times.

Още по темата
Въпросът е дали пазарът на американски държавни ценни книжа (ДЦК) е достатъчно стабилен, за да се справи с сътресенията, които могат да възникнат от горните два проблема. Пазарът на държавни облигации на САЩ се смяташе за най-ликвидния и дълбок клас активи в света, но през март 2020 г. това комфортно предположение беше разбито. 

Преди всичко, когато инвеститорите осъзнаха икономическите рискове, свързани с пандемията от COVID, имаше толкова драматична разпродажба на държавни ценни книжа, че търговията замръзна. Това от своя страна създаде толкова големи системни заплахи, че принуди Фед да се намеси чрез това, което Джон Уилиъмс, президент на клона на Фед в Ню Йорк, нарече „зашеметяващи“ количества ликвидна подкрепа, достигащи почти 1 трилион долара на ден.

За щастие тази интервенция на Фед предотврати пълен срив. Но както се посочва в изседване, публикувано наскоро от орган, наречен Междуведомствена работна група (IAWG) за наблюдение на пазара на ДЦК, ехо от този шок се усети отново през февруари. И скоро може лесно да се повтори. В края на краищата, инфлацията сега се покачва по начин, който предизвика нарастващи призиви за повишаване на лихвите в САЩ.

Въпреки това много инвеститори са „приспани”, както каза неотдавна основателят на Pimco Бил Грос пред FT, тъй като допускат, че дългосрочните лихви ще останат ниски до безкрай. Това е странно, като се имат предвид перспективите за цените и растежа, които тласнаха пазарите на акции нагоре. Ако не друго, това предполага, че преоценката на облигациите е закъсняла.

Това ни връща към ключовия проблем, преследващ Фед: може ли тази корекция да се случи без друго замръзване на пазара на ДЦК в стил 2020 г.? Има добра и лоша новина на този фронт. Да започнем с добрата: 20 дълги месеца след този коронавирусен пазарен шок финансовите власти вече разбират източника.

Същинският проблем може да се оприличи на ситуация, в която някой възстановява къща след силна буря, но укрепва само половината от основите. По-конкретно, преди десетилетие, след финансовата криза от 2008 г., регулаторите затегнаха капиталовите правила за банките по начин, който направи твърде скъпо за тях държането на огромни количества държавни ценни книжа. Този ход укрепи половината основи на финансовата система - направи банките по-сигурни - но имаше непреднамерената последица да ги подтикне да се оттеглят от традиционна маркет-мейкърска роля.

Това съвпадна с възхода на фондовете за високочестотна търговия (PTF), които навлязоха в сектора на държавните ценни книжа със своите компютъризирани модели и сега представляват 50-60 процента от активността на този пазар, както Гари Генслър, председателят на Комисията за ценни книжа и борси (SEC), отбеляза наскоро.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Спасител или разрушител е ядрената енергия за обществото?