Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Предстоящата климатична конференция на ООН е реална възможност

Пътят към нова енергийна икономика е ясен, но е технически и политически труден

Предстоящата климатична конференция на ООН е реална възможност

Снимка: Bloomberg

Последният доклад на Междуправителствения панел по изменението на климата (IPCC) потвърждава, че човешката дейност оказва дълбоко въздействие върху климата. Но по-важното е, че „Световнaта енергийнa перспектива (WEO) 2021” на Международната агенция по енергетика (МАЕ) показва, че знаем какво да правим по този въпрос, в значителни подробности и на достъпна цена. Но ние не правим това, което трябва и затова емисиите продължават да растат. Ще се промени ли това на климатичната конференция на ООН (COP26) в Глазгоу? Съмнявам се, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Вече не е необходимо да се дискутира науката за антропогенното изменение на климата. Важното е вместо това да се съсредоточим върху това, което трябва да се направи сега. По този въпрос WEO 2021 е напълно ясна.

Тя разграничава четири сценария: „заявени политики“ (STEPS), които се състоят от действителните политики на правителствата; „обявени обещания“ (APS), което предполага, че всичките обещания ще бъдат изпълнени изцяло и в срок; „устойчиво развитие“ (SDS), които са целите на ООН за устойчиво развитие; и накрая, „нетните нулеви емисии до 2050 г.“ (NZE), което е точно това, което казва.

STEPS просто стабилизират емисиите, което гарантира постоянно повишаващи се температури. Дори APS биха намалили емисиите само до 20 гигатона CO2 годишно до 2050 г. И при двата сценария температурите ще продължат да се покачват. NZE ще осигури нетни нулеви емисии до 2050 г. и средно повишаване на температурата с 1,5°C над прединдустриалните нива, но също така ще трябва да се намалят глобалните емисии с поне 40% до 2030 г.

Ние сме в ново затруднение: революцията в енергийната система се превърна в необходимост. И все пак, настоява МАЕ, революцията всъщност е технически осъществима и достъпна. Нужна е само воля. В рамките на едно поколение трябва да преминем към нова енергийна икономика, чиито очертания са ясни и голяма част от които вече са технически осъществими. Ядрото на новата система ще бъде електричеството, генерирано от възобновяеми източници. Въпреки че електрификацията е ключова, би трябвало да има други източници на енергия, особено водород и биоенергия, за някои промишлени и транспортни цели. Мнозина биха настоявали, че трябва да има място и за ядрената електроенергия.

Светът ще изисква огромно ускорение в предлагането на чиста електроенергия през следващото десетилетие. Но също така ще трябва да има огромни подобрения в енергийната ефективност, в намаляване изтичането на метан, мощен парников газ, и в иновациите, особено в секторите, които са трудни за понижаване на вредните емисии. От решително значение е трансформацията да бъде глобална. Битката в крайна сметка ще бъде спечелена или загубена в развиващите се страни, които имат най-бърз ръст на населението и търсенето на енергия. Днес, например, почти 770 милиона души живеят без електричество.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

3
 
0
 
5
zelka007 до: дядя Вова
преди 1 месец
костя копейкин само това ли измисли ... ?! ... слаба ракия ... а скучната компания на мъск-а започват да копаят 29км тунел под вегас с 51 станции за качване и слизане ... екстра си бачка там системата , по едно време миналата година се беше закъхърил ... :))) ... yandex --> tesla loop las vegas
1
 
3
 
4
дядя Вова до: zelka007
преди 1 месец
Света е крайно време да се откаже от перки и слънчаци. Не връщат вложената енергия, а перките са вредни за хора и животни с инфразвука си. СВЕТЪТ ДА СВИКВА ДА ЖИВЕЕ С ФОТОСИНТЕЗА, червейчета и бубулечки. Със зеле много вървят..
3
 
2
 
3
zelka007 до: Императорът
преди 1 месец
света му дреме на шмайзера какво си пишете тука из форума импе , декарбонизират си мрежите и се електрифицират ... че даже и зелен водород си внедряват ... не още масово но си внедряват ... :)))
0
 
5
 
2
преди 1 месец
"Вече не е необходимо да се дискутира науката за антропогенното изменение на климата." "революцията в енергийната система се превърна в необходимост. " " STEPS просто стабилизират емисиите, което гарантира постоянно повишаващи се температури. " "Ядрото на новата система ще бъде електричеството, генерирано от възобновяеми източници." "Светът ще изисква огромно ускорение в предлагането на чиста електроенергия през следващото десетилетие. " - Да издирвам ли още необосновани и дори абсурдни твърдения в тоя пасквил, които се налагат като някаква даденост ??? Зеленашите крякат все по-истерически и това ще продължи, докато разбунтувалите се хора не им размажат моpдите !!!
2
 
4
 
1
преди 1 месец
На конференцията да се обсъди ползата от неваксинирането = по-малък въглероден отпечатък на човечеството! Или наопъки?

Още от Анализи
Икономическите планове на Байдън се сблъскват с инфлационната реалност